„Cel mai important artist român transilvanean de la sfârsitul secolului al XIX-lea si primul deceniu al secolului XX a fost omagiat, luni 21 martie 2016, la Sibiu, la împlinirea celor 150 de ani de la nasterea sa.
Cu aceasta ocazia a avut loc vernisarea expozitiei dedicate marelui artist care a adus în prim plan lucrari din colectia Muzeului National Brukenthal si din alte colectii particulare. Expozitia a reunit si câteva dintre cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi în anii 1902-1903 destinate pictarii Catedralei Greco-Catolice din Blaj si a Catedralei Ortodoxe din Sibiu.
La acest eveniment omagial a participat la invitatia curatorului expozitiei Smigelschi, Alexandru Chituta si Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Gazda expozitiei desfasurata la Palatul Bruckenthal din Sibiu a fost domnul profesor universitar doctor, Sabin Adrian Luca. Încarcatura emotionala a fost prilejuita de prezenta nepotilor marelui artist, Mario Smigelschi, Ana Maria Smigelschi si Ioana Setran precum si a stranepotului Tudor.

În seara aceleasi zile în monumentala Biserica Evanghelica din Sibiu, construita în stil gotic, avut loc concertul omagial „Între portile Orientului si renasterea Occidentului”, în cadrul caruia au putut fi ascultate lucrari ale compozitorilor Georg Friedrich Händel, Gheorghe Zamfir, Sigfrid Karg-Elert, Giacomo Puccini, Johann Sebastian Bach în interpretarea doamnei Brita Falch Leutert la orga si a domnilor Radu Nechifor la nai, Medve Sandor la trompeta, Alexandru Craciun la timpan.
Octavian Smigelschi este creatorul stilului neobizantin românesc prin pictura religioasa care i-a oferit posibilitatea de dezvoltare si consacrare.