„Elevii claselor a IX-a A si a X-a A de la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu’’ din Oradea, însotiti de profesoara Paula Baliban, s-au deplasat la Badacin, joi, 4 aprilie 2013, pentru a vizita Casa Memoriala ,,Iuliu Maniu’’, Muzeul organizat în memoria acestuia, Muzeul Etnografic al localitatii, precum si Scoala Primara ,,Iuliu Maniu’’.
Aceasta vizita s-a desfasurat în cadrul Parteneriatului Educational realizat între cele trei institutii partenere, respectiv Scoala Primara ,,Iuliu Maniu’’ Badacin, Biserica Greco-Catolica din localitate si Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu’’din Oradea, intitulat “Educatie prin Cultura Credinta si Traditie”, având ca si obiective: sadirea credintei în sufletele elevilor, puterea de a lupta pentru adevar si dreptate, aprofundarea cunostintelor de religie si istorie, precum si sensibilizarea lor fata de actul educativ si cultural, prin dezvoltarea gustului estetic, artistic si traditional.
Elevii, însotiti de catre cadrele didactice de la cele doua scoli partenere, au facut cunostinta cu traditiile locale, cu portul popular si cu trecutul istoric al satului.
Le-a fost prezentat, mai întâi, Muzeul Etnografic si li s-a explicat pe întelesul lor componenta costumelor populare, realizarea prosoapelor si stergarelor din pânza, precum si prelucrarea acestora. Deoarece traditiile populare, dansul si portul popular constituie un important capitol al spiritualitatii noastre populare, ele trebuie studiate si popularizate în toate implicatiile lor, pentru a le prezenta si generatiilor viitoare asa cum au fost la origine.
Nicolae Iorga, marele nostru istoric spunea: “Când nu vom mai avea traditii, obiceiuri, port popular, vom pieri ca natiune si popor si vom deveni ca o privighetoare fara glas”.
Muzeul, amenajat în memoria marelui om politic si fiu al satului Badacin, organizat la demisolul Bisericii Greco-Catolice, a fost prezentat de catre preotul Cristian Borz, care, cu multa dragoste si daruire, fiind un bun cunoscator al istoriei acestor meleaguri, le-a vorbit elevilor despre trecutul familiei Maniu, în general, si despre marele om politic Iuliu Maniu, în special, dar si despre perioada în care acesta se retragea pe meleagurile natale ale Tarii Silvaniei. Aici, “la Badacin parca si aerul este mai proaspat si mai curat. În linistea gradinii uit greutatile zilnice, pentru ca aici sunt cu adevarat acasa”, spunea Iuliu Maniu, deoarece era legat sufleteste de locurile si de oamenii pe care-i avea prin preajma.
Elevii au facut cunostinta cu trecutul istoric printr-un limbaj adecvat, oferindu-li-se acestora o imagine ampla a ceea ce a însemnat si înseamna Iuliu Maniu pentru satul sau natal Badacin si pentru întreaga tara.
La Conacul din Dealul Tarinii, elevii au aflat mai multe lucruri despre locurile în care se retragea si lucra adeseori Iuliu Maniu, dar si despre viata si activitatea sa.
Au vizitat apoi mormântul simbol al marelui om politic si au aflat ca i se mai spunea “Sfinxul de la Badacin”, deoarece ramânea întotdeauna ferm în deciziile pe care le lua.
Directorul Scolii Gimnaziale Pericei, Danila Augustin, a afirmat faptul ca “Vizita la Badacin face parte din seria de activitati pe care unitatile de învatamânt le desfasoara sub sloganul ,,Sa stii mai multe, sa fii mai bun”.