„„Crucea reprezinta întotdeauna calea crestina” a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrata marti dimineata, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican.
În omilie, Pontiful s-a oprit asupra persecutiilor împotriva crestinilor, subliniind ca în zilele noastre sunt mai multi martiri decât în primele timpuri ale Bisericii. Asadar, a spus Papa, viata crestina „nu este un avantaj comercial” ci înseamna de fapt urmarea lui Isus.
Colegul nostru, Alessandro Gisotti, a facut o introducere la consideratiile omiletice ale Papei Francisc, de la Sfânta Liturghie de marti, 4 martie: abia ce a terminat de vorbit despre pericolul bogatiilor ca Petru îl întreba pe Isus ce vor primi discipolii care lasasera totul pentru a-l urma. Papa Francisc si-a dezvoltat omilia plecând de la asigurarea data Isus, relatata în Evanghelia dupa Sfântul Marcu, capitolul 10: „Va spun adevarul, nu este nimeni care sa fi parasit – pentru mine si pentru evanghelie – casa, frati, surori, mama, tata, copii sau pamânt fara sa primeasca deja în acest timp, de o suta de ori mai mult: case, surori, mame, copii si pamânturi – desigur nu fara persecutii – iar în cealalta lume viata vesnica”. Petru s-a gândit poate ca a-l urma pe Isus era asemenea unei „o înfloritoare activitati comerciale”, dar Isus adauga un lucru: alaturi de acest câstig vor exista persecutiile.
Papa Francisc: „Ca si cum ar fi spus: 'Da, ati lasat totul si veti primi aici, pe pamânt, multe lucruri: însa, cu persecutie!' Precum este uleiul pentru salata asa este persecutia pentru un crestin: sunt întotdeauna împreuna. Acesta este câstigul pentru un crestin si calea pentru cine vrea sa-l urmeze pe Isus, caci este calea lui, caci El a fost persecutat; este calea coborârii, despre care Sfântul Paul le vorbeste Filipenilor:'S-a coborât. S-a facut om si s-a coborât pâna la moarte si înca moartea pe cruce'. Este aceasta tonalitatea caracteristica vietii crestine'”.
„Crucea” – a atras atentia Sfântul Parinte – „este mereu prezenta pe calea crestinului!”. De ce?
Papa Francisc: „Pentru ca lumea nu tolereaza vestirea Evangheliei! Nu tolereaza Fericirile! Si astfel se ajunge la persecutie: prin cuvânt, prin calomnii, prin neadevarurile despre crestini, în primele secole; prin defaimari, prin temnita… Însa noi uitam cu usurinta. Sa ne gândim la numerosii crestini, din urma cu 60 de ani, din temnitele naziste, din cele comuniste: au fost multi! 'Însa azi am evoluat si nu mai exista astfel de lucruri' (nn ar putea spune cineva). Ei bine exista! Iar eu va spun ca în zilele noastre sunt mai multi martiri decât în primele timpuri ale Bisericii!”.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va