„În perioada 30 iunie-2 iulie 2016 s-a desfasurat la Munchen un Congres al reprezentantilor Miscarilor si Comunitatilor crestine din Europa, la care au participat 1700 de membri, din 40 de tari, cu dorinta de a sublinia valorile crestine în contextul provocarilor actuale ale Europei.
Reteaua ecumenica „Împreuna pentru Europa” a initiat propriul parcurs în 1999. Manifestarea din München s-a aflat sub patronajul UNESCO, al Consiliului Europei, al Parlamentului European si al Comisiei Europene.
Cu aceasta ocazie Sfântul Parinte Papa Francisc a transmis un mesaj în care a subliniat importanta acestui Congres: „Este momentul de a ne pune împreuna, pentru a înfrunta cu spirit ecumenic problematicile din timpul nostru. În afara de câteva ziduri vizibile se întaresc si cele invizibile, care tind sa împarta acest continent. Ziduri care se înalta în inimile persoanelor. Ziduri facute din frica si din agresivitate, din lipsa de întelegere fata de persoanele de alta origine sau convingere religioasa diferita. Ziduri de egoism politic, fara respect fata de viata si demnitatea fiecarei persoane. Europa se afla într-o lume complexa si într-o continua miscare, tot mai globalizata si, de aceea, tot mai putin eurocentrica. Daca recunoastem aceste problematici epocale trebuie sa avem curajul de a spune: avem nevoie de o schimbare!”.

„«Unitatea este posibila» este o afirmatie absurda astazi într-o Europa marcata de terorismul global, de înmultirea razboaielor, de migratii cu dimensiuni biblice, de intoleranta crescânda?”, s-a întrebat în interventia sa Maria Voce, lider al focolarinilor. „Vorbim despre un vis, despre o utopie? Nu. Vorbim despre o experienta pe care diferite miscari si comunitati crestine din Europa o traiesc deja de peste 15 ani, marturisind ca unitatea este posibila”.

În timpul Congresului au mai avut interventii: secretarul general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Olav Fykse Tveit, Eminentele lor Cardinali: Kurt Koch si Reinhard Marx, episcopii evanghelici Frank Otfried July si Heinrich Bedford-Strohm, mitropolitului ortodox Serafim Joanta, reprezentând diferitele Biserici. Din partea Miscarilor si Comunitatilor au intervenit Maria Voce (Miscarea Focolarinilor), Gerhard Pross (Ymca Esslingen), Andrea Riccardi (Sfântul Egidiu), Michelle Moran (ICCRS), Walter Heidenreich (FCJG Luedenscheid), parintele Heinrich Walter (Miscarea Schönstatt).

Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea a fost reprezentata de catre doamna Ramona Dragos, responsabil al Biroului Pastoral pentru laici, la invitatia domnului Gerard Testard, membru al Comitetului de orientare al Congresului.

„Împreuna pentru Europa” s-a încheiat la Karlsplatz unde au fost transmise mai multe mesaje ale diferitelor personalitati si comunitati. Mesajul final al Miscarilor si Comunitatilor prezente a fost: „Europa nu trebuie sa devina o fortareata si sa ridice noi frontiere. Nu ezista alternativa pentru a trai împreuna. Cerem tuturor crestinilor sa înlature barierele. Datoria noastra este sa traim Evanghelia lui Isus Cristos, si sa o marturisim prin cuvinte si fapte. Ne angajam ca în lume sa sporeasca unitatea si pacea”