„Slujba din Noaptea de Pasti a început la Catedrala greco-catolica din Oradea cu cântarea „Canonului sâmbetei celei mari”, urmat apoi de „Utrenia Învierii” cu intonarea troparului: „Învierea ta, Hristoase Mântuitorule, îngerii o lauda în ceruri si pe noi pe pamânt ne învredniceste cu inima curata sa te marim”. Dupa aceasta cântare credinciosii, seminaristii si preotii s-au strâns în jurul Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea care l-a avut invitat pe Preasfintia Sa László Böcskei, episcop romano-catolic al Diecezei de Oradea, iesind cu totii în fata Catedralei unde s-a citit Sfânta Evanghelie de la Matei 28, 1-15, aceasta având ca punct central: „Hristos a înviat!”. Dupa citirea Evangheliei s-a mers în procesiune în jurul Catedralei, întorcându-se în fata usilor principale care erau închise. Episcopul a batut la usa rostind cu glas înalt cuvintele Psalmului 23, 7-10: "Ridicati, capetenii, portile voastre si va ridicati portile cele vesnice si va intra Împaratul maririi. Cine este acesta Împaratul maririi? Domnul Cel tare si puternic, Domnul Cel tare în razboi. Ridicati, capetenii, portile voastre si va ridicati portile cele vesnice si va intra Împaratul maririi. Cine este acesta Împaratul maririi? Domnul puterilor, Acesta este Împaratul maririi".
Apoi, s-a cântat troparul pascal împreuna cu versurile Psalmului 67 care vor preceda toate slujbele acestei perioade:
„Înviaza Dumnezeu risipindu-se vrajmasii Lui, si fugind de la fata Lui toti cei ce-L urasc pe El !
Precum se împrastie fumul si nu mai este, precum se topeste ceara de fata focului,
Asa sa piera pacatosii de la fata lui Dumnezeu, iara dreptii sa se veselesca.
Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul, sa ne bucuram si sa ne veselim întru ea!

Usile au fost deschise si credinciosi au intrat în catedrala luminata si împodobita cu flori. Preotii purtând vesminte albe, simbolul hainelor stralucitoare ale învierii. Icoana Sfintei Învieri a fost asezata în fata, acolo unde mai înainte a fost epitaful. Aceasta îl arata pe Hristos spargând portile iadului si eliberându-i pe Adam si Eva din robia mortii. Preotii au cadit icoanele si poporul adresând frecvent catre credinciosi salutul: „Hristos a înviat!” iar credinciosii au raspuns: „Adevarat a înviat!”.
Cuvântul Sfântului Ioan Gura de Aur a fost proclamat de Preasfintia Sa Virgil dupa care a multumit corului „Schola Cantorum” al Seminarului Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea, condus de domnul dr. Radu-Ioan Muresan, cel care a asigurat cântul liturgic pe întreaga perioada a celebrarii. Preasfintia Sa László Böcskei a subliniat ca „noaptea învierii este cea mai însemnata dintre toate noptile. Un loc central în aceasta noapte îl ocupa lumina: Veniti de luati lumina! Aceasta lumina aduce siguranta si ne arata calea cea dreapta! Prin aceasta lumina ne împartasim din misterul pascal. Sa ne lasam patrunsi de bucuria Învierii si sa oferim unii altora aceasta lumina!”
S-a cântat deasemenea Canonul pascal atribuit Sfântului Ioan Damaschinul împreuna cu troparul Învierii ca refren repetat frecvent. Slujba s-a terminat cu stihira pascala:
„Ziua învierii! Si sa ne luminam cu praznuirea, si unul pe altul sa ne îmbratisam. Sa zicem: fratilor si celor ce ne urasc pe noi; sa iertam toate pentru Înviere. Si asa sa strigam: Hristos a înviat din morti, cu moartea pe moarte calcând, si celor din morminte viata daruindu-le!”
Dupa celebrarea din Noaptea de Pasti a urmat Sfânta Liturghie celebrata de Parintele Anton-Vasile Cioba, rector al Seminarului Greco-Catolic Sfintii „Trei Ierarhi” din Oradea, raspunsurile fiind date de corul „Schola Cantorum” al Seminarului.