„Papa Francisc a înfiintat o Zi mondiala de rugaciune pentru îngrijirea creatiei, de celebrat anual pe 1 septembrie. Initiativa Sfântului Parinte a fost publicata printr-o scrisoare adresata cardinalilor Peter Turkson si Kurt Koch, presedintii Consiliilor Pontificale ”Justitia et Pax”, respectiv, pentru Promovarea Unitatii Crestinilor. Ziua speciala de rugaciune de la 1 septembrie prezinta si un caracter ecumenic, din moment ce la aceeasi data, este celebrata si de Bisericile Ortodoxe.
Scrisoarea papei Francisc se încadreaza în contextul enciclicei «Laudato si’», în care se subliniaza ca salvgardarea mediului nu are doar o dimensiune pur ”naturalista” ci una mult mai ampla. Dupa cum se poate nota, Sfântul Parinte evidentiaza în recenta enciclica necesitatea unei adevarate ecologii integrale, care sa devina o noua paradigma de dreptate sociala. În acest sens, Pontiful afirma ca atentia fata de mediu nu poate fi separata de echitatea fata de cei saraci si de angajarea concreta în societate, cultivând bucuria si pacea interioara.
Ziua mondiala de rugaciune pentru ocrotirea creatiei pune accentul în primul rând pe aspectul ecumenic, astfel ca crestinii catolici si ortodocsi se pot regasi într-o unica rugaciune pentru îngrijirea creatiei lui Dumnezeu. Nu este o întâmplare faptul ca enciclica «Laudato si’» face trimitere, înca din primele paragrafe, la contributiile patriarhului ecumenic Bartolomeu si ale mitropolitului ortodox Ioannis Zizioulas. De aceea, se poate spune ca Ziua mondiala de rugaciune este o urmare fireasca a enciclicei pontificale.
În scrisoarea sa papa Francisc vorbeste de ”pasiunea pentru îngrijirea creatiei”, alimentata de ”bogatul patrimoniu spiritual” al crestinatatii. Tocmai din acest motiv, crestinii ca atare vor sa-si ofere contributia specifica la ”depasirea crizei ecologice prin trece umanitatea”. Reluând câteva aspecte din recenta sa enciclica, Sfântul Parinte aminteste în scrisoare ca ”spiritualitatea nu este separata de natura, dar traieste mai degraba în comuniune cu aceasta”. De aici, îndemnul la o adevarata ”convertire ecologica” adresat fiecarui crestin, pentru ca ”trairea vocatie de a fi custozi ai lucrarii lui Dumnezeu este o parte esentiala” dintr-o viata virtuoasa, nicidecum optionala sau secundara.
În aceasta optica, subliniaza papa Francisc, Ziua mondiala de rugaciune pentru îngrijirea creatiei devine pentru crestini si comunitatile bisericesti ”o pretioasa oportunitate” de a reînnoi vocatia de ”custozi ai creatiei”, de a-i multumi lui Dumnezeu pentru ”lucrarile sale minunate” încredintate omului si, mai presus de toate, de a invoca ”milostivirea sa pentru pacatele comise împotriva lumii în care traim”. A celebra aceasta initiativa în acelasi timp împreuna cu Bisericile ortodoxe, se afirma în scrisoare, înseamna a folosi ”o ocazie rodnica pentru a marturisi comuniunea din ce în ce mai mare” dintre crestini.
În aceasta privinta, Sfântul Parinte aduce o subliniere importanta. ”Într-un timp în care – afirma Pontiful – crestinii se confrunta cu provocari identice si importante”, e necesar ”a da raspunsuri comune, pentru a se dovedi mai credibili si eficace”. Speranta sa, de aceea, este ca Ziua mondiala de rugaciune sa cuprinda si alte Biserici si sa fie celebrata în sincronie cu initiativele promovate de Consiliul ecumenic al bisericilor.
Adresându-se în mod expres cardinalilor Peter Turkson si Kurt Koch, papa Francisc a cerut celui dintâi sa promoveze Ziua de rugaciune nu doar la nivel eclezial, dar si în rândul organizatiilor nationale si internationale implicate în domeniul ocrotirii mediului, cu speranta ca ”aceasta celebrare anuala sa devina un moment forte de rugaciune, reflectie, convertire si asumarea unor stiluri concrete de viata”; cardinalului Kurt Koch, în schimb, Sfântul Parinte îi încredinteaza îndatorirea de a intra în contact cu institutiile ecumenice în asa fel încât aceasta initiativa ”sa devina semnul unui drum parcurs împreuna de toti cei care cred în Cristos”.
Scrisoarea papei Francisc se încheie cu o invocatie adresata Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu, si Sfântului Francisc din Assisi, a carui ”Cântare a fapturilor – noteaza pontiful – îi inspira pe oamenii de buna vointa sa traiasca în preamarirea Creatorului si în spirit de respect fata de creatie”.
De adaugat, în fine, ca ziua de 1 septembrie era dedicata deja de Biserica catolica din diferite tari atentiei fata de creatie. Astfel, pentru a face doar un exemplu, Conferinta episcopala italiana a trimis un mesaj special pentru 1 septembrie 2015, când marcheaza pentru al zecelea an la rând Ziua pentru ocrotirea creatiei.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va