„În perioada 15-17 noiembrie 2011, Preasfintitul Virgil Bercea, responsabil în cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu diaspora, a facut o scurta, dar intensa vizita pastorala la episcopii romano-catolici din regiunea Triveneto, Italia, unde se afla multe comunitati române greco-catolice. Scopul vizitei a fost acela de a întari raportul de colaborare si totodata de multumire pentru sprijinul si sustinerea preotilor prezenti în aceasta regiune.
Vizita a început la episcopia din Verona unde, mons. Giuseppe Zenti, pastorul diecezei, a facut o primire deosebita. Motivul este activitatea pastorala intensa facuta în ultimii ani de catre pr. Radu Cefan, care, pe lânga grija fata de comunitatea româna greco-catolica, are o si activitate pastorala în dieceza pe lânga asociatiile „Migrantes” si „Caritas”. S-a subliniat serviciul pr. Radu, considerat ca un dar pretios pentru dieceza de Verona si foarte important pentru românii greco-catolici din Verona si împrejurimi.
În dupa amiaza aceleasi zile, vizita a continuat la episcopul de Vittorio Veneto, unde mons. Corrado Pizziolo, l-a primit cu bratele deschise acum trei ani pe pr. Marian Liviu Gheorghe, pentru a servi comunitatea noastra din Oderzo. În acest oras ni s-a oferit o biserica pentru serviciul liturgic, în care se oficiaza Sfânta Liturghie si toate celelalte servicii religioase. Mons. Corrado a tinut sa-l informeze pe P.S. Virgil ca prezenta pr. Marian este importanta si pentru faptul ca în zona Oderzo anumite comunitati religioase fac un prozelitism agresiv si cu grave consecinte asupra credinciosilor nostri.
Vizita Preasfintitului în dieceza de Vittorio Veneto s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii în domul din Oderzo împreuna cu mons. Piersante Dametto, parohul catedralei, care, de la sosirea preotului nostru la Oderzo, a demonstrat ca este un adevarat frate în Hristos, primitor si disponibil în a sprijinii misiunea noastra pastorala.
Ziua de miercuri a început cu vizita în episcopia de Treviso, la mons. Gianfranco Agostino Gardin, unde la San Donà di Piave se ocupa de serviciul pastoral pentru credinciosii nostri greco-catolici pr. Pop Catalin Dumitru. Episcopul Gardin este un frate francescan conventual care, atunci când a primit rolul de ministru greneral al ordinului calugaresc, a vizitat România, demonstrând o cunoastere foarte buna a realitatii noastre religioase, cu toate problematicile ei. În aceasta vizita s-a pus bazele prezentei unui preot român greco-catolic în zona Montebeluna (Pedemontana), unde exista un grup foarte mare de credinciosi greco-catolici din zona Maramuresului.
În jurul prânzului, la Manastirea Franciscana Capucina din Mestre, P.S. Virgil s-a întâlnit cu pr. Roberto Tadiello, responsabil cu formarea spirituala si teologica în cadrul Institutului Teologic al fratilor franciscani capucini din Venezia. Aici se afla studentul român greco-catolic Nicolae Dorin, trimis în urma cu cinci ani pentru a-si perfectiona formarea spirituala si teologica si a deveni un bun slujitor al Domnului. Si în aceasta situatie prezenta studentului nostru pentru Provincia Veneta Capucina este considerata o binecuvântare, exprimându-se dorinta de a continua pe viitor si cu alti studenti dornici de a face un parcurs formativ teologic si spiritual spre preotie.
Ultima întâlnire din aceasta zi a Preasfintitului Virgil a avut loc la Vicenza, unde a avut un colocviu cu mons. Beniamino Pizziol, care pe lânga faptul ca este episcopul diecezei de Vicenza, este si Administratorul Apostolic al Patriarhiei de Venezia, ramasa vacanta în urma numirii ca Arhiepiscop de Milano a Cardinalului Angelo Scola. În aceasta regiune îsi desfasoara activitatea pr. Raimondo Salanschi, care slujeste pentru românii greco-catolici din Vicenza, si pr. Vasile Alexandru Barbolovici, preot la Venezia si totodata protopop pentru regiunea Triveneto, Italia. Mons. Beniamino a primit de la P.S. Virgil, în semn de recunostinta pentru disponibilitatea demonstrata atât la Venezia cât si la Vicenza fata de credinciosii nostri, un medalion cu Fecioara si cu Pruncul Isus.
Prezenta unui numar atât de mare de români în Italia si, în mod particular, în Nord-Estul Italiei spunea mons. Beniamino este „fundamental de importanta pentru economia locala cât si italiana, dar în primul rând pentru atâtea femei care lucreaza în familiile italiene pentru îngrijirea persoanelor bolnave si în vârsta. Fara acest aport, familiile ar avea multe dificultati în a da parintilor sau bunicilor, posibilitatea de a fi îngrijiti în propriul habitat familial. Deci, cu atât mai mult este importanta prezenta preotilor nostri pentru a sprijinii spiritual aceste persoane departe de tara si de cei dragi”.
Seara s-a petrecut la Mogliano Veneto împreuna cu pr. Roberto Giraldo, directorul Institutului Ecumenic „San Bernardino” din Venezia si prof. Riccardo Burigana, directorul „Centrului pentru Ecumenism” al Conferintei Episcopale Italiene, cu sediul în acelasi Institut. S-au discutat si stabilit anumite lucruri în vederea întâlnirii preotilor români greco-catolici din Occident, care va avea loc la Venezia în perioada 3-6 septembrie 2012. La întâlnire a fost prezent si superiorul manastirii franciscane „San Francesco della Vigna”, pr. Sebastiano, care ne va sprijini la gazduirea si organizarea acestei întâlniri importante pentru preotii români din diaspora.
Ultima întâlnire a P.S. Virgil a avut loc la Udine în dimineata zilei de joi, 17 noiembrie, la Seminarul interdiecezan, cu mons. Andrea Bruno Mazzocatto, arhiepiscopul de Udine. În aceasta arhidieceza activeaza pr. Ioan Marginean Cocis, care, dupa mai bine de patru ani, a finalizat lucrarile de restaurare a bisericii „San Cristoforo”, unde celebreaza Sfânta Liturghie. S-au discutat aspecte legate de întocmirea conventiei de gestionare, întretinere si folosire a lacasului de cult din partea comunitatii românesti. Mons. Andrea Bruno este un mai vechi prieten al bisericii noastre, cunoscând foarte bine dificultatile ei, atât în tara cât si în occident.
Pot spune ca aceasta vizita pastorala a P.S. Virgil Bercea în regiunea Triveneto din Italia, unde avem cel mai concentrat numar de parohii românesti greco-catolice din tot Occidentul, a fost necesara si a reusit sa întareasca raporturile noastre de colaborare cu partea romano-catolica italiana si de sprijin pentru emigrantii români greco-catolici, si ca prezenta preotilor este mai mult decât necesara, este un dar atât pentru biserica italiana cât si pentru credinciosii nostri.
În numele preotilor nostri din Protopopiatul Greco-Catolic din regiunea Triveneto, Italia, doresc sa multumesc P.S. Virgil Bercea de grija ce ne-o poarta, sprijinul si încrederea fata de noi, chemati sa fim alaturi de credinciosii nostri români greco-catolici din aceasta zona minunata si binecuvântata de Domnul.

Pr. Vasile Barbolovici