„Asa se intituleaza proiectul initiat de domnul profesor Podar Adrian de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea în colaborare cu Scoala Gimnaziala nr. 1 Nojorid, reprezentata de doamna Tanase Melinda, director, si de doamnele profesoare Petrus Oana si Tripon Claudia.
Joi, 10 decembrie, într-o seara de iarna blânda, în sala festiva a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” s-au întâlnit toti partenerii pentru a participa la festivalul „Craciunu’ nost”, prima activitate a acestui proiect ce îsi propune promovarea axiologiei si spiritualitatii crestine în rândul celor formati din aceste institutii scolare, stimularea creativitatii, a capacitatii de relationare si pe a celei de expresie.
S-au reunit astfel elevii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, cei ai Scolii Gimnaziale nr. 1 Nojorid, elevii Scolii Gimnaziale din Sântandrei si cei ai Scolii Gimnaziale Tarian împreuna cu dascalii lor, pastratori si purtatori ai datinilor crestine.
Gazdele si-au întâmpinat oaspetii cu bucurie transmisa prin colindele cântate si cu lumina Stelei de la Rasarit simbolizata de lumânarile înmânate invitatilor. Acestia le-au pregatit partenerilor si o frumoasa surpriza: prezenta Denisei Mosincat, absolventa a liceului oradean, o voce a României, pe care toti elevii au acompaniat-o prin cânt si dans.
Fulgii de nea ai clasei a III –a de la Scoala Sântandrei, îndrumati de doamna lor învatatoare ne-au cântat si ne-au încântat,vestind venirea iernii, iar apoi colegii lor mai mari, îndrumati de doamnele prof. Hodis Nicoleta, prof. Roman Natalia, prof. Lazar Andrada si prof. Cozac Tatiana, prof. Elena Stela Duma – director, ne-au anuntat voiosi „Craciunul a venit!”
Bunicuta si nepotelele de la Scoala Gimnaziala Nojorid au reusit sa-i redea sufletul Craiesei Gheturilor prezentându-i sceneta „Irozii” – Nasterea Domnului Isus Hristos si obiceiurile de Craciun ale românilor, colindatul, mersul cu Steaua, venirea lui Mos Craciun si chiar mersul cu Sorcova si Plugusorul.
Ce se petrece de Craciun în atelierul Mosului de la Polul Nord ne-au aratat spiridusii de la Scoala Gimnaziala Tarian coordonati de catre prof. Sorin Paina, prof. Delia Bondar si prof. Loredana Barmos, alaturi de Adriana Paul – director.
A fost o seara de înalta tinuta ce a bucurat sufletele tuturor celor prezenti si prin care s-au atins si obiectivele proiectului, acelea de a deschide spre comunicare si autocunoastere institutiile de învatamânt bihorene partenere. De asemenea, prin activitatile proiectului, se promoveaza colaborarea dintre profesori si elevi, munca elevilor în echipa sau individuala si aprecierile atât estetice cât si critice, apelând la interdisciplinaritate, transdisciplinaritate, pluridisciplinaritate si diversitate.
Încântati de aceasta prima întâlnire, elevii asteapta cu nerabdare a doua activitate a proiectului: confectionarea felicitarilor de Anul Nou pe care si le vor trimite între ei.
Încheierea a fost facuta de domnul profesor Paina Sorin de la Scoala Gimnaziala Tarian care a prezentat audientei Povestea lui Roman Melodul si a patruns în sufletele celor 150 de elevi, ai parintilor lor si ai dascalilor, înaltându-le spre ceruri cu o frumoasa colinda, pilda pentru fiecare dintre noi, acum în apropierea Craciunului:

Vin colindatorii, cum veneau odata, leru-i ler
Sa colinde-n seara asta minunata, leru-i ler
Dar li-i gura arsa si li-s ochii-n lacrimi,leru-i ler
Prea degeaba sânge, prea degeaba patimi, leru-i ler.

Gazdelor crestine, sa-i primiti în casa, leru-i ler ,
Si cum se cuvine sa-i poftiti la masa, leru-i ler,
Ni-i trimite sfântul sa ne-ncerce mila, leru-i ler,
Domnii mari de astazi sa-si deschida vila,leru-i ler.

Sovaielnic pasu, mâinile plapânde, leru-i ler,
Tremurat li-i glasu,nu stiu sa colinde, leru-i ler,
Daca stau la poarta si nu zic nimica, leru-i ler,
Domnilor de astazi sa v-apuce frica. leru-i ler.

Muta-i întrebarea ce rasuna afara, leru-i ler,
Am murit degeaba, ce-ati facut din tara, leru-i ler,
Tot în frig si-n foame, tot cu mâini întinse leru-i ler,
Pe la porti straine, ce ne stau închise. leru-i ler.

Vin colindatorii cum veneau odata, leru-i ler,
Sa colinde în seara asta minunata, leru-i ler,
Dar li-i gura arsa si li-s ochii-n lacrimi, leru-i ler,
Prea degeaba sânge, prea degeaba patimi, leru-i ler.