De Andrea Tornielli

"Renuntarea sa n-a avut nimic de-a face cu chestiuni personale. A fost un act de conducere. Ultimul sau act de conducere". Asta a spus papa Francisc într-un interviu acordat cotidianului argentinian La Nación, dat la 28 iunie 2016 si publicat duminica, 3 iulie.
Îngrijit de Joaquín Morales Solá, interviul se concentreaza mult pe evenimente argentiniene: presupusele contraste cu presedintele Macri, evenimentul finantarii guvernamentale pentru fundatia Scholas Occurentes reexpediata expeditorului, prezenta în Argentina a persoanelor care sunt considerate "purtatori de cuvânt" ai pontifului fara sa fie asta.
În text, se gasesc si câteva fraze dedicate lui Benedict al XVI-lea. "Are probleme de miscare, însa capul sau si memoria sa sunt intacte, perfecte", a spus Francisc, chiar în ziua în care a celebrat a 65-a aniversare de preotie a predecesorului. "A fost un revolutionar – a continuat Bergoglio vorbind despre Ratzinger -. În reuniunea cu cardinalii putin înainte de conclavul din 2013, ne-a spus ca unul dintre noi va deveni urmatorul papa si ca el nu cunostea numele sau. Generozitatea lui a fost imparabila. Renuntarea sa a facut vizibile toate problemele Bisericii. Renuntarea sa n-a avut nimic de-a face cu chestiuni personale. A fost un act de conducere. Ultimul sau act de conducere".
Papa a raspuns si la o întrebare despre raporturile sale cu "ultraconservatorii" din Biserica. "Ei îsi fac munca lor, eu o fac pe a mea. Eu doresc o Biserica deschisa, întelegatoare, care sa însoteasca familiile ranite. Ei spun nu la orice. Eu continui cu drumul meu fara sa privesc într-o parte. Nu tai capete. Nu mi-a placut niciodata sa fac asta. Repet: refuz conflictul". Si încheie cu un zâmbet larg: "Cuiele se înlatura facând presiune în sus. Sau se lasa sa se odihneasca, deoparte, când vine vârsta pensionarii".
Cu privire la raportul sau cu noul locuitor de la Casa Rosada, Mauricio Macri, Francisc a spus: "Nu exista niciun motiv pentru care sa se spuna ca eu am un conflict cu Macri" care "mi se pare o persoana nobila".
Papa dezminte ca Gustavo Vera, profesor, politician si activist social, cu care are un vechi raport de prietenie si colaborare, este purtatorul sau de cuvânt. "Exista multa confuzie cu privire la purtatorii mei de cuvânt din Argentina. În urma cu doua luni Sala de Presa vaticana a spus oficial ca numai acestui oficiu îi corespunde rolul de purtator de cuvânt al papei. Nu exista alti purtatori de cuvânt în Argentina sau în vreo alta tara. Trebuie sa reafirm asta? Atunci o fac: Sala de Presa vaticana este unicul purtator de cuvânt al papei". Cuvinte care trebuie întelese în actualul context argentinian, în care adesea Bergoglio este tras de sutana si instrumentalizat în dezbaterea politica.
Jurnalistul i-a cerut cont papei despre criticile primite pentru ca a primit-o în Vatican pe Hebe de Bonafini, una dintre mamele din Plaza de Mayo, care în trecut a folosit cuvinte foarte dure împotriva lui Bergoglio însusi. "Chiar si un prieten mi-a trimis o scrisoare criticându-ma pentru asta. A fost un act de iertare. Ea a cerut iertare si eu nu i-am negat-o. Nu o neg nimanui… Este o femeie careia i-au ucis doi copii. Eu ma înclin si ma pun în genunchi în fata unei suferinte ca aceasta. Nu conteaza ce anume a spus despre mine. Si stiu ca a spus lucruri oribile în trecut".
Francisc refuza si interpretarea conform careia refuzarea finantarii generoase date fundatiei Scholas Occurentes ar fi fost un act ostil fata de guvernul argentinian.
"Aceasta interpretare este absolut gresita. Eu am spus celor doi responsabili ai Scholas, cu tot afectul meu, ca îi feream, îi avertizam cu privire la eventuale tentatii sau erori în gestiunea fundatiei. În nicio maniera nu faceam aluzii la guvern. Presedintelui Macri i-am spus, când l-am vazut aici la Roma, ca e vorba despre o donatie privata cu recunoasterea Sfântului Scaun. Guvernul a spus da la cererea fundatiei Scholas pentru ca avea aceasta informatie. Continui sa cred ca nu avem dreptul sa cerem o povara guvernului argentinian în timp ce sunt atâtea probleme sociale de rezolvat".
În sfârsit, în conversatia cu La Nación, papa a facut o destainuire cu privire la starea sa de sanatate: o analiza medicala completa a confirmat ca se simte bine. "Rezultatele sunt cele ale unei persoane de 40 de ani", i-a spus medicul sau, dupa cum a afirmat autorul interviului.
(Dupa Vatican Insider, 3 iulie 2016)

Sursa:http://www.ercis.ro