„În acest sfârsit de saptamâna (21-22 mai), Manastirea Franciscana „Maica Domnului” din Oradea a gazduit Întâlnirea Eparhiala a Tinerilor Greco-Catolici, organizata de parintele paroh Mihai Vatamanelu împreuna cu Biroul Pastoral Eparhial. Noutatea acestei întâlniri a fost faptul ca activitatile au avut loc în decursul a doua zile, vineri si sâmbata. Începând cu ora 15, vineri, tinerii au inceput sa soseasca din diferitele parohii, însotiti de preoti sau calugarite, fiecare primind un tricou al întâlnirii si o brosura cu cântece. Au participat la activitati un numar de 450 de tineri, dintre care peste 170 au fost cazati în familiile credinciosilor din parohiile catolice din Oradea. Alaturi de tineri, o delegatie de italieni a fost prezenta la întâlnire, formata din 3 tineri, un preot si o calugarita din Como si Loreto.
Programul întâlnirii a debutat cu Liturgia Cuvântului si o Adoratie Euharistica celebrata de catre pr. paroh Mihai Vatamanelu împreuna cu alti preoti din eparhie si animata de tinerii din Grupul „Allegria” din Oradea. Dupa rugaciune, a urmat cina si mult asteptatul program artistic, care s-a desfasurat pe scena din curtea manastirii, scena împrumutata de catre directorul Teatrului de Stat din Oradea, domnul Silaghi Lucian. Cu toate ca vremea parea nefavorabila, începând sa picure, Domnul a facut o minune pentru tinerii adunati în curtea manastirii, unde n-a mai plouat, ca si în celelalte zone ale orasului. Serata a fost prezentata de catre Mihaela Caba si Claudiu Ardelean de la Radio Maria, iar atmosfera a fost întretinuta de catre invitatii si tinerii participanti, prin muzica si dansuri moderne, clasice si populare. Programul artistic a fost deschis de Carla Marin, o fetita talentata, calificata pentru Mamaia Copiilor din iulie 2010 si care a castigat locul I la concursul Ursuletul de Aur. O alta participanta la Mamaia Copiilor 2010 si câstigatoarea mai multor premii locale si nationale, Alexandra Todorut a interpretat mai multe piese de muzica usoara.A urmat apoi trupa Hip Hop Original care a dansat pe ritmuri de breakdance, tinerii din Baita, Beius si Simleu care au interpretat cateva cântece religioase, Grupul „Allegria” care a pregatit mai multe momente artistice. Nu au lipsit nici dansurile populare si clasice interpretate de elevii de la Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea, muzica populara fiind interpretata de catre Ovidiu Piscoi si orchestra. Asa cum ne-am obisnuit, nu puteau lipsi de la întîlnire Ovidiu Lazar, câstigatorul mai multor premii nationale si Andrei Dascalu din Carei, care au interpretat mai multe melodii,unele fiind acompaniate la pian de catre Marian Balint. Printre momentele de muzica si dans, tinerilor li s-a propus un moment de dansuri de grup, animate de doi colaboratori ai Biroului Pastoral, Anca Bot si Horia Marchis, împreuna cu Simona Ghiugan, venita tocmai din Baia Mare.Spre finalul programului artistic, studentii laici ai Colegiului Sf. Familie si studentii teologi au pregatit o sceneta despre Sf. Ioan Maria Vianney si un dans de societate. Programul de vineri s-a încheiat cu rugaciunea de seara, dupa care fiecare a mers spre locul de cazare.
Sâmbata dimineata, tinerii s-au intâlnit din nou la Manastire, iar dupa rugaciunea de dimineata, a urmat Sfânta Liturghie, animata tot de catre grupul de tineri gazda, „Allegria”. Dupa Sfânta Liturghie, parintele Emanuele Corti din Como, Italia a tinut o meditatie pe tema întâlnirii, „Înradacinati si ziditi în El, întariti prin credinta” (Col. 2,7). Dupa meditatie, tinerii au fost împartiti în grupuri de discutii, urmând sa raspunda la trei întrebari: „Cum vedem relatia noastra cu Isus?”, „Ne este usor sa iubim Biserica în ziua de azi?”, „Cum vad altii atasarea mea fata de Biserica?”. Ziua a continuat cu prezentarea Centrului Ioan Paul al II-lea de la Loreto, prezentare facuta de catre sora Alfonsina de la Loreto. La final, Ramona Dragos a prezentat concluziile discutiilor pe grupuri, iar pr. Paul Popa si pr. Mihai Vatamanelu le-au multumit tuturor celor care au ajutat la realizarea evenimentului, dupa care a avut loc predarea crucii întâlnirii viitoarei gazde din anul 2013, atunci când Întâlnirea Eparhiala a Tinerilor Greco-Catolici va fi organizata la Simleu Silvaniei.
Tinerilor li s-a distribuit apoi prânzul, pachetele de mâncare fiind pregatite de catre Tertiarii Franciscani din Oradea. Dupa ce au mâncat, participantii s-au întors la casele lor, mai bogati din punct de vedere spiritual si încarcati cu haruri si bucurie. Întâlnirea din acest an a fost cea mai reusita Întânire Eparhiala a Tinerilor din punctul de vedere al celor mai multi participanti si se pare ca ideea organizarii evenimentului pe durata a doua zile a avut un efect benefic.
Multumim tuturor celor care au ajutat într-un fel sau altul la realizarea Întâlnirii Eparhiale a Tinerilor, participantilor care s-au comportat ca si adevarati crestini si tuturor familiilor care au gazduit tinerii.