„Mitropolia Româna Unita cu Roma cinsteste 40 de academicieni care au fost elevi, dascali si episcopi în orasul scolilor
"Academia Româna si Blajul", carte publicata la editura Buna Vestire ce va fi lansata la Blaj, în 2 iunie, include prezentarea biografiei si operei a 40 de academicieni care au studiat, au predat sau au calauzit turma Bisericii Române Unite cu Roma în orasul scolilor. 10 dintre aceste personalitati au fost dascali la Blaj, trei au fost presedinti ai Academiei, tot trei s-au numarat printre fondatorii institutiei în 1866.
În perioada 23 mai – 1 iunie, vom prezenta câte un academician – dascal al Blajului.
Astazi, George Baritiu, membru fondator si presedinte al Academiei Române.
GEORGE BARITIU (1812-1893), parintele publicisticii românesti
"Mie nu mi-e frica de viitor, dar sa apucam prezentul cu toate bratele." Aceasta afirmatie cu siguranta l-a caracterizat pe cel care, dintre toti academicienii Blajului, iese în evidenta: George Baritiu. El a fost unul dintre fondatorii Academiei Române, vice-presedinte (1887-1888) si presedintele acesteia în 1893. De Blaj îl leaga anii de scoala. Aici a fost, elev, student si, pentru scurt, timp profesor de fizica. Se pregatea sa devina preot, asemeni tatalui si bunicului sau, dar a ales cariera didactica si a plecat la Brasov. Dar nu a fost numai dascal. A fost publicist si om politic. A vrut sa formeze, sa informeze si sa reformeze. A participat la Adunarea Nationala din 3/15 mai 1848 de pe Câmpia Libertatii din Blaj, a format un partid, a reprezentat românii în Parlamentul de la Pesta si în Senatul Imperial de la Viena.
"În perioada 1868 1889 a fost redactor al revistei Transilvania. A initiat cele dintâi spectacole de teatru în limba româna din Ardeal. S-a numarat printre fondatorii ASTRA (Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Româna si Cultura Poporului Român), fiind cel dintâi secretar (1861 1888) si presedinte al acesteia (1888 1893).
Datorita Asociatiunii ASTRA, la a carei conducere s-a aflat pâna la sfârsitul vietii, s-a înfiintat Gimnaziul de Fete la Sibiu, s-a editat Enciclopedia Româna, în trei volume, s-au organizat expozitii de industrie casnica si mestesuguri la Sibiu si Brasov, s-au pus bazele Muzeului de Istorie si Etnografie si a Bibliotecii ASTRA la Sibiu si a început editarea colectiei Biblioteca populara."
Faptul ca teatru are o misiune educativa si politica sau pastrarea traditiei sunt idei promovate acum mai bine de un veac de cel care a fost parintele publicisticii românesti. George Baritiu s-a stins din viata în 1893, dar proiectele începute de el au continuat, ideile lui au dat roade pâna astazi.
fragmente citate din volumul "Academia Româna si Blajul", Editura Buna Vestire, 2016, Blaj
Sursa: http://www.e-communio.ro
Biroul de presa al Mitropoliei BRU