„În perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2010 a avut loc întâlnirea Plenarei Consiliului Conferintelor Episcopale din Europa. Din partea Conferintei Episcopale Române a participat PS Virgil Bercea, ca delegat al PF Lucian Muresan, Presedintele CER.
În continuare va prezentam Comunicatul de presa si Declaratia despre familie adoptate cu aceasta ocazie.
FAMILIA: VIITORUL EUROPEI!
Comunicat de presa la finalul Adunarii Plenare
a Consiliului Conferintelor Episcopale din Europa (CCEE)
Zagreb, Croatia, 30 septembrie – 3 octombrie 2010
Presedintii Conferintelor episcopale din Europa s-au întâlnit la Institutul Pastoral Arhiepiscopal din Zagreb, începând cu data de 30 septembrie pâna în 3 octombrie 2010. În timpul întâlnirii lor anuale, presedintii au luat urmatoarele decizii:
– Declaratia despre familie. Adunarea plenara a discutat pe tema Demografia si familia în Europa. Prin intermediul unei cercetari demarate printre diferitele conferinte episcopale, a carei sinteza a fost încredintata la trei specialisti (Dr. Lola Velarde, Presedinte al retelei europene a Institutului European privind Politicile Familiare, Mons. Carlos Simón Vázquez, Subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Familie, respectiv Dr. Virgilijus Rudzinskas, medic lituanian), episcopii europeni au putut verifica periculozitatea unei demografii aflate într-o continua scadere, mai ales în termeni sociali si culturali. În contextul actual, modelul familiei crestine care-l accepta pe Isus si traieste în conformitate cu adevaratele concepte despre familie, devine o propunere care trebuie sa fie promovata si sugerata tuturor. Dupa o bogata dezbatere, presedintii au decis sa adopte o declaratie. Se anexeaza declaratia.
– Noul invitat permanent. Adunarea plenara a primit în unanimitate dorinta Preafericirii Sale Fouad Twal, Patriarhul latin de Ierusalim, de a putea urmari cu mai multa atentie lucrarile adunarii plenare a CCEE în calitate de ordinar pentru catolicii de rit latin din Cipru. De acum înainte Patriarhul de Ierusalim va participa la Adunarile Plenare ale CCEE, împreuna cu presedintele Conferentei Episcopale din Kazahtan, în calitate de invitat permanent.
– Portal informativ european – Intranet european. Adunarea plenara a promovat în unanimitate înfiintarea unui portal informativ european al Conferintelor episcopale din Europa. În acelasi timp s-a aprobat realizarea unui Intranet european cu scopul de a îmbunatatii colaborarea dintre diferitele conferinte episcopale din Europa. A fost încredintata secretarilor generali ale Conferintelor Episcopale sarcina de a verifica modalitatea realizarii celor doua proiecte.
– Sinodul pentru Orientul Mijlociu. Adunarea plenara a cerut Presedintelui CCEE, Cardinalul Péter Erdo, sa transmita parintilor sinodali care se vor reuni la Roma cu ocazia Adunarii Speciale pentru Orientul Mijlociu (10-24 octombrie a.c.) un mesaj de apropiere si comuniune din partea episcopilor din Europa.
– Adunarea Plenara 2011. Adunarea plenara 2011 se va desfasura la Tirana în Albania, între 29 septembrie si 2 octombrie 2011, la invitatia Preasfintiei Sale Mons. Rrok Mirdita, Arhiepiscopul Mitropolit de Tirana-Durres si Presedintele Conferintei Episcopale Albaneze.
Întâlnirea cu Presedintele si Primul Ministru al Republicii Croate. În decursul lucrarilor, Presedintele Republicii Croate, Excelenta sa, Ivo Josipovic, a primit participantii la Adunarea Plenara a CCEE. În salutul sau, Presedintele CCEE, Eminenta Sa Cardinalul Péter Erdo, a dorit sa aminteasca importanta Croatiei în istoria Europei, tara la rascruce, unde culturile s-a întâlnit timp de secole, drept pentru care a exprimat dorinta „ca toate eforturile dumneavoastra sa poata fi recunoscute, astfel încât sa puteti intra cât mai repede sa faceti parte din Uniunea Europeana”. La rândul sau, Primul Ministru al Croatiei, Jadranka Kosor, a fost prezent la sesiunea de deschidere a întâlnirii, manifestând interesul sau pentru temele abordate, asigurând implicarea Guvernului croat în colaborarea cu Biserica locala pentru sustinerea familiei.
În ceea ce priveste alte teme abordate în decursul adunarii:
Activitatea CCEE. În decursul întâlnirii a fost aprobat un nou regulament pentru comisiile CCEE: CEEM (Comisia Episcopala Europeana pentru Media); Comisia „Caritas in Veritate”; Comisia „Cateheza, scoala si universitate” si Serviciul European pentru Vocatii (EVS). Au fost prezentate diversele lor activitati. În mod particular se anunta urmatorul Congres European al Episcopilor si ai Delegatilor pentru pastorala universitara care se va desfasura la München, în Bavaria, între 27 – 30 ianuarie 2011 pe tema Formare, Educatie si Evanghelie. Perspective ale pastoralei universitare în Europa. Comisia „Caritas in Veritate” va începe pregatirile, în colaborare cu ComECE, Saptamânii Sociale Europene, pe baza experientei câstigate de catre ComECE în 2009 cu ocazia Zilei Sociale Europene din Gdansk.
