„Congregatia Surorilor Maicii Domnului din Carei a fost vizitata de Preasfintia Sa Virgil Bercea, miercuri pentru momentul de meditatie si rugaciune împreuna din cadrul Anului Vietii Consacrate.
Congregatia Surorilor Maicii Domnului
Congregatia Maicii Domnului a fost întemeiata la Blaj, la 2 februarie 1921 de catre Mitropolitul dr. Vasile Suciu care, prin decretul 506/1921 declara înfiintata prima congregatie feminina din Biserica Româna Unita cu Roma greco-catolica.
Înca de la început Înalt Preasfintia Sa Vasile Suciu a conceput astfel scopul si misiunea surorilor din aceasta congregatie apostolica: «o institutie chemata sa concurga (…) în cea mai larga masura la rezolvarea problemei mari si ardente de a apropia Neamul nostru cât mai mult de Domnul prin credinta vie.». (…)«speram ca aceasta Congregatie religioasa de surori sa prinda radacini adânci în Biserica noastra greco-catolica româna si sa corespunda scopului care i-a fost asignat: educatia copilelor înainte de toate»; «membrele ei sa se dedice cu suflet si inima nevoilor si necesitatilor acestei Biserici».
Înaltul Arhiereu îsi încheia documentul de întemeiere punând „aceasta prima Congregatie româna sub scutul Preasfintei de Dumnezeu Nascatoare si Pururea Fecioare Maria” si “în nadejdea ca dragostea primelor membre ale Congregatiei îi va sti da tot ce se cere pentru dezvoltarea si înflorirea ei”.
Înalt Preasfintia Sa dorea sa înfiinteze o manastire dupa modelul congregatiilor apostolice apusene. Pentru a face acest lucru, a cerut ajutorul câtorva surori românce care au fost formate în congregatii apostolice latine. Prima care a raspuns a fost sora Febronia Muresan, fiica de preot greco-catolic, formata în Congregatia Franciscanelor sarace având casa mama la Mallersdorf – Bavaria.
Preacuvioasa Maica Maria Sofia Ileana Muresan – superioara generala a Congregatiei în perioada 1947 – 1993
Preacuvioasa Maica Maria Sofia – Ileana Muresan, s-a nascut la 24 decembrie 1910, în localitatea Someseni, jud. Satu-Mare.
În 1934 a fost învesmântata la Blaj, în Congregatia Maicii Domnului (CMD), de catre Preacuvioasa Maica Febronia Muresan, prima superioara generala a Congregatiei.
Maica Sofia a facut voturile temporare (pe trei ani) la 20 iulie 1936, la Blaj, iar la 8 septembrie 1939 a facut profesiunea perpetua (voturile pe viata), tot la Blaj.
A fost superioara a comunitatii surorilor de la Institutul Recunostintei în Blaj, apoi a fost superioara locala a comunitatii surorilor de la Gradinita si Scoala Primara „Maica Domnului” (Scoala Bob) din Cluj, fiind si învatatoare la clasele primare.
În iulie 1947 a fost aleasa superioara generala a CMD. A ramas cu aceasta misiune pe tot timpul anilor de persecutie comunista. Între anii 1990-1992 a pregatit documentatia pentru primul Capitul General de dupa „iesirea la lumina”. Acesta s-a desfasurat la Blaj în iulie 1993, moment în care, Preacuvioasa Sofia a predat aceasta misiune si responsabilitatea refacerii CMD superioarei generale nou aleasa, în persoana unei surori din generatia mai tânara, respectiv Consiliului nou ales.
Pe timpul perioadei de persecutie, Maica Sofia a trecut prin mai multe perioade de detentie, însumând în total, circa opt ani «petrecuti prin diferitele închisori ale Securitatii si penitenciare din tara».
Într-o prima perioada: 1949 – 1951, Maica Sofia a trecut prin domiciliu fortat, apoi a fost arestata si anchetata, supusa la interogatorii în zona Bucuresti – Malmaison, Ministerul de Interne, Jilava, Ghencea, de unde, în 1951 a fost trimisa cu domiciliu fortat la «Maicile catolice de la Timis». În iunie 1954 i s-a ridicat domiciliul fortat si a putut sa mearga în propria familie. Mama dânsei locuia la Someseni, iar sora mai mare la Carei si amândoua erau bolnave si în vârsta. S-a stabilit la Carei, pentru a le îngriji, dar si pentru ca avea si posibilitatea de a participa la Sf. Liturghie romano-catolica.
