CONSILIUM CONFERENTIARUM EPISCOPORUM EUROPAE CCEE
T: +41 71 227 60 40
F: +41 71 227 60 4 1
ccee@ccee.eu
www.ccee.eu
Gallusstrasse 24
CH-9000 ST. GALLEN (SCHWEIZ)

Thierry Bonaventura

+41 71 227 6040 (Tel.)

+41 79 12 80 189 (Mobile)

bonaventura@ccee.eu

Identitatea si misiunea Bisericilor Orientale Catolice în Europa
Întâlnirea ierarhilor catolici Orientali 2014
Lvov, Ucraina, 23-26 octombrie 2014

Rolul si misiunea Bisericilor orientale catolice în parcursul ecumenic, situatia crestinilor din Orientul Mijlociu, semnificatia si provocarile Bisericii greco-catolice ucrainene la împlinirea a 25 de ani de la intrarea sa în legalitate sunt temele atinse în mesajul adoptat de episcopii orientali catolici la sfârsitul întâlnirii lor anuale.
Întâlnirea anuala a ierarhilor catolici orientali din Europa s-a desfasurat anul acesta la Lvov (Ucraina), cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la intrarea în legalitate a Bisericii greco-catolice ucrainieie, la invitatia Preafericirii Sale Sviatoslav Shevchuk, Arhiepiscop Major de Kiev-Halyc. Întâlnirea s-a desfasurat la Centrul de Exercitii Spirituale Shyroka 4 – Briukhovychi (Lvov).
La Lvov, 45 de episcopi orientali catolici din Europa s-au confruntat asupra identitatii si a misiunii Bisericilor Orientale Catolice în miscarea ecumenica si în societatile europene.
În cadrul lucrarilor au intervenit Exarhul Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, PS Dimitrios Salachas, PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea-Mare (România) si PS Borys Gudziak, Episcop al Eparhiei Sf. Vladimir cel Mare de Paris pentru ucrainenii greco-catolici din Franta, Benelux si Elvetia, care a propus o reflectie asupra rolul bisericilor în societatea ucraineana, de la intrarea în legalitate a Bisericii greco-catolice în 1993 pâna la recenta “Revolutie a demnitatii” începuta cu evenimentele din Piata Maidan acum un an.
În cadrul întâlnirii, participantii au vizitat Universitatea Catolica Ucraineana, ascultând marturia directa a unor protagonisti ai „Revolutiei demnitatii”, printre care Primarul Lvovului, Andriy Sadovyi.
Sâmbata, 25 octombrie, participantii s-au întâlnit cu primarul Lvovului, Andriy Sadovyi si au participat la o ceremonie solemna care a avut loc la Teatrul Operei din oras, pentru a celebra aniversarea intrarii în legalitate a Bisericii greco-catolice din Ucraina, pentru a înmâna premiul în onoarea fericitului martir Omelian Kovch, mort în lagarul de concentrare de la Majdanek si pentru a începe celebrarile pentru anul dedicat Mitropolitului Andrej Sheptytskyi, Arhiepiscop de Lvov din 1900 pâna în 1944.
Întâlnirea s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Sf. Gheorghe din Lvov.
La întâlnirea desfasurata sub patronajul Consiliul Conferintelor Episcopale din Europa (CCEE) a participat IPS Thomas Edward Gullickson, nuntiul Apostolic în Ucraina, IPS Cyril Vasil’, Arhiepiscopul Secretar al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, IPS Mieczyslaw Mokrzycki, arhiepiscop latin de Lvov, pr. Michel Remery, Vice Secretar General al CCEE.

La finalul întâlnirii episcopii participanti au transmis urmatorul mesaj:

