„Biserica este chemata sa ofere cu o forta mai mare semnele prezentei si apropierii lui Dumnezeu”. Papa Francisc

Sfântul Parinte Papa Francis, în Bula de convocare a Jubileului Extraordinar al Milostivirii (Misericordiae vultus), scrie: Isus Cristos este chipul milostivirii Tatalui. Misterul credintei crestine pare sa gaseasca sinteza sa în acest cuvânt. El a devenit viu, vizibil si a ajuns la apogeul sau în Isus din Nazaret. Tatal, „bogat în milostivire” (Ef eseni 2,4), dupa ce a revelat numele sau lui Moise ca „Dumnezeu plin de îndurare si milostiv, încet la mânie, plin de bunatate si de adevar” (Ex 34,6), nu a încetat sa faca cunoscuta natura sa divina în diferite moduri si în atâtea momente ale istoriei.
În Anul Milostivirii se pot obtine indulgente pentru pacatele facute. Cuvântul indulgenta înseamna îngaduire. Prin indulgenta nu ni se iarta nici un pacat, dar numai pedeapsa vremelnica ce trebuie sa o înduram pentru pacatele iertate. Puterea de a da indulgente izvoraste din cuvintele lui Cristos: «Orice veti dezlega pe pamânt, va fi dezlegat si în ceruri». (Matei 16. 19; 18, 18).
Anul Jubiliar coincide cu aniversarea celor 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican al II-lea.
O specificitate a acestui An Sfânt extraordinar o reprezinta faptul ca nu va fi celebrat doar la Roma, ci si în toate eparhiile si diecezele din lumea întreaga.
Anul Jubiliar al Milostivirii a fost deschis la Oradea de catre Preasfintia Sa Virgil Bercea în prezenta Înaltpreasfintiei Sale Piero Marini fost ceremonier al Sfântului Parinte Ioan Paul al II-lea si al Papei Benedict al XVI-lea si a Preasfintiei Sale László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea.
Ritualul deschiderii portii sfinte a fost inspirat din slujba Utreniei din noaptea Învierii, facându-se obisnuita procesiune în jurul Catedralei, dupa a urmat dialogul: “Deschideti , boieri mari, portile voastre, si voi, porti vesnice, ridicati-va, ca sa intre Împaratul maririi / Cine este Acesta Împaratul maririi? Domnul Cel tare si puternic, Domnul Cel tare în razboi ”, inspirat din Psalmul 44.

A urmat apoi Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie la care au concelebrat alaturi de Preasfintiile lor si preotii Eparhiei de Oradea, alaturi de credinciosi si asociatiile eparhiale.

Înaltpreasfintia Sa Arhiepiscop Piero Marini, a tinut celor prezenti o predica în care a fost evocata personalitatea Sfântului Ioan Paul al II-lea, lânga care Înaltpreasfintia Sa a stat 14 ani, fiind ceremonierul pontifical.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa Virgil a daruit crucea pectorala Înaltpreasfintiei Sale Piero Marini, ca semn de multumire pentru participarea la deschiderea Anului Milostivirii din Eparhia de Oradea.

Rugaciune pentru Jubileul milostivirii compusa de Papa Francisc

Doamne Isus Cristoase, care ne-ai învatat sa fim milostivi ca si Tatal ceresc si ne-ai spus ca cine te vede pe tine îl vede pe Tatal,
Arata-ne chipul Tau si vom fi mântuiti.
Privirea ta plina de iubire i-a eliberat pe Zaheu si pe Matei din sclavia banului, pe adultera si pe Maria Magdalena din a-si pune fericirea în poftele trupesti, pe Petru l-a facut sa plânga dupa tradare, iar tâlharului cait i-a asigurat paradisul.
Fa ca fiecare dintre noi sa asculte ca si cum i-ar fi adresat lui, cuvântul pe care l-ai spus samarinencei: “Daca ai fi cunoscut darul lui Dumnezeu!”
Tu esti chipul vizibil al Tatalui nevazut, a Dumnezeului care manifesta Atotputernicia Sa, mai ales prin iertare si milostivire: fa ca Biserica sa fie în lume chipul vizibil al Tau, Domnul ei, înviat si în glorie.
Ai voit ca si slujitorii tai sa fie si ei îmbracati în slabiciune pentru a simti adevarata mila fata de cei care sunt în ignoranta si în eroare: fa ca oricine se apropie de slujitorii tai sa se simta acceptat, iubit si iertat de Dumnezeu.
Trimite Spiritul tau si consacra-ne pe toti cu ungerea sa pentru ca Jubileul Milostivirii sa fie un an de har al Domnului, iar Biserica Ta cu un entuziasm reînnoit sa poata duce mesajul cel bun saracilor, sa proclame celor închisi si celor asupriti libertatea, iar celor orbi sa le redea vederea.
Îti cerem aceasta prin mijlocirea Prea Curatei Fecioare Maria Mama Milostivirii, tie care vietuiesti si domnesti cu Tatal si cu Spiritul Sfânt în toti vecii vecilor.
Amin.