„Dupa 450 de ani de la schisma anglicana are loc marti, 9 februarie, prima slujba catolica în capela regelui Henric al VIII-lea. Este vorba de rugaciunea Vesperelor dupa ritul roman sau latin, prezidata de cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster, în prezenta episcopului anglican al Londrei, reverendul Richard Chartres, care va tine predica celebrarii. Evenimentul religios, pe care unele surse nu ezita sa-l considere istoric, se desfasoara în Capela Regala din Hamptom Court Palace si este rezultatul colaborarii dintre ”Genesis Foundation” si ”Choral Foundation”, doua institutii de sustinere a artei si artistilor care au dorit sa puna asupra initiativei o puternica amprenta ecumenica.
Rugaciunea vesperelor din capela istorica a Comuniunii Anglicane va fi celebrata în cea mai mare parte în limba latina si este dedicata Sfântului Ioan Botezatorul, lacasul de cult fiind construit pe o precedenta capela a Ordinului Cavalerilor Sfântului Ioan si dedicat Înaintemergatorului.
Înainte de celebrarea vesperelor, cardinalul Nichols si episcopul Chartres se vor întâlni în Sala Mare a Palatului pentru un colocviu pe tema ”Credinta si Coroana”. Vor fi abordate în primul rând raporturile celor doua Biserici cu monarhia britanica. O atentie speciala va fi acordata legaturilor dintre Biserica catolica si Comuniunea anglicana si dialogului, uneori dramatic, alteori promitator, pe care au reusit sa-l întretina în decursul veacurilor.
Întemeietorul si presedintele ”Genesis Foundation”, John Studzinski, a remarcat în acest context ca ”în astfel de timpuri grele, dialogul dintre diversele credinte este mai necesar ca niciodata si binevenit. Este nevoie sa demonstram ca ceea ce ne uneste este mult mai mult decât ceea ce ne desparte”. La rândul sau, directorul ”Choral Foundation”, Michele Price, a subliniat rolul central pe care capela regala din Palatul Hampton Court l-a avut în schimbarile religioase si confesionale din secolul al XVI-lea. ”Muzicienii si compozitorii Fundatiei”, a spus Price, ”au înfruntat provocarea de a raspunde la exigentele spirituale exprimate de Henric al VIII-lea, Eduard al VI-lea, Maria I si Elisabeta I, dând nastere unei muzici minunate si devenind un punct de reper pentru muzica sacra din Anglia”. Celebrarea vesperelor în aceasta capela, a încheiat directorul ”Choral Foundation”, reprezinta o ocazie istorica pentru a explora din nou trecutul nostru si a reunifica diferitele traditii crestine”.
Celebrarea catolica din capela lui Henric al VIII-lea este deschisa unui numar restrâns de persoane, alese prin tragere la sorti de BBC, care înregistreaza rugaciunea vesperelor si o va transmite ulterior prin radio si televiziune.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va