„Joi, 28 noiembrie 2013, Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea a gazduit în mod ireprosabil Întâlnirea greco-catolica internationala organizata de Parohia Greco-Catolica Maghiara din Oradea cu sprijinul Asociatiei „Sf. Hierotheos” din Máriapócs – celebrul loc de pelerinaj marian greco-catolic din Ungaria – si al Centrului Comunitar „Sfânta Teodora” din Carei. Ocazia acestui eveniment a fost data de renasterea parohiei de limba maghiara, dupa 65 de ani de la suprimare, dorinta acesteia de a-si reafirma existenta dincolo de toate vicisitudinile istoriei.
Specificul acestei întâlniri deosebite a fost conferit de desfasurarea ei în doua limbi: româna si maghiara, manifestat deja în deschidere, prin slujirea în comun a Paraclisului Maicii Domnului.
Întâlnirea s-a bucurat de prezenta unor importante personalitati din tara si de peste hotare. Din rândul înaltelor fete bisericesti, în calitate de gazda, Ps Virgil Bercea – Episcopul Greco-Catolic de Oradea, dupa cuvintele calde de întâmpinare a oaspetilor, a tinut sa sublinieze ca înca de la începutul activitatii sale pastorale si-a propus reorganizarea parohiei de limba maghiara, care a avut, asemenea parohiilor românesti, pâna în 1948, propria sa biserica, dar în urma oprimarii comuniste, a împartasit o soarta comuna cu a întregii Biserici Greco-Catolice din România.
În continuare, PS Kocsis Fülöp – Episcopul Greco-Catolic de Hajdúdorog, a subliniat ca, dincolo de limba noastra materna, suntem cu totii membrii egali ai familiei Domnului nostru, Isus Christos, uniti în trairea ritului nostru bizantin, dupa cum ne îndeamna si Scrisoarea Apostolica „Orientale Lumen”.
Mons. Fodor Jozsef – Vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea a dorit sa ofere multimii de tineri prezenti la întâlnire o marturie despre conditiile vietii religioase în România controlata de comunisti. Astfel, ca tânar preot, a fost rugat sa oficieze în latina o Sf. Liturghie de pomenire pentru un prelat greco-catolic. La slujba fiind prezenti foarte multi greco-catolici (evident, în ilegalitate) tânarul preot a îndraznit ca la sfârsit sa se roage împreuna cu credinciosii prezenti un „Tatal nostru” si o „Bucura-te Marie” în limba româna. Rezultatul a fost o ancheta care aproape ca l-a costat suspendarea din preotie. Parintele Fodor doar atât le-a replicat anchetatorilor: «În România este interzis cumva sa te rogi „Tatal nostru” în limba româna?»
A urmat o serie de oficialitati maghiare. Primul a fost Consulul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Dl Magdó János care si-a exprimat bucuria de a participa la un asemenea eveniment exemplar pentru bunele relatii bilaterale.
În continuare, Dr. Szesztay Ádám, director general în cadrul Ministerului de Externe, a prezentat – într-o mini-conferinta extrem de densa si de profunda – viziunea guvernului despre o Europa a valorilor, care nu poate fi alta decât cea a valorilor crestine. Daca UE n-a permis sa se faca apel în propria Constitutie la radacinile crestine ale Europei, noua Constitutie a Ungariei deja în preambulul ei aseaza bazele structurarii întregii societati pe valorile crestine, pe apararea familiei, a vietii, a muncii si identitatii nationale si culturale, aportul Bisericilor fiind unul fundamental. Iata de ce renasterea unei comunitati crestine cu o identitate proprie este un prilej de bucurie si un mic semn de speranta pentru o Europa a natiunilor cu cetateni liberi si demni.
Dr. Fedor Tibor, director general la Ministerul Resurselor Umane, a subliniat ca statul se considera responsabil în a acorda sprijin Bisericilor, comunitatilor parohiale din afara tarii, si i-a multumit PS Virgil Bercea pentru deschiderea si bunavointa prin care a facut posibila derularea diverselor proiecte internationale pentru renovarea ori restaurarea lacasurilor de cult etc.
În încheierea alocutiunilor oficialitatilor, d-l deputat Szabó Ödön a tinut sa salute auditoriul si sa sublinieze bunele relatii pe care le întretine UDMR cu cultele, inclusiv cu Biserica Greco-Catolica.
Conferinta propriu-zisa a început cu expunerea Parintelui Dr. Janka György de la Institutul Teologic Greco-Catolic Sf. Atanasie din Nyiregyháza cu „Pagini din Istoria Greco-Catolicilor Bihoreni” [Trebuie sa mentionam ca aproape jumatate din teritoriul Bihorului istoric este în prezent dincolo de granita]. Parintele profesor a vorbit despre situatia regiunii de dupa eliberarea de sub turci, despre evenimentele care au condus la înfiintarea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, straduinta parohiilor maghiare pentru acceptarea limbii maghiare ca limba liturgica, precum si o scurta istorie a înfiintarii Episcopiei Greco-Catolice de Hajdúdorog, la care au fost anexate si un numar de parohii române, dupa cum un numar însemnat de parohii maghiare au ramas sub jurisdictia Episcopiilor române din Partium si Ardeal.
În continuare, Prof. Dr. Puskás Bernadett de la Institutul de Cultura Vizuala din Nyiregyháza a prezentat „Icoanele Colectiei de Arta Ecleziala Greco-Catolica” expuse la Palatul Episcopal din Nyiregyháza, relevând relativa unitate a artei ecleziale de pe teritoriul eparhiilor greco-catolice învecinate.
În final, „Corul Sf. Damian” al seminaristilor greco-catolici din Nyiregyháza a sustinut un mic concert, împartasind pacea si bucuria spirituala a Postului Craciunului.
La Parohia Greco-Catolica Maghiara din Oradea, Sf. Liturghii sunt savârsite – în Capela Seminarului Teologic – în a doua si în ultima duminica a lunii, de la orele 16.00 – iarna, si de la orele 17.00 – vara. Toti cei interesati sunt asteptati cu drag!