„NOTA: Între 23 mai – 1 iunie, în fiecare zi, va vom prezenta câte un academician, dascal al Blajului. În 2 iunie Mitropolia Româna Unita cu Roma va aniversa 150 de ani de la înfiintarea Academiei. Informatiile detaliate despre eveniment vor fi comunicate începând cu 30 mai, imediat dupa pelerinajul national organizat de Biserica Româna Unita cu Roma la Blaj, la capela Sfintei Fecioare a Saracilor din Carbunari, pentru a marca Anul Milostivirii (Pelerinajul va avea loc în zilele de 28 si 29 mai a.c.).
UN ACADEMICIAN, DASCAL AL BLAJULUI
"Vasile Voda al asezamintelor de cultura"
VASILE SUCIU (1873-1935)
membru de onoare al Academiei Române (1919).
Numit de Iorga „Vasile cel Mare“, Vasile Suciu a fost elev, profesor si arhiereu al Blajului. Arhiepiscop si Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din 1920, el a fost un nou ctitor al orasului. Eforturilor sale se datoreaza înaltarea cladirilor monumentale Institutul Recunostintei (azi Colegiul National „I.M. Clain“), Scoala Normala de Învatatori (azi Liceul „Timotei Cipariu“) si Liceul comercial de baieti (azi Muzeul Blajului).
"Blajul avea: seminar preotesc, liceu, scoala normala, scoli primare, lasate de înaintasi. Eu credeam ca am datoria sa le întregesc cât mai neîntârziat cu celea cerute de timpurile avansate. Se cerea scoala de agricultura… În legatura cu orfelinatul am introdus un curs de gospodarire casnica pentru fete, ca, macar prin viitoarele sotii si mame, sa putem ajuta ridicarea taranimii noastre… Asa a rasarit "Scoala de menaj". Mai întâi la Obreja, apoi la Blaj". (Unirea – anul XXVIII, nov. 1918)
Îndata ce a ajuns în Scaunul mitropolitan, primul gând al Vladicului Vasile a fost sa construiasca noi scoli la Blaj si sa faca din oraselul de la întâlnirea Târnavelor un neasemanat centru al culturii si al cresterii religioase.
"Rareori s'a putut vedea într'un mod atât de caracteristic, îmbinate într'un suflet, dragostea de Biserica si dragostea de scoala ca la (…) marele ierarh care a fost Vasile Suciu (…). O singura credinta întrupata în doua preocupari, doua posibilitati de actiune pentru a traduce în fapta ceeace izvora dintr'o simtire calda, dintr'o convingere adânca de ceea ce trebuia sa fie datoria unui ierarh care pastoreste nu numai o turma de credinciosi dar si o natiune cu traditii si cu drepturi în trecut, în prezent si viitor. Aceasta este noua menire a Blajului." (Unirea – nr.45,8 nov. 1924)
fragmente din volumul"Academia Româna si Blajul", Editura Buna Vestire, 2016, Blaj
Sursa: http://www.e-communio.ro
Biroul de presa al Mitropoliei BRU