Dupa amnistia generala din 1964 si dupa rezolvarea situatiei cu documentele de identitate la Craiova, de unde fusese arestata, Preacuvioasa Sofia s-a stabilit cu domiciliu obligatoriu la Carei. Aici a ramas pâna în 1987, când a venit la Cluj, într-un apartament al Sr. Antonina Gherghel, întâi provizoriu, iar treptat, s-a mutat definitiv. În perioada de sedere la Carei, mai întâi a petrecut un timp de refacere cât de cât a sanatatii. Apoi a reluat în mod discret si cu multa prudenta legatura cu surorile. La începutul anilor ’70 a format grupuri de 2-3 copilasi, cu care a început sa faca ore de religie, în apartamentul dânsei sau la biserica romano-catolica. Între 1980-1987, dat fiind ca era mai putin urmarita, dar nu fara primejdii de diferite naturi, a întreprins drumuri în lungul si în latul Ardealului, mai ales pe timpul verii, pentru a le ajuta si întari pe surorile dispersate sa mentina aprins „focul vocatiei” si al trairii calugaresti, asumându-si riscul de-a primi noi vocatii în clandestinitate.
A plecat la Casa Tatalui Ceresc la 11 noiembrie 2003, de la Manastirea Maicii Domnului din Cluj, unde – cu mare bucurie – se mutase în octombrie 2002, vazându-si astfel un mare vis împlinit, prin mila Bunului Dumnezeu, acela de-a mai trai, ca în tinerete, viata de manastire împreuna cu surorile ei dragi.
Preacuvioasa Maica Sofia Muresan, prin personalitatea ei discreta, dar clara si hotarâta în decizii, prin curajul cu care si-a îndeplinit misiunea de superioara generala a CMD, înfruntând persecutia si anii grei de închisoare, prin devotamentul cu care s-a daruit pentru binele Bisericii, al Congregatiei Maicii Domnului si al surorilor care i-au fost încredintate, pentru aproape o jumatate de secol, pe care le-a iubit pâna la a-si risca libertatea si viata, ramâne o figura luminoasa, careia CMD îi datoreaza în mod deosebit, continuitatea existentei sale si un drum sigur si în lumina, pe calea vietii consacrate.
Congregatia Surorilor Maicii Domnului din Carei
“Congregatia Surorilor Maicii Domnului este, în Biserica Româna Unita cu Roma, Greco – Catolica, un Institut religios de drept pontifical dedicat vietii apostolice” (Constitutia CMD art.1).
Congregatia Surorilor Maicii Domnului din Carei este compusa din trei membre: sora Leonia Cornea care este si superioara Congregatiei, sora Albertina Grigor, sora Vincentia Chis,
Carisma surorilor este de a da marire lui Dumnezeu, în Biserica, împartasind vocatia Preasfintei Fecioare Maria, primind în credinta misterul lui Cristos si daruindu-l aproapelui. Cautând sa traiasca unirea cu Cristos, surorile cauta prin viata lor apostolica sa creasca fii ai lui Dumnezeu si sa apropie „neamul nostru cât mai mult de Domnul prin credinta vie” (cf. Constitutiei CMD art.2, 3 si 4).
Operele de apostolat ale surorilor sunt în particular: educarea copiilor si tinerilor, îngrijirea de bolnavi, orfani, batrâni si ajutorarea celor saraci.
Centrul de Zi pentru Copii Scolari Filiala Carei, se înscrie în apostolatul Institutului, constând în sprijin la învatare si supraveghere la teme pentru copii cu probleme scolare care provin din familii aflate în dificultate.
Activitatea vizeaza mentinerea integrarii scolare a beneficiarilor prin sustinerea lor în îndeplinirea îndatoririlor scolare.
De asemenea, Centrul nostru ofera copiilor beneficiari o masa calda de prânz furnizata de Cantina de Ajutor Social Carei.
În acelasi timp, Centrul desfasoara activitati recreative si de socializare, venind în sprijinul copiilor, urmarind si facilitarea interactiunilor sociale.
Prin tot ceea ce fac, surorile cauta sa fie misionare în orice împrejurare si loc de munca pentru extinderea Împaratiei lui Dumnezeu, urmând binele si mântuirea aproapelui. (cf. Const. CMD art.5).
- ????????????????????????????????????
- ????????????????????????????????????
- ????????????????????????????????????
- ????????????????????????????????????
- ????????????????????????????????????
- ????????????????????????????????????
- ????????????????????????????????????
- ????????????????????????????????????
- ????????????????????????????????????
- ????????????????????????????????????
- ????????????????????????????????????
- ????????????????????????????????????