„De putin timp este prezenta la Livorno, comunitatea româneasca greco catolica si din acel moment, numarul ei creste fiind necesara o Biserica unde sa-si poata celebra Sfânta Liturghie si sacramentele. Monseniorul Giusti este disponibil sa predispuna ca „Biserica Purificarii” sa poata devenii o parohie personala, greco catolica româna.
Biserica Greco Catolica româna este una dintre Bisericile care în timpul regimului comunist a suferit o tragica persecutie. Stalin care în anul 1946 a procedat sa suprime Biserica Greco Catolica din Ucraina, obsedat de ideea ca „diviziunile Papei” constituie singurul obstacol real pentru triumful sistemului sovietic, forteaza clerul si credinciosi greco-catolici sa se treaca la ortodoxie, sub pedeapsa cu închisoarea sau chiar cu moartea. Refuzul comporta cu vara anului 1948 primele arestari arbitrare, prima interogare, primul hartuire împotriva Bisericii Catolice de rit oriental, care apoi a dus la interdictia oficiala cu „Actul abrogator” din 1 decembrie 1948. La începutul persecutiei Biserica Greco Catolica româna conta pe sase episcopi, circa 1800 de preoti si 2 milioane de credinciosi. Raspunsul episcopilor a fost foarte ferm, episcopul Hossu declarând: „fara nici un motiv nu vom deveni tradatori si pentru nici un motiv nu vom abandona credinta mamei Roma (…). Daca ne va fi ceruta viata, ei bine atunci ne vom da viata pentru credinta”. Monseniorului Aftenie (1899-1950), om de dialog si persoana sincera, i-a fost propusa functia de Patriarh în schimbul tradarii credintei sale. El a raspuns: „Nici credinta mea, nici neamul meu nu sunt de vânzare”. Torturile la care a fost supus în camerele de la Ministerul de Interne i-au dus o moarte dureroasa, atunci când corpul sau a fost gasit, acesta era fara brate. Astfel Aftenie a devenit primul martir al Bisericii române.
Alaturi de comunitatea condusa de parintele paroh Vasile Orghici s-au alaturat alti preoti, din Pisa parintele Ioan Rodina, parintele Viski al comunitatii ucrainene si din Firenze parintele Sician Valer, protopopul preotilor care slujesc în zona Toscana si Umbria, însotit de familia sa si de un frumos numar de credinciosi din Roma care au prezentat Episcopului Simone, un frumos program traditional românesc. Pentru comunitatea greco catolica româna a fost o mare bucurie prezenta Preasfintiei Sale Simone Giusti, care a exprimat multumirea pentru ca a putut concelebra cu o comunitate care pentru decenii a suferit martiriul pentru a ramâne fideli lui Cristos. „Din pacate, si în alte locuri vedem martiri si persecutii chiar în zilele noastre, diavolul pare sa nu se opreasca a fi prezent în diferite forme, dar marturia credintei, ca a celei române, este un exemplu de a continua sa vestesc ca numai în Cristos exista mântuire”.
Parintele Vasile multumind pentru darurile primite l-a asigurat pe Preasfintia Sa de apropierea si rugaciunea constanta pentru Episcopul de Livorno: „Excelenta Voastra, comunitatea noastra, va multumeste dumneavoastra si diecezei pe care o conduceti. Suntem o comunitate tânara si personal doresc ca aceasta comunitate sa fie deschisa la iubirea aproapelui, spre solidaritate si caritate. Va multumesc Excelenta pentru prezenta dumneavoastra, atât de puternica si semnificativa pentru comunitatea noastra! Va asiguram de recunostinta noastra si de rugaciunea noastra zilnica”.