„”Numai milostivirea lui Dumnezeu poate sa elibereze omenirea de atâtea forme ale raului si sa converteasca inimile. Isus Cristos, care pentru noi s-a nascut la Betleem, este mântuitorul lumii. Numai El, El singur ne poate mântui!”: a spus papa Francisc la traditionalul mesaj de Craciun si binecuvântarea apostolica ”Urbi et Orbi”, în solemnitatea Nasterii Domnului. Ceremonia a început vineri la ora Romei 12.00 si a avut loc în balconul central al bazilicii Sfântul Petru, unde Suveranul Pontif era însotit de cardinalii diaconi Franc Rodé si Beniamino Stella. Întrunind conditiile cerute de Sfânta Biserica, toti cei prezenti în Piata Sfântul Petru ca si cei care primesc prin mass-media Binecuvântarea apostolica a papei Francisc, au posibilitatea de a dobândi indulgenta plenara.
În mesajul sau de Craciun Sfântul Parinte a cerut reluarea dialogului între Israel si statul Palestina pentru o solutie bazata pe existenta a doua popoare si a salutat acordul asupra Siriei încheiat sub egida Natiunilor Unite. Totodata, Pontiful a solicitat îndeplinirea acordurilor asumate la nivel international în privinta situatiei din Ucraina. În fine, si-a exprimat solidaritatea fata de toti cei care trec prin greutatile vietii si se simt abandonati de ”cultura indiferentei”.
Oferim mai jos în traducerea noastra de lucru mesajul ”Urbi et Orbi” transmis de Suveranul Pontif în solemnitatea Nasterii Domnului 2015, în Anul Milostivirii.
«Dragi frati si surori, Craciun fericit!
Cristos s-a nascut pentru noi, sa tresaltam de bucurie în ziua mântuirii noastre!Sa deschidem inimile noastre ca sa primeasca harul acestei zile, care este
El însusi: Isus este ”ziua” luminoasa care a rasarit la orizontul omenirii. Zi de milostivire în care Dumnezeu Tatal a revelat omenirii blândetea sa necuprinsa. Zi de lumina care risipeste întunericul fricii si al angoasei. Zi de pace în care devine posibil a se întâlni, a dialog, a se împaca. Zi de bucurie, de ”mare bucurie” pentru cei mici si cei smeriti si pentru tot poporul (cf Lc 2,10).
În aceasta zi, din Fecioara Maria, s-a nascut Isus, Mântuitorul. Ieslea ne face sa vedem ”semnul” pe care Dumnezeu ni l-a dat: ”un copil înfasat si culcat în iesle” (Lc 2,12). Asemenea pastorilor de la Betleem, sa mergem si noi ca sa vedem acest semn, acest eveniment care se reînnoieste an de an în Biserica. Craciunul este un eveniment care se reînnoieste în orice familie, în orice parohie, în orice comunitate care primeste iubirea lui Dumnezeu întrupata în Isus Cristos. Asemenea Mariei, Biserica arata tuturor ”semnul” lui Dumnezeu: Copilul pe care Ea l-a purtat în sân si l-a dat la lumina, dar care este Fiul Celui preaînalt, pentru ca ”vine de la Duhul Sfânt” (Mt 1,20). De aceea, El este Mântuitorul, pentru ca este Mielul lui Dumnezeu care ia asupra sa pacatul lumii (cf In 1,29). Împreuna cu pastorii, sa ne închinam înaintea Mielului, sa adoram Bunatatea lui Dumnezeu care s-a facut trup si sa lasam ca lacrimile de pocainta sa ne umezeasca ochii si sa spele inima noastra.
Numai El, El singur ne poate mântui. Numai milostivirea lui Dumnezeu poate sa elibereze omenirea de atâtea forme ale raului, uneori monstruoase, pe care le provoaca egoismul. Harul lui Dumnezeu poate sa converteasca inimile si sa deschida cai de iesire din situatii care omeneste vorbind sunt imposibil de solutionat.
Unde se naste Dumnezeu, se naste speranta. Unde se naste Dumnezeu, se naste pacea. Si unde se naste pacea, nu mai este loc pentru ura si razboi. Cu toate acestea, chiar acolo unde a venit pe lume Fiul lui Dumnezeu facut trup, continua tensiuni si violente si pacea ramâne un dar de invocat si de construit. Fie ca israelienii si palestinienii sa reia un dialog direct si sa ajunga la o întelegere care sa permita celor doua popoare sa convietuiasca în armonie, depasind un conflict care i-a facut sa se opuna timp îndelungat, cu repercusiuni grave asupra regiunii.
