A doua enciclica a papei Francisc, "Laudato si", despre grija pentru casa noastra comuna", semnata duminica, 24 mai 2015, si publicata joi, 18 iunie, a vazut lumina tiparului la Editura "Presa Buna" în traducerea pr. Mihai Patrascu.
Titlul documentului (Laudato si' – Laudat sa fii) este luat din celebra "Cântarea creaturilor", imnul de lauda scris de sfântul Francisc din Assisi. Având sase capitole cu 246 de numere, documentul se întinde pe 154 de pagini în editia în limba româna.
Sfântul Parinte vorbeste despre încalzirea globala, poluare, lumea animalelor si a plantelor, speciile disparute, folosirea resurselor naturale, productia de substante chimice, atacurile aduse vietii umane etc. Enciclica se încheie cu doua rugaciuni:Rugaciune pentru pamântul nostru si Rugaciune crestina cu creatia.
"În fata deteriorarii globale a mediului – precizeaza Sfântul Parinte la nr. 3 – vreau sa ma adresez fiecarei persoane care locuieste pe aceasta planeta. În exortatia mea, Evangelii gaudium, am scris membrilor Bisericii pentru a mobiliza un proces de reforma misionara care înca trebuie facuta. În aceasta enciclica îmi propun în special sa intru în dialog cu toti referitor la casa noastra comuna".
Papa cere liderilor lumii sa actioneze rapid pentru a salva planeta, în pericol de a fi distrusa. De la un capat la altul al documentului planeaza aceasta chemare: "Trebuie sa salvam planeta!":Aceasta sora protesteaza pentru raul pe care i-l provocam din cauza folosirii iresponsabile si a abuzului bunurilor pe care Dumnezeu le-a pus în ea. Am crescut crezând ca eram proprietarii si dominatorii sai, autorizati sa o pradam. Violenta care exista în inima umana ranita de pacat se manifesta si în simptomele de boala pe care le simtim în sol, în apa, în aer si în fiintele vii. Pentru aceasta, printre saracii cei mai abandonati si maltratati este pamântul nostru asuprit si devastat, care "geme si îndura durerile nasterii" (Rom 8,22). Uitam ca noi însine suntem pamânt (cf. Gen 2,7). Însusi trupul nostru este constituit din elementele planetei, aerul sau este cel care ne da respiratie si apa sa ne da viata si ne racoreste. (nr. 2)
În primul capitol sunt prezentate diferitele aspecte ale crizei ecologice actuale, precum schimbarile climatice, problema apei si disparitia a mii de specii vegetale si animale.
Capitolul al doilea prezinta relatarile biblice referitoare la creatie, ofera o viziune de ansamblu si exprima "înfricosatoarea responsabilitate" a fiintei umane fata de creatie, legatura strânsa dintre toate creaturile si faptul ca "mediul este un bun colectiv, patrimoniu al întregii omeniri si responsabilitate a tuturor oamenilor".
Punctul central al celui de-al treilea capitol este reflectia asupra tehnologiei. În acest capitol se prezinta o analiza a situatiei actuale, pentru a fi "notate nu doar simptomele acesteia, ci si cauzele sale cele mai profunde", instaurând un dialog cu filozofia si stiintele umaniste.
Propunerea principala a enciclicei, dezvoltata pe larg în capitolul al patrulea, este ecologia integrala, ca noua paradigma de dreptate; o ecologie care "sa integreze locul specific pe care fiinta umana îl ocupa în aceasta lume si relatiile ei cu realitatea înconjuratoare".
Urmatorul capitol abordeaza întrebarea legata de ce putem si ce trebuie sa facem. Analizele nu pot fi suficiente: este nevoie de propuneri "de dialog si de actiune care sa implice atât fiecare persoana cât si politica internationala".
Ultimul capitol atinge nucleul convertirii ecologice la care îndeamna întreaga enciclica. Radacinile crizei culturale actioneaza în profunzime, iar obiceiurile si comportamentele nu se modifica cu usurinta. Educatia si formarea ramân provocarile centrale: "Orice schimbare are nevoie de motivatii si de un parcurs educativ".
Sfântul Parinte doreste ca aceasta enciclica "sa ne ajute sa recunoastem maretia, urgenta si frumusetea provocarii care ni se prezinta", aceea de a ocroti casa noastra comuna, si adreseaza "o invitatie urgenta de a reînnoi dialogul asupra modului în care faurim viitorul planetei".
Suntem vinovati cu totii în fata lui Dumnezeu, ar fi concluzia enciclicei: "În fiecare an dispar mii de specii vegetale si animale pe care nu le vom mai putea cunoaste, pe care copiii nostri nu le vor putea vedea, pierdute pentru totdeauna. Cea mai mare parte dispar din motive care au de-a face cu vreo activitate umana. Din cauza noastra, mii de specii nu vor da glorie lui Dumnezeu cu existenta lor, nici nu vor putea sa ne comunice propriul mesaj. Nu avem dreptul la asta" (nr. 33).
A venit vremea sa traim responsabil. Redam în final "Rugaciunea pentru pamântul nostru":

"Doamne Preaînalte,

care esti prezent în tot universul

si în cea mai mica dintre creaturile tale,

Tu care înconjori cu duiosia ta

tot ceea ce exista,

revarsa în noi forta iubirii tale

pentru ca sa ne îngrijim

de viata si de frumusete.

Inunda-ne cu pace,

pentru ca sa traim ca frati si surori

fara a dauna nimanui.

Parinte al saracilor,

ajuta-ne sa-i rascumparam pe cei abandonati

si pe cei uitati de pe acest pamânt

care atât de mult valoreaza în ochii tai.

Însanatoseste viata noastra,

pentru ca sa protejam lumea

si sa n-o praduim,

pentru ca sa semanam frumusete

si nu poluare si distrugere.

Atinge inimile

celor care cauta numai avantaje

pe cheltuiala saracilor si a pamântului.

Învata-ne sa descoperim valoarea fiecarui lucru,

sa contemplam cu uimire,

sa recunoastem ca suntem profund uniti

cu toate creaturile

în drumul nostru spre lumina ta infinita.

Multumim pentru ca esti cu noi în toate zilele.

Sustine-ne, te rugam, în lupta noastra

pentru dreptate, iubire si pace".

* * *
Aceasta carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurata prin comanda (cu plata taxelor postale aferente expedierii):
• prin posta: Libraria Presa Buna, Bd. Stefan cel Mare, 26; 700064 – Iasi;
• prin fax: 0232/211527;
• prin telefon: 0232/212003, interior 41: de luni pâna vineri, între orele 10.00-18.00;<br< li=""></br<>
• prin e-mail: libraria@ercis.ro;
• prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.
Sursa:http://ercis.ro