Ecumenism. S-a discutat pe marginea dialogului cu Conferinta Bisericilor Europene (CEC) si al lucrarilor Comitetului Unit (Joint Committee) CCEE-CEC. În cadrul dialogului cu Bisericile ortodoxe s-a prezentat programul celui de-al doilea „Forum catolic-ortodox” care se va desfasura la Rhodos în perioada 18 – 22 octombrie, la invitatia Patriarhului Ecumenic, Preafericirea Sa Bartolomeu I. Tema întâlnirii va fi „Relatia Biserica-Stat, din punctul de vedere teologic”. La întâlnire vor participa 12 episcopi delegati de catre Biserica Catolica si tot atâtia reprezentanti ai Bisericilor ortodoxe.
Problema „Tiganilor”. Biserica, prin intermediul diferitelor sale institutii pastorale, lucreaza mult în favoarea „Tiganilor”. Constienti totodata de gravitatea problemei, presedintii au concordat asupra faptului ca Guvernele trebuie sa defineasca o politica proprie despre imigrare, însa se întreaba totusi ce poate si ce trebuie sa faca Biserica pentru a îmbunatatii dialogul dintre exigentele pastorale, drepturile unei comunitati si necesitatile politice. Din acest motiv, CCEE intentioneaza sa promoveze o întâlnire pentru a aborda diferitele aspecte ale problematicii.
Observatorul cazurilor de discriminare si intoleranta împotriva crestinilor în Europa. A fost prezentata structura si activitatea Observatorului. Un organism autonom, dar care se bucura de sustinerea episcopilor europeni, în mod special pentru activitatea sa de centralizare a cazurilor de discriminare si intoleranta îndreptate împotriva crestinilor din Europa. De fapt, cazurile în care crestinii sufera de o forma de discriminare sau alta, cunosc, din pacate, o proliferare rapida în ultimii ani în Europa. Desi aceasta se întâmpla adesea sub forma ascunsa, discriminarile sunt reale. Observatorul are obiectivul de a sensibiliza opinia publica în fata unor astfel de situatii, astfel încât, pe viitor, sa nu se ajunga la situatii care ar risca sa degenereze într-o ura autentica, ci de a promova un dialog sanatos, facând apel la valorile si la drepturile umane care sunt în mod comun acceptate de toate societatile.
Raportul dintre Institutiile Europene si Biserica. Luând act de dialogul cu Uniunea Europeana, tema introdusa de catre Preasfintia Sa Mons. André Dupuy, Nuntiu Apostolic pe lânga Uniunea Europeana si Mons. Piotr Mazurkiewicz, Secretar general al ComECE, presedintii considera important ca toate Conferintele Episcopale sa se preocupe de problemele europene, pentru binele propriei tari. În acelasi timp, au putut aprecia multitudinea de activitati si numeroasele sectoare de activitate în care este implicata ComECE.
Examinând apoi lucrarile Consiliului Europei din Strasbourg, prezentate de catre Mons. Aldo Giordano, Observator Permanent pe lânga Consiliul Europei, presedintii au apreciat a fi un lucru foarte semnificativ faptul ca 21 de tari din Europa s-au declarat în mod oficial sustinatori ai Italiei în cazul sentintei Curtii Europene a Drepturilor Omului privind expunerea crucifixelor în spatiile publice din Italia (Sedinta Marii Camere a Curtii din 30 iunie 2010).
Presedintii si-au exprimat îngrijorarea pentru raportul pe care Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei îl va discuta si vota la 7 octombrie a. c., care doreste sa limiteze posibilitatea apelarii medicilor si personalului sanitar la obiectia de constiinta. Cel mai problematic aspect al textului care va fi prezentat consta în faptul ca recomanda celor 47 membrii ai Consiliului limitarea dreptului medicilor si personalului sanitar la obiectia de constiinta, în cazul în care acestia ar îngreuna accesul la „avort”, care este considerat a fi un „drept”.
Textul este gata sa contrazica ceea ce pare sa fie un mare câstig al culturii si jurisprudentei europene: libertatea constiintei. Este o rasturnare de judecata morala: avortul devine un drept si obiectia de constiinta este privita cu suspiciune, a fi într-un oarecare fel imorala.
La întâlnire au mai participat si Preasfintia Sa Juan Vicente Córdoba Villota S.J., Secretarul general al Conferintei Episcopale din Columbia si delegat al CELAM (Consejo Episcopal Latinoamericano), respectiv Parintele François-Xavier Damiba, Secretar general al SECAM (Symposium of Episcopal Conferences of Africa and Madagascar). Colaborarea cu SECAM se va concretiza acest an prin intermediul unui seminar la care vor lua parte deopotriva episcopi europeni si africani, care va avea loc la Abidjan (Coasta de Fildes) în perioada 10-14 noiembrie pe tema „Noua situatie a misiunii „Ad Gentes”. Schimb de preoti si operatori pastorali si formare. Vocatii”.
