„Scoala Doctorala din cadrul Universitatii Oradea s-a îmbogatit, zilele trecute, cu o noua lucrare în domeniu istoric, "Scoala Româna din Roma în 80 de documente inedite". Teza de doctorat a lui Constantin Liviu Demeter este o prima sinteza a istoriei unei institutii de învatamânt din afara granitelor, care pregateste o noua elita româneasca.
Autorul aminteste eforturile monseniorului Ghika si ale episcopului greco catolic Ioan Balan, care înteleg "cel mai bine importanta unui spatiu românesc pentru viitorii istorici aflati în Arhivele Romane la cercetare". Vasile Pârvan va fi cel caruia îi va reveni sarcina sa puna în practica acest proiect ambitios. "Vasile Pârvan va initia în 1912 demersuri pentru crearea la Roma a unui Institut de Studii Superioare. Fara rezultat, însa. Proiectul va fi reluat dupa primul razboi mondial. Nicolae Iorga, în calitate de deputat si cunoscator al limbajului legislativ, decide sa elaboreze Legea cu cele zece articole privind înfiintarea acestei unitati de învatamânt. Astfel, putem vorbi despre inaugurarea din luna noiembrie a anului 1922 a Scolii Române din Roma", a amintit autorul tezei de doctorat. Acesta prezinta eforturile autoritatilor românesti de a gasi finantare pentru un sediu, Banca Nationala a României oferind sprijinul financiar pentru construirea imobilului ce va fi inaugurat pe 10 ianuarie 1933. Activitatea institutiei se va suspenda în 1948, odata cu preluarea noii puteri din tara de catre noua orânduire pro-sovietica. Azi, în imobilul din Piazza José de San Martin functioneaza Institutul Cultural Român.
Coordonatorul lucrarii de doctorat a fost prof. univ. dr. Sever Dumitrascu, care a amintit efortul doctorandului de a deslusi prin noile documente scoase la lumina dorinta României pentru sustinerea acestei mari institutii de cultura. Profesorul universitar dr. emerit Alexandru Barnea, de la Universitatea din Bucuresti, i-a amintit doctorandului ca, dupa o revizuire a lucrarii, se impune o publicare a acestui inedit corpus arhivistic. Din comisie a mai facut parte si prof. univ. dr. emerit Doina Benea, de la Universitatea de Vest, care, împreuna cu restul membrilor au decis, la final, acordarea titlului de doctor în Istorie lui Constantin Liviu Demeter.

Sursa: http://www.crisana.ro