„În urma comunicatului Parohiei Greco-Catolice Bocsa dat publicitatii pe data de 19 mai 2010, în care se afirma ca reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române refuza slujirea alternativa în biserica din localitate câstigata de greco-catolici, în replica, Preotul Gorgan Stelian, parohul ortodox, a afirmat public ca Biserica Ortodoxa nu este împotriva slujirii alternative cu greco-catolicii la Bocsa, propunând ca ore de slujire pentru comunitatea ortodoxa 8:00 – 10:00 sau 9:00-11:00 dimineata.
Mentionam ca în cadrul întâlnirii de dialog cu partea ortodoxa care a avut loc la Bocsa saptamâna trecuta, pe 19 mai 2010, în calitate de proprietar de drept, Parohia Greco-Catolica a afirmat ca doreste sa foloseasca lacasul de cult de la ora 9:00-11:00 dimineata.
Parohia Greco-Catolica Bocsa a luat act de cele doua contra-propuneri facute de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române. Printr-o scrisoare oficiala datata 21 mai 2010, Parohia Greco-Catolica a transmis Parohiei Ortodoxe Bocsa ca-i accepta propunerea pe care a facut-o de a folosi lacasul de cult greco-catolic din localitate de la ora 8:00-10:00 dimineata.
Prin acceptarea propunerii ortodoxe, Parohia Greco-Catolica Bocsa a considerat ca s-a trecut peste neîntelegerile legate de ora când fiecare comunitate va folosi lacasul de cult greco-catolic.
Pentru a facilita rezolvarea acestei situatii într-un timp cât mai scurt, parohul greco-catolic din Bocsa, Pr. Fit Alexandru, s-a deplasat în data de 21 mai 2010 la parohul ortodox, Pr. Gorgan Stelian, pentru a-i înmâna personal acceptarea oficiala din partea greco-catolica a orei de slujire pe care partea ortodoxa a propus-o. Scrisoarea greco-catolica – aflata în atasament – necesita o semnatura din partea ortodoxa care sa confirme primirea.
Partea ortodoxa a afirmat ca nu semneaza nimic si ca nu mai este de acord sa-i lase pe greco-catolici sa slujeasca alternativ în biserica. Pentru ca partea ortodoxa a refuzat sa semneze pentru primirea scrisorii greco-catolice, aceasta a fost trimisa prin posta cu confirmare de primire.
Aceasta atitudine scoate înca odata în evidenta, daca mai era nevoie, ca Biserica Ortodoxa nu este un partener serios de dialog. Preocuparea acesteia este sa tina prin orice mijloace de bisericile greco-catolice pe care le-a primit de la comunisti în anul 1948, nu sa gaseasca solutii practice de rezolvare a acestei nedreptati care îi face si astazi pe atâtia greco-catolici – cum e cazul si celor de la Bocsa – sa se roage în locuri improvizate.
Parohia Greco-Catolica Bocsa va face toate demersurile legale pentru a intra în deplina posesie a bunurilor de care a fost deposedata abuziv de regimul comunist în 1948.