„Joi, 18 aprilie 2013, Protopopiatul greco-catolic Marghita a fost gazda simpozionului „Rezistenta Bisericii Greco-Catolice din Nord-Vestul României (1948-1989)” si a lansarii de carte „Radacinile crestinismului si dimensiunea lui eclesiala în primele doua secole” scrisa de dl. Cristian Balanean. Evenimentul se înscrie într-o serie de conferinte tematice realizate în protopopiatele Eparhiei de Oradea Mare, cu scopul de a împartasi preotilor si credinciosilor din teritoriu, pagini din istoria Bisericii noastre. Acest ciclu de conferinte se doresc a fi facute în spatiu public (biblioteca, camin cultural, primarie etc.) tocmai pentru a da posibilitatea cunoasterii si învatarii trecutului Bisericii si altor crestini, de alte confesiuni. În acest cadru cultural si educational, valorificarea trecutului poate fi oricând un izvor inspirational si motivational, demers necesar, într-o societate care uita si ignora valorile crestine si umane prezente în întreaga istorie a umanitatii. Cunoasterea si asumarea trecutului, asa cum a fost el, ne poate conduce mai aproape de adevar, mai aproape de Dumnezeu.
Cu deosebita seriozitate, la reusita acestui simpozion s-au alaturat, ca parteneri, Primaria Municipiului Marghita, Biblioteca Municipala „Ioan Munteanu”, Colegiul National „Octavian Goga” si Asociatia „Avram Iancu” Marghita.
În deschiderea lucrarilor, salutul de „Bun venit!” facut în numele Protopopiatului greco-catolic Marghita a fost facut de elevii Zorela Miclaus si Denis Sas de la Colegiul National „Octavian Goga” care, prin cuvânt, jovialitate si tinuta au însotit întreaga manifestare stiintifica, pregatind auditoriul pentru fiecare conferentiar. Si acest lucru era necesar, mai ales ca evenimentul, desfasurat în sala de consiliu a Primariei Marghita, a avut un public numeros, de toate vârstele si de alte confesiuni. Îi amintesc aici pe elevii de la Colegiul National „Octavian Goga” si pe parintele protopop ortodox din Marghita, invitat, în spirit fratern, de parintele protopop Zorel Miclaus.
Între lucrarile conferintei mi-au retinut atentia interventia dlui profesor Cuibus care a oferit numeroase detalii despre rezistenta greco-catolica din zona Marghitei. Acesti preoti, dupa fatidicul an 1948, si-a continuat misiunea între elevi, multi dintre ei devenind învatatori si profesori. Despre cartea dlui Cristian Balanean a vorbit parintele protopop Nicolae Bodea oferind publicului câteva amanunte despre efortul intelectual si stiintific depus de autor, încadrând lucrarea în categoria acelor sinteze care trateaza din punct de vedere teologic, filozofic si istoric ultimele doua secole dinaintea nasterii Mântuitorului si primele doua secole de crestinism. La finalul conferintei, autorul Cristian Balanean a multumit tuturor celor prezenti si organizatorilor pentru reusita evenimentului.