„În inima Europei exista un razboi aproape uitat de serviciile mass-media care de doi ani flageleaza estul Ucrainei. Înaltul comisariat al Organizatiei Natiunilor Unite pentru drepturile omului a dezvaluit recent numarul mortilor care se ridica la 9.080 în luptele dintre armata de la Kiev si rebelii separatisti , în timp ce 20.732 sunt raniti, la care se adauga disparutii si prizonierii, de cele mai multe ori detinuti ilegal.

Presedintele ucrainean-Petro Poroshenko, presedintele rus-Vladimir Putin, presedintele francez-François Hollande si cancelarul german-Angela Merkel, prin concordatul stabilit la Minsk, în Bielorusia în februarie 2015 au stabilit încetarea focului. Acordul fragil a fost reînnoit în septembrie anul trecut, dar drumul spre pace este înca lung. Conflictul nu a încetat si continua si astazi, din pacate cu un numar mare de victime cauzate de numarul mare de mine terestre care înca nu au fost îndepartate si din cauza focurilor de artilerie necontenite.
Razboiul a provocat o situatie umanitara dezastruoasa. Sunt peste 3 milioane de persoane care sufera: 800.000 de-a lungul liniei care se separa teritoriile aflate sub controlul Guvernului ucrainean si 2.700.000 în zonele din afara controlului de la Kiev. Acest lucru se datoreaza rigiditatii de contrapozitie dintre cele doua parti, acest fapt constituind principalul impediment în a gasi solutii pentru aceasta criza. În special se aplica restrictii la importul de bunuri comerciale, inclusiv a medicamentelor, în teritoriile excluse de la controlul guvernamental existând si o puternica rezistenta în a permite ajutorul international în teritoriile din afara controlului ucrainean.
Întreaga imagine este agravata de situatia economica a Ucrainei, aflata în pragul unei grave inflatii care reduce drastic puterea de cumparare. Mai mult de jumatate din familii sunt în imposibilitatea de a sustine preturile de pe piata. Si familiile cu un acces redus la produsele alimentare sunt acelea în care femeile sunt în capul nucleului familiar. Se estimeaza ca cel putin o jumatate de milion de persoane au nevoie urgenta de hrana. Dar cele mai mari nevoi sunt în sectorul sanatatii si se refera la întreaga populatie afectata de conflict. Pentru 1. 300.000 de persoane accesul la apa potabila este în pericol, în timp ce gazul si curentul electric sunt distribuite fara nici o continuitate.
În cele din urma o alta drama este cea a refugiatilor. Cu toate ca persoanele batrâne si cele bolnave nu sunt capabile sa paraseasca zona de lupta, mai mult de 200. 000 de copii au gasit refugiu în regiunile din afara zonelor afectate. Prin urmare, un copil din patru, este un refugiat.