„Pelerinajul credinciosilor români la Bazilica Sfântului Anton din Padova, în cel de-al IV-lea an consecutiv, a fost pentru credinciosii români care traiesc în Italia un moment de reculegere, de rugaciune intensa, de pregatire spirituala prin taina sfintei marturisiri si de manifestare a deplinei comuniunii între numeroasele comunitati parohiale românesti raspândite pe teritoriul italian. Aceasta traire în comuniune si bucuria de a fi pelerini în minunata bazilica a sfântului Anton din Padova este pentru multi o împlinire a viselor copilariei, de pe vremea când, din glasuri de copii, se îndreptau rugaciuni curate catre Sfântul Anton, ca fiind considerat puternic mijlocitor catre Dumnezeu.
Bucuria pelerinajului pentru credinciosii români este confirmata si aratata prin celebrarea Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii a Sf. Vasile cel Mare în limba româna, în prima duminica a Postului Mare, cunoscuta cu numele de „Duminica ortodoxiei”. Parintele spiritual al pelerinajului din anul acesta a fost Preasfintitul Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, care ne-a adus în mijlocul nostru, cu o aleasa bunatate, rabdare si dragoste, prin Sfânta Jertfa liturgica, pe Hristos mistic, prezenta vie care ni se daruieste spre cuminecare. Alaturi de Sfintia sa si de preotii parohi ai comunitatilor românesti din Italia, anul acesta a fost cu noi si pr. prof. dr. Caludiu Pop, rector al Colegiului Pio Romeno si coordonator national al comunitatilor românesti greco-catolice din Italia.
Cinstea, devotiunea si rugaciunile intense pe care credinciosii de pretutindeni le adreseaza sfântului Anton sunt cunoscute la nivel international, depasind cu mult, la nivelul poporului dreptcredincios mai ales, „granitele” confesionale pe care Biserica le are înca în cadrul istoriei.
Venind din diferite orase ale Italiei, enoriasii au dobândit acea unanimitate a credintei si a spiritului tipica Evangheliei, preamarind împreuna cu pastorii lor pe Dumnezeu si pe alesul Sau, Sfântul Anton, cum frumos rasuna si cântarea adresata acestuia. De la Roma pâna în nord la Udine, comunitatile parohiale au format pentru o zi o mare comunitate în rugaciune.
Cu evlavie si curata credinta, fiecare pelerin s-a apropiat de moastele sfântului Anton, exprimându-si cererea, multumirea sau pasul ce-l apasa pe suflet, cu încrederea ca este ascultat.
Scaunul de spovada a fost un alt moment important, unde credinciosii si-au marturisit pacatele cu frica de Dumnezeu încredere în iertarea dumnezeiasca, unii pentru prima data în viata lor, deoarece Sanctuarul ofera deseori acest har deosebit celor care se lasa patrunsi de prezenta divina într-un loc atât de placut lui Dumnezeu.
Pelerinajul s-a încheiat cu o agapa frateasca în sala din complexul numit „Casa del fanciullo”, prin servirea unor mâncaruri de post pregatite cu aleasa dragoste si pricepere de femeile – mironositele zilelor noastre, as spune – din fiecare parohie, avându-i între noi pe Preasfintitul Episcop de Lugoj, Alexandru Mesian, venit cu acest prilej din România, pe Excelenta Sa Mons. Antonio Mattiazzo, Arhiepiscop de Padova, care a sosit la sfârsit cu dorinta de a saluta pelerinii si preotii veniti si în acest an la Padova.
În acest al IV-lea an în care s-a organizat „Pelerinajul comunitatilor parohiale românesti greco-catolice din Italia la moastele Sfântului Anton de Padova” se încheie cu multumirea de a fi petrecut o zi mai aproape de Dumnezeu prin rugaciune, prin comuniune între noi, prin întarirea legaturilor de prietenie si cu dorinta de a ne revedea anul viitor, plini de zel misionar si cu dorinta de a-L preamari pe Dumnezeu oriunde ne-am afla.
Doamne, binecuvânteaza pe servii Tai, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

Pr. Ioan Marginean-Cocis