„Duminica, 9 februarie, în cadrul evenimentului „Iuliu Maniu-fauritor de tara”, au avut loc o serie de activitati menite sa omagieze memoria celui mai important fiu al satului Badacin. În acest an s-au împlinit 61 de ani de la trecerea în eternitate a lui Iuliu Maniu. Evenimentul a fost organizat de Parohia Greco-Catolica Badacin în colaborare cu Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Muzeul de Istorie si Arta Salaj, Scoala „Iuliu Maniu” din Badacin si Radio Maria.
Programul a început cu slujba religioasa care a fost oficiata de trei preoti greco-catolici si anume: vicarul foraneu al Silvaniei pr. Gheorghe Turcas, preotul paroh din Badacin – Cristian Borz si preotul paroh din Bobota – Cristian Laslo. La finalul Sfintei Liturghii a fost ridicat un parastas în memoria familiei Maniu la care au participat autoritati locale si judetene, sefi de institutii, reprezentanti ale unor partide politice, numerosi credinciosi din sat si din localitatile limitrofe: Bocsa lui Simion Barnutiu si Bobota lui Corneliu Coposu.
Dupa acest moment, a avut loc vizitarea muzeului aflat în demisolul bisericii, muzeu dedicat marelui om politic Iuliu Maniu. A urmat lansarea cartii „Viata politica în România interbelica (1919-1938). Activitatea Partidului National si National Taranesc din Ardeal si Banat”, scrisa de Marin Pop, cercetator stiintific al Muzeului de Istorie si Arta din Zalau. În introducere, preotul Cristian Borz, în calitatea sa de gazda, a spus: „Rolul unui istoric este acela de a reda în paginile operei sale însasi istoria asa cum a fost ea. Rolul istoricului este acela de a materializa în paginile cartii nu numai o însiruire de evenimente fara viata, ci el trebuie sa transmita starile sufletesti, experientele personajelor, trairi din subteranele constiintei lor. Viata interioara a fiecarei personalitati istorice, însemnând sentimente, framântari, idei, experiente. O carte buna poate sa însemne pentru cel care o parcurge mai mult decât o terapie, deoarece ne poate scapa de prejudecati, de interpretari gresite”[…]. Preotul paroh a continuat prin transmiterea mesajelor din partea distinsilor profesori Ioan Scurtu, de la Universitatea din Bucuresti si Mihai Drecin, de la Universitatea din Oradea care apreciaza aparitia acestui volum ca fiind o lucrare valoroasa si extrem de utila. În continuare, au luat cuvântul directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Salaj, Corina Bejinariu, directorul Centrului de Cultura si Arta Salaj, Daniel Sauca, vicarul foraneu al Silvaniei, Gheorghe Turcas si în cele din urma autorul cartii, domnul Marin Pop.
A urmat prânzul la Caminul Cultural din sat, iar apoi programul artistic realizat de grupul „Urmasii lui Iuliu Maniu” pregatiti de profesoara Maria Borz si educatoarea Liuta Man. Trebuie precizat ca sala Caminului Cultural s-a dovedit a fi neîncapatoare pentru multimea de spectatori prezenti la program.
Spre finalul manifestarilor, preotul Cristian Borz a prezentat un scurt istoric al Casei Memoriale Iuliu Maniu, iar apoi doamna Valeria Lehene, referent de specialitate la Directia pentru Cultura Salaj, a prezentat proiectul de reabilitare al conacului.
Programul s-a încheiat în jurul orei 16.30 prin cuvântarile primarului din Simleu-Silvaniei, dl. Septimiu Turcas, primarului comunei Pericei, dl. Boncidai Csaba, doctorului Liviu Gârbea si d-lui. Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta Salaj”.
Presa a fost de fata pe tot parcursul evenimentului, editura „Caiete Silvane” a prezentat un stand de carte, iar Radio Maria a transmis, în direct, întregul program.