„În fiecare an, urmând o lunga traditie, comunitatea Colegiului Pontifical «Pio Romeno» se retrage din multitudinea activitatilor academice si pastorale pentru a se reculege în vederea pregatirii pentru marea sarbatoare a Învierii Mântuitorului.
Asadar, în lumina acestei frumoase pregatiri, studentii Colegiului, alaturi de Parintele Rector, Gabriel Buboi, s-au lasat condusi într-un periplu spiritual pâna în Orasul Pacii, orasul sfântului Francisc de Assisi pentru a gusta din bucuria comuniunii si a reculegerii spirituale.
În acest an, comunitatea studentilor români a avut onoarea si marea bucurie de a-l avea în mijlocul ei pe Preasfintia Sa Claudiu Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, care, prin profundele meditatii propuse a oferit deosebite chei de lectura cu privire la rugaciune, la adevarata pocainta a inimii si la intrarea în timpul lui Dumnezeu, si anume parcursul de la chronos la kairos.
Aducerea-aminte a realitatilor spirituale din aceasta perioada, propuse cu caldura si paternitate de catre Preasfintia Sa, a trezit în inimile si sufletele studentilor români o deschidere spre meditatie si rugaciune. Reflectiile Preasfintiei Sale s-au concentrat astfel si pe rugaciunea penitentiala a sfântului Efrem Sirul, rugaciune propusa de Sfânta Biserica prin slujbele din aceasta perioada a anului liturgic.
În a doua zi de reculegere, studentii români s-au îmbogatit spiritual prin slujba Sfintei Liturghii celebrata de catre Preasfintia Sa Claudiu în Bazilica Sfântului Francisc, moment în care studentii si preotii prezenti s-au împartasit din frumusetea cântului bisericesc ce s-a îngemanat cu spiritul franciscan al locului, prin excelenta un loc al pacii si al comuniunii cu Dumnezeu.
În cea din urma zi, întreaga comunitate, înca patrunsa de exemplul sfântului Francisc, a continuat acest pelerinaj de descoperire de sine si de meditatie prin vizitarea sanctuarului sfintei Rita, la Cascia, acolo unde s-a celebrat Sfânta Liturghie într-un cadru aparte de reculegere si de familiaritate spirituala. Vizitarea manastirii, în care s-a retras sfânta Rita, a condus comunitatea studentilor teologi catre o si mai mare aprofundare a exemplului Sfintei ce s-a lasat condusa pâna la sfârsit de planul providential al lui Dumnezeu.
Întreaga bucurie de comuniune, traita alaturi de Preasfintia Sa Claudiu, împreuna cu Parintele Rector, a înaltat spiritual comunitatea studentilor români, realizându-se astfel deosebita cântare a lui David din Psalmul 133: «Iata cât de bine si cât de placut este ca fratii sa locuiasca împreuna».
Sursa:http://pioromeno.com