„Ziua Mondiala Ecumenica de Rugaciune pentru femei s-a sarbatorit în 4 martie, iar la Oradea în acest an a avut ca locatie Biserica Reformata „Rogerius”.
Este cea mai cunoscuta miscare ecumenica a femeilor crestine. Îsi are începuturile în anul 1980. Pornind de la organizatiile crestine catolice a femeilor din SUA, azi e sarbatorita aceasta zi în peste 140 de tari, anual, în prima vineri a lunii martie. Forumul international propune de fiecare data tara care sa dea spre meditatie versetele biblice. Europa s-a alaturat ceva mai târziu acestei miscari. În ce priveste tara noastra, din anul 2007 a raspuns afirmativ. Voi enumera în ordine tarile care de atunci au stabilit versetele biblice: Paraguay, Guyana, Papaia din Noua Guinee, Camerun, Chille, Malaesya, Franta, Egipt, Bahamas, iar in anul 2016, Cuba.
Invitati au fost: pastor spiritual Vincze Iudit de la Biserica reformata de pe lânga Piatra Craiului, preotul Kiss Albert de la Biserica romano-catolica „Spiritul Sfânt”, preot paroh Mihai Vatamanelu de la Biserica „Maica Domnului”, pastor spiritual, Imola Molnar de la Biserica unitariana. Au participat de asemenea multi credinciosi apartinând cultelor religioase: reformat, greco-catolic, romano-catolic, penticostal, unitarian si ortodox.
S-au prezentat spre meditare versetele biblice din Marcu 10,13-16 si Isaia 11, 1-10. Programul e pregatit pentru femei, dar rugaciunea se adreseaza tuturor.
Preotii si pastorii prezenti au interpretat versetele biblice propuse, atât din Marcu, unde Isus are importantul îndemn, dar si o concluzie: „Lasati copilasii sa vina la Mine, nu-i împiedicati, caci acelora ce sunt ca ei le apartine Imparatia Lui Dumnezeu”. De asemenea, si din Isaia.
Redau un text din cuvântul de învatatura a parintelui Vatamanelu, dupa Isaia.
„Sa remarcam ca Isaia nu vorbeste aici despre «a-i tolera» sau «a-i suporta» pe ceilalti. Pacea acestei Vieti noi adusa ulterior de Isus nu este o simpla absenta a razboiului sau a conflictelor. Nu! Este o pace armonioasa, bazata pe dreptate si pe recunoasterea reciproca a faptului ca toti au dreptul nu doar la viata, ci de asemenea la o viata mai buna. Doar atunci când leul si lupul renunta la «privilegiile lor naturale» si încep sa manânce iarba ca si vaca, putem spune cu adevarat ca «toate animalele sunt egale»… Viziunea unei noi Vieti, la care ne invita profetul Isaia, se bazeaza pe principiul ca putem cu totii sa fim învingatori…Sa ne rugam pentru ca în lume sa avem si sa primim Viata noua, care nu este altceva decât Imparatia Lui Dumnezeu în lume”.
S-au înaltat Domnului cântece de evlavie, de pace, încredere si ajutor. De asemenea, de marire, „Magnificat”.
Rugaciunile rostite de femeile din diferitele confesiuni au fost pentru copii, tineri, familii, pentru soti, bolnavi, persoanele vârstnice, persoanele ce îngrijesc bolnavi, pentru saraci si cei neajutorati, pentru autoritati.
De la cultul greco-catolic s-au implicat în rostirea rugaciunilor reprezentante ale Reuniunii Mariane: Sateanu Miorita, Butiri Elvira, Pantis Silvia, Pasca Augusta si Silaghi Doina.
Doamna Miorita Sateanu, presedinta onorifica a Uniunii femeilor din Bihor, datorita careia a fost posibil acest eveniment, a spus o rugaciune pentru femeile din Cuba: „Dumnezeul meu, binevoieste si povatuieste-ma cu întelepciunea Ta, calauzeste-ma cu dreptatea Ta, mângâie-ma cu milostivirea Ta, apara-ma cu puterea Ta…Te rog cu umilinta lumineaza-mi mintea, oteleste-mi vointa, curateste-mi trupul si-mi sfinteste sufletul…Dumnezeul meu, fa sa cunosc cât de mici sunt bunatatile pamântului si cât de mari sunt cele ceresti, cât de scurt este timpul acestei vieti si cât de nemarginita este vesnicia”.
Doamna Szell Kato de la Biserica reformata din Seleus si doamna Miorita Sateanu au facut o prezentare a Cubei.
A urmat rugaciunea Tatal nostru, spusa de fiecare în limba materna, binecuvântarea preotilor si în final cântecul în limba româna „Ce bine e când fratii se roaga împreuna”. A fost o atmosfera placuta. Nu a lipsit o agapa frateasca pentru degustarea pâinii cubaneze si schimbul de impresii.