„În data de 20 decembrie 2015, Parintele Vasile Orghici a celebrat prima Sfânta Liturghie greco catolica româna în frumoasa biserica cu iconostas Santissima Annunziata, în via della Madonna din Livorno.
Biserica este cunoscuta si sub denumirea de biserica dei Greci Uniti, pentru ca era locul de cult, de rit bizantin, a comunitatii orientale în comuniune cu Papa.

Prin urmare, în urma, discutiilor si demersurilor facute de PS. Virgil Bercea, responsabil cu diaspora occidentala si episcopul de Livorno, Mons. Simone Giusti, s-a convenit începerea unei activitati greco catolice române la Livorno. Prin constituirea acestei conventii, PS. Virgil a însarcinat ca responsabil pentru aceasta misiune pe pr. Vasile Orghici, pe care, episcopul de Livorno l-a numit în cursul saptamânii trecute si confesor la Catedrala.

În cuvântul de învatatura pr. Vasile a facut o scurta prezentare si a indicat programul si metodologia pe care vrea sa o aplice în implementarea acestei misiunii:

"Iubiti frati si surori în Hristos:
Va multumesc frumos pentru prezenta voastra azi în aceasta Biserica Greco Catolica, pe care Episcopul de Livorno a pus-o la dispozitia noastra, a românilor, în fiecare duminica de la 10.30 pâna la 12.30.
As dori sa va fac o scurta prezentare: Sunt parintele Vasile Orghici, preot celib misionar, am activat în trei parohii în România, am studiat licenta si doctoratul la Roma.
Am fost numit de Episcopul Virgil Bercea în Irlanda, unde am deschis o Misiune Greco Catolica româneasca, la Dublin, Irlanda, si una în Londra. Actualmente, PS. Virgil m-a numit la Livorno, pentru o noua misiune pastoral-spirituala. În mod personal consider ca este o mare binecuvântare sa existe doua comunitati românesti la Livorno, una ortodoxa si alta greco-catolica.

Pentru ca unde oamenii se întâlnesc pentru a se ruga, pentru a celebra Liturghia duminicala si în sarbatori, Isus este prezent în mijlocul lor.
Sunt bucuros, ca noi, începem azi, în duminica de dinainte Nasterii Domnului,o noua misiune. Pentru ca aceasta misiune sa fie roditoare si binecuvântata trebuie sa ne rugam cu totii bunului Dumnezeu si Sfintei Fecioare Maria, carora le-am încredintat aceasta misiune si comunitate.

O misiune în care as dori ca cine intra în aceasta Biserica sa se simta bine, sa se simta acasa. Deoarece, daca în Biserica nu gasim alinare si mângâiere, pace si întelegere, atunci crucea noastra devine mai grea, drumul nostru apare mai complicat.

Fara Isus sufletul nostru este trist, este dezorientat, crucea de zi cu zi, distanta de casa si despartirea de cei dragi devin tot mai insuportabile.

As dori, asadar, ca aceasta comunitate româneasca sa fie solidara, patriota si deschisa pentru oricine vrea sa se roage. Autenticitatea unei comunitatii se poate masura numai printr-o atmosfera de fraternitate, de caritate, de amabilitate, de întelegere reciproca si de pace. Fara disponibilitate, gratuitate, solidaritate si respect, se clatina autenticitatea si credibilitatea oricarui fundament comunitar".
La finalul Sf. Liturghii s-au cântat colinde si s-a lua împreuna un pahar de vin si o agapa.