„Excelenta Sa, Domnul Bogdan Tataru-Cazaban, Ambasador al României pe lânga Sfântul Scaun, împreuna cu studentii români de la Universitatea Pontificala Saleziana din Roma au inaugurat luni, 9 mai a.c. traditionala Întâlnire a Popoarelor – o incursiune culturala si traditionala ce se desfasoara în fiecare an, în luna mai, la aceasta universitate.
Într-un cadru academic ce organizeaza an de an acest eveniment ca loc de întâlnire multietnica si multiculturala a studentilor veniti din toate colturile lumii, tara noastra – reprezentata de cei 24 de studenti români – a fost aleasa pentru editia din acest an drept tara gazda sau invitat special, “un popor ce face tot mai mult parte din realitatea europeana si mondiala” asa cum a notat pr. prof. dr. Carlo Nanni SDB – rector magnific al Universitatii Saleziane, motivând alegerea României ca invitat special.
Inaugurarea evenimentului a fost facuta de catre Excelenta Sa, Domnul Bogdan Tataru-Cazaban, Ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun, fiind prezenta si o reprezentanta Biroului Turismului Românesc de la Roma, precum si numerosi studenti si profesori ai universitatii si nu în ultimul rând grupul de studenti români, ce au facut ascultat imnul national, au scris în culorile emblematice ale stemei numele tarii noastre ROMÂNIA, aducând în scena un dans popular traditional.
“Ne simtim onorati de invitatia de a fi natiunea invitata a unui astfel de eveniment – ce este prilej al unei cunoasteri reciproce, celebrare a diversitatii în unitatea familiei umane si ocazia de a defini noi perspective de comunicare” a spus Excelenta Sa, Domnul Bogdan Tataru-Cazaban care a fost încântat de eveniment si a sustinut realizarea lui.
Un alt moment important al Întâlnirii Popoarelor a fost inaugurarea unei expozitii de fotografii în memoria vizitei Fericitului Ioan Paul al II-lea în România, încheiata cu exact 12 ani în urma, în data de 9 mai 1999. Expozitia se afla la parterul Bibliotecii Don Bosco a Universitatii Saleziene si este deschisa tuturor doritorilor de a o vizita. În cuvântul de inaugurare, acelasi Bogdan-Tataru Cazaban a subliniat importanta acestui “mare eveniment al istoriei noastre recente” pentru o tara pentru care Papa Ioan Paul al II-lea a avut o afinitate speciala si a vazut-o drept punct de comuniune între Occident si Orient. La inaugurare, printre profesori salezieni si studenti au fost prezenti si un grup de profesori din Germania, precum pr. prof. dr. Gianfranco Coffele SDB – vicerector al Universitatii Saleziene împreuna cu responsabili Bibliotecii.
Aceasta expozitie fotografica a fost prezenta si la Academia României din Roma în urma cu o luna, fiind organizata de catre Ambasada României pe lânga Sfântul Scaun, cu ocazia Beatificarii Papei Ioan Paul al II-lea si la care au fost prezenti Eminenta Sa, Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, Domnul Teodor Baconschi, Ministru de Externe al României, precum si alte personalitati bisericesti si de cultura române si italiene.
Cu aceeasi ocazie, pâna la sarbatoarea dedicata Mariei Ajutatoare din 24 mai, reprezentativa pentru Universitatea Saleziana, frumusetea si ospitalitatea “Gradinii Maicii Domnului” se face vazuta si prin fotografii-bannere cu locuri turistice ce decoreaza în aceasta perioada cadrul academic salezian cu bucati din patrimoniul sau natural, cultural si spiritual.
În saptamâna ce urmeaza este progamata o conferinta sustinuta de catre Ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun, iar Întâlnirea Popoarelor se va încheia cu un al moment de dans si voie buna al studentilor români.
Sa învatam a privi lumea cu ochi obisnuiti sa vada ceea ce ne aduce împreuna si ceea ce ne diferentiaza în cadrul aceleasi tari, în cadrul european si mondial: înradacinarea în Cristos!