„Pe data de 14 octombrie 2010, Colegiul Pontifical „Pio Romeno” de la Roma, singurul asezamânt românesc aflat sub directul patronaj al Sfântului Scaun, s-a bucurat de prezenta noului ambasador al României pe lânga Sfântul Scaun, Excelenta Sa Bogdan Tataru-Cazaban, care a dorit sa întâlneasca întreaga comunitate a colegiului la începutul misiunii sale diplomatice. Înaltul oaspete a fost întâmpinat de P.S. Virgil Bercea, aflat la Roma cu ocazia celebrarii Sinodului Episcopilor, reunit în sesiune speciala pentru Orientul Mijlociu, si de Pr. Claudiu Lucian Pop, Rectorul Colegiului.
Dupa un moment de rugaciune în biserica Colegiului, a urmat prânzul împreuna cu superiorii si alumnii Colegiului „Pio Romeno”, ocazie cu care noul ambasador a adresat un cuvânt de multumire si de recunostinta, marturisindu-si bucuria si încrederea de a putea contribui la întarirea relatiilor dintre Romania si Sfântul Scaun. Totodata, a fost subliniat rolul însemnat pe care îl joaca Biserica Greco-Catolica din România în acest sens, prin simbioza armonioasa pe care o marturiseste, ca punte între cultura si simtirea rasariteana si deplina comuniune de credinta cu Scaunul Romei. Cu acest prilej, înaltul oaspete si-a exprimat speranta ca viziunea si învatatura de credinta promovata de Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea sa fie cât mai raspândita si mai cunoscuta si în România.
Ziua de joi, 14 octombrie 2010, a fost din nou o zi încarcata pentru parintii sinodali reuniti în sinod în jurul Sfântului Parinte Papa Benedict al XVI-lea la Vatican pentru a reflecta împreuna asupra realitatilor si dificultatilor cu care se confrunta Biserica în diversitatea sa culturala si rituala în Orientul Mijlociu.
Printre vorbitori s-au enumerat Preafericitul Ignace Youssif al III-lea, Younan – Patriarhul siro-antiohian, Excelenta sa Claudio Maria Celli – presedintele Consiliului Pontifical pentru Comunicatiile Sociale, Excelenta Sa Francesco Coccopalmerio – presedintele Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, Cardinalul Andrè Vingt-Trois – Arhiepiscop de Paris si ordinar pentru catolicii orientali rezidenti în Franta si care nu au un ordinar în propriul rit, Cardinalul Roger Etchegaray si altii.
Totodata a luat cuvântul consilierul politic al Muftiului din Liban Muhammad Al-Sammak, care a apreciat importanta acestui sinod dedicat Orientului Mijlociu, precum si Ayatollah Seyed Mostafa Mohaghegh Ahmadabadi din Iran membru al Academiei iraniene de stiinte, care a facut un apel la o mai buna cooperare între diferitele religii, îndemnând la solidaritate si întelegere.
Seara s-a încheiat cu o receptie oferita în onoarea parintilor sinodali de catre Cardinalul John F. Foley, Mare Maestru al Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt de la Ierusalim, cu ocazia sarbatorii Preasfintei Fecioare Maria Regina Palestinei.