Iubiti Confrati întru Preotie!
Iubiti Frati si Surori în Cristos!
Europa zilelor noastre se confrunta cu o criza acuta a valorilor, însa lucrarea lui Cristos în Biserica este si astazi izvor de speranta si de încredere pentru lumea în care traim. În acest proces complex si, totodata, tainic, care este educatia tinerilor, Biserica nu face decât sa puna în practica ceea ce Dumnezeiescul Ei Întemeietor i-a cerut: Mergând, învatati toate neamurile (Mt 28, 19). Biserica suplineste, însa nu poate sa substituie educatia pe care cuvine-se a o oferi familia tinerelor vlastare, si, totodata, în acest proces educativ colaboreaza cu autoritatea civila, cu care împreuna nazuieste pentru desavârsirea binelui comun.
În felul acesta, consideram ca Statul are datoria, în virtutea libertatii religioase pe care fiecare cetatean o are, sa creeze si sa garanteze conditiile propice pentru ca cetatenilor români care nutresc o anumita convingere religioasa sa poata sa li se asigure o adecvata educatie, în coerenta cu propriile convingeri de constiinta.
Conform noii Legi privind Educatia Nationala, începând cu anul scolar 2015-2016 acest lucru va fi posibil doar daca parintii sau întretinatorii legali vor solicita în scris conducerii scolii ora de religie pentru copilul lor. Pentru viitorul anul scolar 2015-2016 solicitarile pentru ora de religie pot fi depuse la directiunea scolilor doar pana la 06 martie 2015. De aceea rugam cu insistenta ca toti parintii sau întretinatorii legali sa respecte aceasta cerinta a Statului Român si sa depuna în timp util solicitarea pentru ora de religie. În caz contrar copiii nostri nu vor mai primi educatie religioasa în scoala.
Preaonorati si Preacucernici confrati în Preotie!
Consideram ca libertatea de religie trebuie perceputa ca o posibilitate de a lua decizii în lumina adevarului. Prin urmare, Va îndemn pe fiecare sa faceti cunoscuta credinciosilor nostri situatia în care ne aflam si sa le explicati clar aceasta problema. Totodata, în discutiile private pe care le aveti, informati-i cât mai bine pe credinciosi asupra acestor aspecte si a riscurilor care le presupun.
Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Preacurate, darul întelepciunii peste toti tinerii si peste toate familiile crestine pentru a raspunde cu încredere si umilinta la provocarile lumii de astazi, ramânem uniti în rugaciune si în comuniune de slujire.
Sursa:http://www.bru.ro
Blaj, 28 februarie 2015

Cu arhiereasca binecuvântare,

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma

Arhiepiscop si Mitropolit de Alba-Iulia si Fagaras