„
“Moment de revedere
Esti dulce si ceresc,
În tine grija piere
Si parca-ntineresc”
(Iosif Vulcan, La revederea Ardealului)
Acestea sunt cuvintele poetului – ctitor al revistei “Familia”, holodanul Iosif Vulcan, ce le rostea la revederea locurilor pe care atât de mult le îndragea. Acestea sunt cuvintele pe care eu si comunitatea pe care o pastoresc le rostim acum, la revederea bisericutei noastre din care am fost alungati samavolnic de regimul totalitar, în urma cu 65 de ani.
Zidita pe cheltuiala arhiepiscopului Valeriu Traian Frentiu, de binecuvântata amintire, în anul 1931, biserica a fost târnosita cinci ani mai târziu, duminica, 28 iunie 1936.
Episcopul de Oradea a vizitat comunitatea din Holod în 5 noiembrie 1933, pentru a sfinti clopotul bisericii. În duminica consacrarii vocii care spune: „vivos voco, mortuos plango, fulgura frango”, „pe vii îi chem, pe morti îi plâng, fulgerele frâng”, ierarhul a rostit o cuvântare menita sa mobilizeze si sa întareasca toti credinciosii români uniti cu Roma . „Se împlinesc, spunea acesta, nouasprezece veacuri de la rascumpararea omenirii. Pentru ca aceasta rascumparare sa fie desavârsita, pe lânga harul lui Dumnezeu, se cere si lucrarea omului. De aici trebuinta absoluta de a tinea poruncile dumnezeiesti si bisericesti, deopotriva. […] Daca nu respectam repaosul duminical, nu e binecuvântata munca noastra din timpul saptamânii”.
Ierarhul a cerut implicarea credinciosilor, pentru împodobirea edificiului destinat cultului, cu picturi sau strane, prin colecte în cadrul comunitatii, care, la 1910, numara circa 500 de suflete. În ziua sfintirii, clopotul a batut pâna seara, pentru ca “în tot pamântul sa iasa vestirea lor si la marginile lumii cuvintele lor”, (Ps. 18,4). Însufletiti de îndemnul pastorului lor, credinciosii au urmat sfatul sau si astfel, în 1936, s-au putut bucura de sfintirea bisericii.
Duminica zilei de 28 iunie a fost una încarcata de emotie, cum relateaza revista Eparhiei Române de Oradea. Episcopul Valeriu Traian Frentiu a fost primit cu multa însufletire la Holod de catre „o extraordinara multime de popor, de mireni intelectuali, în frunte cu parohul locului, preotul Victor Ghergariu”. Alaturi de diaconi, episcopul a fost însotit de catre vicarul general, pr. dr. Gheorghe Miculas si de protopopul districtual, pr. dr. V. Hetco. Raspunsurile la celebrarea solemna au fost date de catre corul Academiei de Teologie.
Vitregiile anului 1948 au dus la etatizarea bunurilor Bisericii Greco-Catolice si la trecerea tuturor bisericilor în posesia Bisericii Ortodoxe. Faptele istorice ne sunt cunoscute! Dar, iata ca harul divin se manifesta, si noi „stim ca Dumnezeu toate le lucreaza spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, al celor care sunt chemati dupa voia Lui”, (Rom. 8, 28).
În concordanta deplina cu evenimentele epocale care au tinut prima pagina a ziarelor de pe întreg mapamondul cu privire la alegerea noului Suveran Pontif în fruntea Bisericii Catolice, si pe plan local, ziua de 13 martie 2013 a marcat un moment deosebit de semnificativ pentru viata comunitatii greco-catolice din localitatea Holod, judetul Bihor. Ca urmare a realizarii unui dialog între reprezentantii Parohiilor Greco-Catolica si Ortodoxa din Holod, s-a reusit stabilirea unui program alternativ zilnic de slujire în lacasul de cult din localitate, aspect încuviintat de instanta de la nivelul Curtii de Apel Oradea la termenul de judecata din 13.03.2013.
Salutam deschiderea si simtamintele crestinesti manifestate cu acest prilej de Preotul ortodox din Holod, pr. Ioan Munteanu, acesta dând curs staruintelor noastre pentru dialog fratesc, pentru ca si credinciosii greco-catolici din Holod sa poata avea accesul liber si nestingherit în lacasul de cult, proprietatea lor legitima.
Astfel, dialogul fratesc a rodit, fiind încununata totodata opera staruitoare a PS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, care a militat si militeaza intens pentru armonie si buna întelegere între cele doua biserici surori.
Multumim bunului Dumnezeu pentru acest dar! „Fara Mine nu puteti face nimic” (In. 15,5) spune Domnul si suntem constienti ca noi, facând tot ceea ce putem, El este cel care, cu Providenta Lui, va avea în continuare grija de noi, de comunitatea noastra, de Biserica Greco-Catolica. Lui sa-i fie lauda în vecii vecilor. Amin.
Pr. Ioan Florin Tatar,
Paroh al parohiei greco-catolice din Holod