Mesajul episcopilor catolici orientali

Lvov, Ucraina, 26 octombrie 2014

Noi, episcopii, reprezentanti ai diferitelor Biserici sui iuris din Europa, reuniti la Lvov în perioada 23-26 octombrie 2014, pentru a reflecta si a discuta în jurul temei “Misiunea Bisericilor Orientale Catolice la 50 de ani de la promulgarea decretelor conciliare Orientalium Ecclesiarum si Unitatis Redintegratio” si la aniversarea a 25 de ani de la intrarea în legalitate a Bisericii greco-catolice ucrainene.
La încheierea întâlnirii noastre dorim sa împartasim câteva reflectii:
Rolul si contributia Bisericilor orientale catolice pe drumul ecumenismului
Pornind de la afirmatia conciliara care exprima grija Bisericii Catolice pentru Bisericile Orientale si care îndeamna la înflorirea lor si la asumarea misiunii lor cu o reînnoita vigoare apostolica (cfr. Orientalium Ecclesiarum, 1),
– reafirmam, cu o mai mare constientizare, dreptul si obligatia noastra pentru grija pastorala a credinciosilor nostri oriunde ar fi ei si, de asemenea, obligatia de a vesti Evanghelia celor care nu o cunosc înca;
– ne exprimam speranta fraterna ca Bisericile ortodoxe, de asemenea, îsi vor îndeplini, în dragoste si adevar, misiunea pe care Dumnezeu le-a încredintat-o;
– recunoastem, de asemenea, Bisericilor ortodoxe, dreptul la aceeasi preocupare pentru îngrijirea propriilor credinciosi în întreaga lume, fara antagonisme si respectând dreptul la libertatea religioasa;
– afirmam ca diviziunea Bisericii unice a lui Cristos este o anomalie ecleziologica ce nu poate fi considerata ca norma pentru viata si misiunea Bisericii;
– împartasim cu Bisericile ortodoxe aceeasi preocupare fata de orientarile culturale si sociale care conduc la secularizarea progresiva si descrestinarea Europei;
– avem convingerea ca suntem chemati la o implicare puternica, pentru ca, chemarea la unitatea Bisericii lui Cristos constituie una dintre dimensiunile necesare, prioritare si ireversibile ale identitatii Bisericilor catolice orientale, în ciuda dificultatilor si a greutatilor drumului ecumenic;
– subliniem ca Bisericile catolice orientale intentioneaza sa fie implicate activ în dialogul întemeiat pe iubire si adevar, pe care Biserica Catolica îl poarta cu Bisericile ortodoxe.
Situatia în Orientul Mijlociu
Situatia dramatica pe care o traiesc crestinii din Orientul Mijlociu si alte minoritati religioase si etnice care sufera din cauza violentei ce domina întreaga regiune, a fost subiectul reflectiei si rugaciunii noastre. Asigurându-i pe preotii din aceste zone, precum si pe credinciosii lor, de sprijinul si solidaritatea noastra, reamintim ca pacea si reconcilierea în Orientul Mijlociu nu se vor obtine decât printr-o interventie clara si ferma a comunitatii internationale, tinându-se cont de toate partile implicate, interventie îndreptata mai ales catre promovarea libertatii religioase si de constiinta, precum si spre o investitie masiva în educatie pentru a forma noi generatii capabile de a dialoga între ele.
A 25-a aniversare a punerii în legalitate a Bisericii greco-catolice ucrainene
Ne-am reunit în Ucraina si pentru a sarbatori a 25-a aniversare a intrarii în legalitate a Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. Renasterea sa este un eveniment al Providentei divine care impulsioneaza astazi întreaga Biserica spre un discernamânt atent, spre un reînnoit elan misionar în vestirea Evangheliei si spre o implicare mai puternica, în special în fata noilor provocari pastorale, rezultate din actuala situatie a tarii.
Asiguram întreg poporul ucrainean de rugaciunea, apropierea si solidaritatea noastra în fata conflictului militar continuu în partea de est a tarii, însotit de agresiuni externe care provoaca atât de multa suferinta, mai ales în rândul populatiei civile. Îi invitam pe toti sa porneasca fara întârziere pe calea pacii si a reconcilierii.
Aceasta aniversare a fost traita si celebrata liturgic implorând binecuvântarea lui Dumnezeu si protectia Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, Maica Domnului si Mama a Bisericii.

Consiliul Conferintelor Episcopale Europene include, în momentul de fata 33 de Conferinte Episcopale, reprezentate de Presedintii lor, de Arhiepiscopii Luxemburgului si al Principatului Monaco, de Arhiepiscopul Maronitilor din Cipru, de Episcopul de Chisinau (Rep. Moldova), de Episcopul eparhial de Munkachevo si de administratorul apostolic al Estoniei. Actualul presedinte este Cardinalul Péter Erdo, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Primatul Ungariei, iar Vicepresedintii sunt Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscop de Genova, Mons. Józef Michalik, Arhiepiscop di Przemysl, Polonia. Secretarul General al CCEE este Mons. Duarte din Cunha. Secretariatul îsi are sediul în St. Gallen (Elvetia). www.ccee.eu