La sfârsitul lucrarilor, Presedintii Conferintelor Episcopale au multumit Eminentei Sale Cardinalului Josip Bozanic si Preasfintiei Sale Mons. Marin Srakic, pentru primirea lor calduroasa. Lucrarile s-au desfasurat într-o atmosfera de cordialitate si prietenie si au fost îmbogatite de momente de rugaciune si celebrare zilnica a Euharistiei. Deosebit de emotionanta a fost participarea invitatilor, împreuna cu comunitatea locala, la celebrarea euharistica finala care a coincis cu încheierea sarbatorilor marcate de aniversarea celor 50 de ani de la trecerea la vesnicie a Fericitului Alojzije (Alois) Card. Stepinac.
Din Consiliul Conferintelor Episcopale din Europa fac parte membrii actualelor 33 de Conferinte Episcopale prezente în Europa, reprezentate de drept de catre presedintii acestora , Arhiepiscopii de Luxemburg, al Principatului Monaco, cel Maronit al Ciprului si Episcopul de Chisinau (Republica Moldova). Presedintele Consiliului este Eminenta Sa Cardinalul Péter Erdo, Arhiepiscop de Esztergom-Budapest, Primat al Ungariei; Vicepresedintii sunt Eminentele Lor Cardinalii Josip Bozanic, Arhiepiscop de Zagreb, si Jean-Pierre Ricard, Arhiepiscop de Bordeaux. Secretarul general al CCEE este Parintele Duarte da Cunha. Sediul secretariatului este la St. Gallen (Elvetia).
Pentru informatii:
Thierry Bonaventura
CCEE Media Officer
Tel: +41-71-227 60 40
Fax: +41-71-227 60 41
Mobile: +41-78-851 60 40
thierry.bonaventura@ccee.ch
Declaratia despre Demografie si Familie
Presedintii Conferintelor Episcopale din statele europene, reuniti în Croatia la Zagreb pentru a 40-a Adunare Generala a Consiliului Conferintelor Episcopale din Europa (CCEE), au dezbatut tema demografiei si a familiei. O cercetare realizata prin intermediul Conferintelor Episcopale din 47 de tari, confirma o clara scadere demografica. Aceasta este cu siguranta rezultatul politicilor familiare pe care diferitele tari le stabilesc, însa ele nu par a fi suficiente pentru a explica apasatoarea si generalizata scadere a natalitatii, care este denumita „iarna demografica”. Clima culturala difuza, de fapt, afecteaza semnificativ comportamentul personal si social. Din partea catolicilor este necesara cresterea într-o credinta cât mai constienta si documentata pentru a putea evalua cu simt critic cultura dominanta care a pus în discutie valori precum viata umana, de la începuturile ei pâna la stingerea naturala, persoana în structura sa obiectiva, libertatea ca responsabilitate morala, fidelitatea, dragostea, familia. Este foarte îngrijoratoare, de exemplu, dezbaterea din aceste zile de la Consiliul Europei, care doreste sa limiteze dreptul personalului medical la obiectia de constiinta, pentru a se facilita accesul la avort. Toate acestea dovedesc ca dincolo de necesitatea de a mentine credinta vie si bine înradacinata, mai este nevoie si de a crede în capacitatea ratiunii de a putea descoperi adevarul în sine al lucrurilor si al eticii. Neîncrederea profunda în ratiunea umana pare sa caracterizeze asa-numita postmodernitate. Prezenta Bisericii Catolice, în acest context, trebuie sa fie însufletita de speranta: speranta noastra este Isus Hristos si ea trebuie sa stie sa culeaga semnele atentiei si ale încrederii, chiar daca sunt exprimate în forma rezervata.
Suntem convinsi de capacitatea constiintei umane de a se deschide spre valorile prezente în natura noastra, creata si rascumparata de Dumnezeu prin Isus Hristos. Biserica, constienta de misiunea sa de slujire a omului si a societatii prin predicarea Mântuitorului Hristos, aminteste de implicatiile antropologice si sociale care deriva din învatatura divina. Din acest motiv nu conteneste sa afirme valorile fundamentale ale vietii, ale casatoriei dintre un barbat si o femeie, ale familiei, ale libertatii religioase si educative: valori pe care se fundamenteaza si prin care este garantata orice alta valoare aflata în declin în plan social sau politic. Multele familii care primesc prezenta lui Isus si traiesc în conformitate cu adevarata idee de familie nu înceteaza sa marturiseasca frumusetea si corespondenta sufleteasca pe care Biserica o proclama, aratând ca este posibila trairea în familie dupa cum ne îndeamna Hristos.
În lumina temei dezbatute a iesit în evidenta urgenta sarcina educationala în conformitate cu patrimoniul milenar al Bisericii: sarcina care regaseste în persoana lui Hristos – Dumnezeu adevarat si om perfect – Învatatorul, modelul si izvorul de har.