„Sarbatoarea Bunei Vestiri este singura solemnitate pe care o permite sobrietatea Postului Mare. Pentru românii greco-catolici care locuiesc în Marea Britanie, bucuria este una deosebita întrucât 25 Martie este si hramul bisericii Misiunii Române Unite din Londra. Anul acesta bucuria praznicului a fost sporita de prezenta Prea Sfintitului parinte Virgil, episcopul greco-catolic al Oradiei si responsabil pentru pastorala diasporei.
Sirul evenimentelor festive a fost deschis sâmbata, 23 martie, la Biserica „Bunavestire” de pe Bethell Avenue cu rugaciunea înseratului condusa de PS Virgil. Seara a continuat cu conferinta d-lui Silviu Sana de la Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai" Bihor, doctor în istorie. Cercetatorul bihorean a prezentat conferinta cu tema „Biserica Româna Unita în perioada comunismului. Portrete de marturisitori”. Prezentarea a fost urmarita cu deosebit interes de catre cei prezenti care au admirat rigoarea academica a expunerii dar si caldura aspectelor spirituale si umane ale episcopilor, preotilor si laicilor marturisitori evocati. Conferinta a fost întregita de PS Virgil prin evocarea spontana si edificatoare a unor figuri de marturisitori pe care i-a cunoscut personal în perioada opresiunii comuniste.
Liturghia arhiereasca de duminica, 24 martie, a fost prilej de mângâiere sufleteasca pentru bunii credinciosi prezenti care s-au pregatit ca pentru o zi de mare sarbatoare si au asteptat cu emotie aceasta vizita speciala. Celebrarea aceasta a constituit momentul central al vizitei, în care PS Virgil a dorit sa se roage împreuna cu credinciosii români din capitala britanica si sa le adreseze cuvinte de încurajare si de felicitare pentru frumoasa marturie de viata crestina si româneasca pe care o dau aici, atât de departe de meleagurile patriei. Ierarhul a subliniat ca în aceasta generoasa împlinire a rostului vietii lor nu sunt singuri ci sunt însotiti de rugaciunile Bisericii de acasa: a familiilor lor, a preotilor si a episcopilor. PS Virgil a împartasit tuturor credinciosilor urarile de tot binele adresate lor de Prea Fericirea Sa, Cardinalul Lucian, întâistatatorul Bisericii noastre.
Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul credinciosilor Misiunii din Londra sub conducerea Andradei-Maria Brisc, împreuna cu un grup de muzicieni invitati: Simona Furdui, Irina Gheorghiu si Florin Pascu. Acestia au interpretat cu o maiestrie si cu o sensibilitate religioasa iesite din comun lucrari de Gounod, Frank, Stradella dar si lucrari muzicale din repertoriul religios liturgic românesc pe care le-au îmbinat într-o închinare muzicala plina de emotie. Prezenta muzicienilor invitati a facut ca slujba de hram sa se transforme într-un veritabil concert care a înaltat sufletele celor prezenti spre lauda lui Dumnezeu. Parintele Eduard-William Fartan, rectorul Misiunii Române la Londra, a multumit Prea Sfintitului Parinte Virgil, conferentiarului Dr. Silviu Sana, corului, invitatilor si tuturor celor care, prin munca lor, si-au adus contributia la rezultatele frumoase pe care misiunea le-a avut în acest prim an de fiintare si la realizarea acestor evenimente de hram.
Luni, 25 martie, PS Virgil împreuna cu Pr. Eduard-William Fartan s-au întâlnit la resedinta arhiepiscopului catolic de Westminster cu Excelenta Sa Episcopul Alan Hopes, responsabil cu pastorala comunitatilor etnice din Londra si, la resedinta sa din Custom House, cu Monseniorul John Armitage, vicar general al episcopiei de Brentwood. PS Virgil le-a multumit înaltilor prelati pentru bunavointa si contributia decisive pe care le-au aratat în înfiintarea si sprijinirea activitatii misiunii pentru românii greco-catolici din Londra pâna acum. La rândul lor, prelatii englezi au apreciat elogios activitatea misiunii greco-catolice si marturia de credinta pe care credinciosii români o aduc în contextul britanic. În timpul fructuoaselor întâlniri s-au analizat si s-au identificat perspective de dezvoltare a activitatii pastoral-misionare în favoarea credinciosilor români din Marea Britanie.
Aceste trei zile de vizita pastorala a PS Virgil în cadrul sarbatoririi Bunei Vestiri, hramul Misiunii Române din Londra au lasat în sufletele celor pastoriti întarire în credinta si convingerea ca Cel conceput în sânul feciorelnic al Maicii Domnului, Emanuel, este cu adevarat Dumnezeu-cu-noi, ajutor, sprijinitor, Dumnezeu tare care va îndrepta pasii nostri spre tot lucrul bun oriunde ne-am afla, caci toate sunt în cuprinsul stapânirii Sale.