„Sfesnic nestins al Bisericii, cel aprins cu râvna dumnezeiasca, Ilie proorocule, cel ce ai încuiat picaturile cele ceresti si de corbi ai fost hranit; cel ce pe împaratul l-ai mustrat si pe proorocii stricati i-ai înlaturat; cel ce cu focul coborât din cer pe cei câte cincizeci îndoiti ai distrus; cel ce pe vaduva cea cu amar muncita cu putin untdelemn ai hranit-o si pe fiul ei prin rugaciune 1-ai înviat si apa cu foc ai ars-o; cel ce repejunile Iordanului cu picioarele neudate le-ai trecut; cel ce, în car de foc, spre cer te-ai înaltat si lui Elisei îndoit dar i-ai dat, roaga-te neîncetat lui Dumnezeu sa mântuiasca sufletele noastre”.


În data de 20 iulie Biserica face pomenirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, al doilea Înaintemergator al Domnului.

Potrivit traditiei, Sovac, tatal lui Ilie, a vazut oameni îmbracati în vesminte albe care îl înveleau pe Ilie în haine de foc si îi dadeau sa manânce o flacara. Preotii templului din Ierusalim au interpretat vedenia astfel: Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetica.

Sfântul Ilie a trait cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Si-a desfasurat activitatea în regatul Israel din Samaria.

Regele Ahab, la îndemnul sotiei sale, introduce în regatul israelitean cultul zeului Baal. La porunca lui Dumnezeu, Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab si îi vesteste acestuia ca Dumnezeu va pedepsi poporul prin seceta. Cerurile vor fi închise timp de trei ani si jumatate. Sfântul Ilie se ascunde de furia lui Ahab la pârâul Cherit, unde va fi hranit de un corb, apoi la vaduva din Sarepta Sidonului. În casa acestei vaduve, prorocul Ilie va face minuni: îl va învia pe fiul acesteia si îi va înmulti faina si uleiul.

Spre sfârsitul anilor de seceta, pentru cunoasterea adevaratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune împaratului sa ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel si sa se roage mai întâi prorocilor lui Baal, apoi el lui Dumnezeu. Acesta a fost momentul în care Ilie a înlaturat cultul zeului Baal. El a reusit sa coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoti ai lui Baal nu au reusit sa faca.