„Reuniunea Mariana a Eparhiei de Oradea a încheiat Luna Preacuratei, duminica, 29 mai, printr-un pelerinaj la Manastirea „Mariapocs”, în tara vecina. La Mariapocs ultima duminica din luna mai este închinata bolnavilor si pelerinajelor.
Organizat de Reuniunea Mariana împreuna cu Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici, pelerinajul a primit binecuvântarea P.S. Virgil Bercea.
Este al doilea an de când Reuniunea Mariana încheie luna mai la Manastirea Baziliana de la Mariapocs; putem deci spune ca pelerinajul la Mariapocs va deveni o traditie.
Pelerinajul a fost un dar al Preacuratei care a unit în rugaciune marianistele si marianistii din mai multe parohii ale eparhiei, dar si din afara ei. Reuniunile Mariane de la Catedrala „Sfântul Nicolae” si de la Manastirea Franciscana „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea s-au reunit în acelasi gând si în aceeasi rugaciune cu Reuniunile Mariane din Beius, Zalau, Satu Mare, Sântandrei, Palota, Bistrita-Nasaud si Fagaras.
Însotiti de preotii Mihai Vatamanelu, Valer Parau si Daniel Bertean, pelerinajul a început, în autocare, cu rugaciunea Sf. Rozar, primul semn al devotiunii catre Sfânta Fecioara. Preotii conducatori ai pelerinajului si Reuniunea Mariana au tinut sa informeze pe pelerini de istoricul Manastirii în a carei biserica, în anul 1729, fost hirotonit Inocentiu Micu-Klein, episcopul întemeietor al Blajului.
În Manastire s-a celebrat Sfânta Liturghie în limba româna. Pelerinii români erau atât de multi, încât au umplut tot interiorul. Privirile toate erau îndreptate spre Icoana facatoare de minuni, „Icoana Maicii Domnului Negre Lacrimânde”. Primul miracol al lacrimarii a avut loc în 1696. De-atunci Fecioara a încurajat lumea în momentele de restriste si miracolele vindecarilor nu au încetat.
La sfârsitul Sfintei Liturghii, P.S. Peter Fulop Kocsis, Episcopul Diecezei Greco-Catolice de Nyiregyhaza, a binecuvântat pelerinii.
A urmat, afara, la altarul deschis, biserica fiind neîncapatoare, Sfânta Liturghie în limba maghiara celebrata de Preasfintia Sa si de mai multi preoti.
Pelerinilor, biserica continua sa-si dezvaluie bogatia de frumuseti. Construita în stilul baroc, pe peretele din spatele altarului lateral, se încadreaza armonios imaginea Preacuratei în stilul reprezentativ al iconografiei bizantine din partea centrala si de est a Europei. Pe un podium, în rugaciune si tacere, în ordine deplina, se ajunge în fata Icoanei. Fiecare pelerin are,,timpul” sau ca sa-i vorbeasca Preacuratei, un timp nemasurabil cu mijloacele noastre. Amaraciunile, sperantele, dorintele, multumirile fiecaruia au fost cuprinse de inima si mâinile Preacurate. În mâinile Sfintei Fecioare s-au pus si rugaciunile pentru cei ramasi acasa, rugaciunile pentru Biserica si Eparhia noastra, pentru beatificarea episcopilor nostri martiri, pentru Reuniunea Mariana.
Momentul ungerii cu mir a fost semnul despartirii de Mariapocs, dar si al promisiunii Reuniunii Mariane de a reveni în pelerinaje.
Înainte de înapoiere s-a vizitat localitatea Nyirbator si frumoasele biserici greco-catolice din localitate.
În drum spre casa s-au prezentat pelerinilor vietile Episcopilor nostri Martiri: Valeriu Traian Frentiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Balan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie si Tit Liviu Chinezu, vieti de jertfa, martiriu si de marturisire a credintei.
Bogati sufleteste, prin cântecul domol si cald al Paraclisului si cântece mariane, pelerinii au multumit Preacuratei pentru pelerinajul la Mariapocs si pentru ziua plina de daruri pe care au trait-o.