„Lesbos, Grecia, 16 aprilie 2016
Noi, Papa Francisc, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu si Arhiepiscopul Ieronim al Atenei si al întregii Grecii, ne-am întâlnim pe insula greceasca Lesbos pentru a manifesta profunda noastra îngrijorare pentru situatia tragica a numerosilor refugiati, emigranti si indivizi aflati în cautare de azil, care au ajuns în Europa fugind de situatiile de conflict, în multe cazuri, de amenintari cotidiene ale vietii lor. Opinia mondiala nu poate ignora criza umanitara colosala care s-a produs din cauza raspândirii violentei si a conflictului armat, a persecutiei si dislocarii minoritatilor religioase si etnice, si ale dezradacinarii familiilor din propriile case, încalcând demnitatea umana, drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Tragedia emigrarii si a dislocarii fortate se rasfrânge asupra a milioane de persoane si este în mod fundamental o criza de umanitate, care necesita un raspuns de solidaritate, compasiune si implicare imediata si efectiva de resurse. De la Lesbos lansam un apel catre comunitatea internationala, cerându-i sa raspunda cu curaj, înfruntând aceasta enorma criza umanitara si cauzele care stau la baza ei prin initiative diplomatice si de caritate si prin eforturi comune, atât în Orientul Mijlociu cât si în Europa.
În calitate de conducatori ai respectivelor noastre Biserici, suntem uniti de dorinta de pace si în grija de a promova rezolvarea conflictelor pe calea dialogului si a reconcilierii. În timp ce recunoastem eforturile care au fost facute deja pentru a oferi ajutor si asistenta refugiatilor, emigrantilor si celor care cer azil, facem apel la toti responsabilii politicii, cerându-le sa se foloseasca de toate mijloacele pentru a se asigura ca persoanele si comunitatile, inclusiv crestinii, pot sa ramâna pe pamânturile lor natale si sa se bucure de dreptul fundamental de a trai în pace si siguranta. Sunt imperios necesare un amplu consens international si un program de asistenta pentru a afirma starea de drept, pentru a apara drepturile umane fondamentale în aceasta situatie devenita intolerabila, pentru a proteja minoritatile, pentru a combate traficul de fiinte umane, pentru a elimina rutele de calatorie periculoase care traverseaza Marea Egee si întreaga Mediterana, si pentru a oferi proceduri sigure de relocare. În acest fel se va putea acorda asistenta acelor tari care sunt direct implicate în rezolvarea nevoilor atâtor frati ai nostri care sufera. În particular, ne exprimam solidaritatea cu poporul grec, care în ciuda propriilor dificultati economice, a raspuns cu generozitate la aceasta criza.
Imploram împreuna în mod solemn încheierea razboiului si a violentelor din Orientul Mijlociu, instaurarea unei paci drepte si durabile si o reîntoarcere demna pentru cei care au fost constrânsi sa-si abandoneze casele. Le cerem comunitatilor religioase sa-si sporeasca eforturile pentru a primi, asista si ocroti pe refugiatii de orice credinta, pentru ca serviciile de ajutorare, religioase si civile sa conlucreze pentru coordonarea initiativelor lor. Îndemnam toate tarile, pentru ca, atâta timp cât dureaza aceasta situatie precara, sa extinda azilul temporar, sa le acorde statutul de refugiat celor care întrunesc conditiile, sa mareasca eforturile de ajutorare si sa se implice împreuna cu toti oamenii de bunavointa pentru a pune capat grabnic conflictelor în curs.
Europa se afla astazi în fata uneia dintre cele mai serioase crize umanitare de la sfârsitul Celui de al Doilea Razboi Mondial. Pentru a face fata acestei grave provocari, facem apel la toti discipolii lui Cristos, cerându-le sa-si aminteasca cuvintele Domnului, dupa care vom fi judecati într-o zi: „Am fost flamând si mi-ati dat sa manânc, am fost însetat si mi-ati dat sa beau, am fost strain si m-ati primit, gol si m-ati îmbracat, bolnav si m-ati vizitat, am fost în închisoare si ati venit la mine. […]Adevar va spun: tot ce ati facut unuia dintre fratii mei cei mai mici, mie mi-ati facut ”(Mt 25,35-36.40).
La rândul nostru, în ascultare fata de vointa Domnului nostru Isus Cristos, ne hotarâm cu fermitate si în mod sincer sa intensificam eforturile noastre pentru a promova deplina unitate a tuturor crestinilor. Reafirmam cu convingere ca „reconciliere [pentru crestini] înseamna promovarea dreptatii sociale în sânul unui popor si între toate popoarele […]. Vrem sa contribuim împreuna pentru a le fi acordata o primire umana si demna femeilor si barbatilor emigranti, refugiatilor si celor care cer azil în Europa» (Charta Oecumenica, 2001). Aparând drepturile fundamentale ale omului pe care le au refugiatii, cei care cer azil, emigrantii si multele persoane care traiesc la periferia societatilor noastre, întelegem sa îndeplinim misiunea de slujire a Bisericilor în lume.
Întâlnirea noastra de astazi îsi propune sa contribuie la a le da curaj si speranta celor care cauta refugiu si tuturor celor care îi primesc si îi asista. Îndemnam comunitatea internationala sa faca din ocrotirea vietilor omenesti o prioritate si sa sustina, la toate nivelele, politici de incluziune care sa se extinda la toate comunitatile religioase. Situatia teribila a tuturor acelora care sunt loviti de actuala criza umanitara, inclusiv foarte multi frati crestini, cere rugaciunea noastra constanta.

Ieronim al II-lea

Francisc

Bartolomeu

Sursa:http://www.magisteriu.ro