„Seara încarcata de emotii la Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Nicolae” din Oradea. Aici a fost organizat, marti seara, un eveniment cultural prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la nasterea celui de-al doilea cardinal român, Alexandru Todea.
Personalitatea cardinalului Todea a fost evocata de catre PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Cu acest prilej au fost lansate volumele „Alexandru Todea – Omagiu”, „Cardinalul Todea 100” – album si „Timpul Domnului, timpul omului”.
Sfintii închisorilor
Evenimentul a fost deschis de Corul de Camera „Fiat Lux”, dirijat de profesoara Antonia Nica.
„Este lunga lista sfintilor care au patimit pentru ca au crezut, pentru ca erau intelectuali, pentru ca nu si-au asumat tradarea, pentru ca au ramas liberi. Printre acesti sfinti ai închisorilor se numara si Cardinalul Alexandru Todea. La 22 mai, s-au împlinit 10 ani de la întoarcerea la «casa Tatalui» a Eminentei Sale, iar la 5 iunie 2012 s-au împlinit 100 de ani de la nasterea domniei sale. Mitropolia Bisericii noastre, Preafericitul Cardinal Lucian, a consacrat acest an comemorarilor Cardinalului Alexandru Todea”, a spus în cuvântul de deschidere PSS Virgil Bercea.
Ierarhul le-a vorbit celor prezenti si despre legaturile Cardinalului Todea cu Oradea.
Putini din cei prezenti au stiut ca Alexandru Todea a fost prieten foarte bun cu Preasfintitul Iuliu Hirtea.
„Dupa iesirea din puscarie s-au întâlnit de foarte multe ori, clandestin, feriti de ochii securitatii, la Cluj în apartamentul familiei parintelui Ciaca pentru a discuta problemele Bisericii noastre – si, a tinut cont foarte mult de parerea Preasfintitului Hirtea; de altfel a participat personal la înmormântarea Preasfintitului si a celebrat prohodul în secret. De asemenea, a venit special la Oradea când au început celebrarile Sfintei Liturghii în limba româna la biserica Sfânta Maria. Securitatea facea presiuni pentru ca Biserica Greco-Catolica sa treaca la romano-catolici. Cardinalul nu a fost împotriva celebrarilor în limba româna, dar a insistat pentru a nu ne pierde identitatea”, a mai spus episcopul.
Întelegator si delicat
„Cardinalul era o persoana agreabila: îi placea sa se întâlneasca cu oamenii simpli si le asculta toate off-urile. Stia sa se discute cu oamenii de cultura si avea un discurs coerent, placut si de înalta tinuta intelectuala. Era un parinte spiritual de o deosebita finete – profund si categoric, întelegator si delicat – pentru cei care-i cereau sfatul; avea o capacitate de persuasiune deosebita. Am fost foarte mult timp alaturi de Cardinalul Todea si în foarte multe ipostaze. Se ruga mult si cu tarie, avea o credinta cu care putea sa mute muntii din loc, celebra Sfânta Liturghie si celelalte sacramente «dumnezeieste», cânta la slujbe extraordinar de frumos, îsi pregatea predicile si fascina multimea când vorbea. A avut o tinuta de «senator roman», parca era taiat în piatra, era un om liber, as putea spune – era întruchiparea libertatii. Iubea poporul român fara rezerve si s-a luptat pentru demnitatea lui; iubea Blajul ca pe un altar sfânt si iubea Roma cu aceeasi tarie. Nu a fost bogat niciodata, provenea dintr-o familie cu 16 copii, dar a avut o alta bogatie: bogatia sufleteasca, a mintii si a inimii. A fost un om, un mare om, un om adevarat, un crestin devotat lui Christos si Maicii Sfinte”, a mai spus cu emotie în glas episcopul Virgil Bercea.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical oferit de Corul Schola Cantorum, condus de prof. dr. Radu Muresan.
Crina Dobocan