„Astazi, în Joia din Saptamâna Patimilor, a avut loc, în Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Nicolae” din Oradea, ritualul spalarii picioarelor si sfintirea Sfântului si Marelui Mir, celebrate în cadrul Vecerniei unite cu Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare de catre Preasfintitul Virgil Bercea, împreuna cu un sobor de preoti. Acest ritual al spalarii picioarelor se practica în fiecare an în Catedrala noastra; Preasfintia Sa Virgil a spalat si a sarutat picioarele a 12 seminaristi ai Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfintii Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea.
Ritualul se face în amintirea spalarii picioarelor Apostolilor de catre Hristos înainte de Cina cea de Taina, ca o invitatie la smerenie si un îndemn la a lua aminte ca nu suntem unii mai mari decat altii. De asemenea, la aceasta rânduiala, Preasfintitul Virgil a mentionat ca nu este doar o spalare a trupului, ci este o „curatire de praful pacatelor”, curatire care se face cu stergarul iubirii.
Sa ne pregatim, asadar, a trai Sfintele si Mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului nostru, patrunsi de aceste întâmplari dumnezeiesti pline de taina si necuprinse de minte, precum spune si cântarea: „Cel ce Te-ai încins cu stergarul si ai spalat picioarele ucenicilor, Hristoase Dumnezeule, spala întinarea sufletului nostru si ne încinge pe noi cu legatura spirituala, spre a face poruncile Tale si a cânta bunatatea Ta”.

Anul I