Domnului îi cerem ca întelegerea la care s-a ajuns în cadrul Natiunilor Unite sa reuseasca cât mai curând sa reduca la tacere zanganitul armelor în Siria si sa aduca un remediu la situatia umanitara foarte grava a populatiei extenuate. Este la fel de urgent ca acordul asupra Libiei sa gaseasca sprijinul tuturor, ca sa se depaseasca gravele dezbinari si violente care afecteaza tara. Atentia comunitatii internationale sa fie unanim îndreptata spre încetarea atrocitatilor care, fie în acele tari ca si în Irak, Yemen si în Africa sub-sahariana, continua si astazi sa secere numeroase victime, cauzând suferinte mari si necrutând nici chiar patrimoniul istoric si cultural al popoarelor.
Gândul meu se îndreapta si spre cei care au fost loviti de cruzimea actiunilor teroriste, în particular de macelurile recente care au avut loc pe cerul Egiptului, la Beirut, Paris, Bamako si Tunis.
Fratilor nostri persecutati în atâtea parti ale lumii din cauza credintei, Pruncul Isus sa le daruiasca mângâiere si putere.
Pace si concordie cerem pentru populatiile dragi din R. D. Congo, Burundi si Sudanul de Sud pentru ca, pe calea dialogului, sa se întareasca efortul comun pentru edificarea unor societati civile însufletite de un spirit sincer de reconciliere si întelegere reciproca.
Nasterea Domnului sa aduca pacea adevarata si în Ucraina, sa ofere usurare celor care îndura consecintele conflictului si sa inspire vointa de a duce la îndeplinire acordurile asumate, pentru a restabili armonia în toata tara.
Bucuria acestei zile sa lumineze eforturile poporului columbian pentru ca, însufletit de speranta, sa continue cu determinare cautarea pacii dorite.
Unde se naste Dumnezeu, se naste speranta si unde se naste speranta, persoanele regasesc demnitatea. Cu toate acestea, chiar si în timpurile noastre, nenumarati barbati si femei sunt lipsiti de demnitatea lor umana si, asemenea Copilului Isus, sufera de frig, saracie si refuzul oamenilor. Sa ajunga astazi apropierea noastra fata de cei mai lipsiti de aparare, mai ales de copiii-soldat, de femeile care îndura violenta, de victimele traficului cu fiinte umane si ale traficului de droguri.
Sa nu lipseasca sprijinul nostru celor care fug de mizerie sau de razboi, calatorind în conditii deseori inumane si nu rareori punându-si viata în pericol. Sa fie recompensati cu binecuvântari îmbelsugate toti cei care, indivizi si state, s-au mobilizat cu generozitate pentru a-i ajuta si primi pe numerosii migranti si refugiati, ajutându-i sa construiasca un viitor demn pentru ei si cei dragi ai lor si sa se integreze în societatile care îi primesc.
În aceasta zi de sarbatoare, Domnul sa redea speranta celor care nu au un loc de munca si sa sprijine efortul celor care detin responsabilitati publice în domeniul politic si economic pentru ca sa se angajeze în cautarea binelui comun si sa tuteleze demnitatea oricarei vieti umane.
Unde se naste Dumnezeu, înfloreste milostivirea. Ea este darul cel mai pretios pe care Dumnezeu ni-l face, mai ales în acest an jubiliar, în care suntem chemati sa descoperim blândetea pe care Tatal nostru ceresc o are fata de fiecare dintre noi. Domnul sa daruiasca în mod deosebit detinutilor posibilitatea de a experimenta iubirea sa milostiva care vindeca ranile si învinge raul.
Astfel, astazi, împreuna, tresaltam de bucurie în ziua mântuirii noastre. Contemplând Ieslea Nativitatii sa ne oprim privirea la bratele deschise ale lui Isus care ne arata îmbratisarea milostiva a lui Dumnezeu, în timp ce ascultam scâncetul Pruncului care ne sopteste: ”Pentru fratii mei si prietenii mei, eu voi spune: Pacea sa fie asupra ta!” (Ps 121/122, 8).

Dupa mesajul ”Urbi et Orbi” Sfântul Parinte a adresat în italiana o scurta urare de sarbatori:
”Voua, dragi frati si surori care din lumea întreaga ati venit în aceasta Piata, si celor care în diferite tari sunteti în legatura prin radio, televiziune si alte mijloace de comunicare, va adresez cele mai cordiale urari. Este Craciunul Anului Sfânt al Milostivirii, de aceea va doresc tuturor sa primiti în viata voastra milostivirea lui Dumnezeu, pe care Isus Cristos ne-a daruit-o, ca sa fiti milostivi cu fratii nostri. În acest fel vom face sa creasca pacea. Craciun Fericit!”.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va