„Propuneri pentru iesirea din criza economica.
Lupta împotriva saraciei a fost tema principala a Adunarii Plenare de Primavara a Episcopilor din cadrul COMECE, care s-a tinut între 14-16 Aprilie în Bruxelles. Uniunea Europeana a ales sa dedice anul 2010 ca „Anul European împotriva saraciei si excluziunii sociale“. Este o tema importanta pentru Biserica deoarece, prin intermediul numeroaselor ei organizatii, este unul dintre cei mai importanti actori în lupta contra saraciei din Europa. Episcopii au sugerat factorilor de decizie ai Uniunii Europene sa extinda actualele instrumente folosite pentru masurarea saraciei în vederea includerii nu numai a criteriilor materiale ci si la dimensiunea relationala.
Saracia, cu care se confrunta deja prea multi cetateni ai Europei, este în continuare agravata de criza economica mondiala. Cu toate acestea, politicienii nu au reusit sa rezolve problema de la radacinile sale, astfel ca viitoare crize sa nu mai apara. Episcopii doresc sa evidentieze problema originii crizei, solicitând o reflectie prompta. Este într-adevar o criza morala cu care ne confruntam, care este marcata de excese si confuzie a valorilor. Asadar, solutia este restabilirea unui echilibru între interesele individuale si interesele comune – adica Binele Comun – precum si o mai buna conciliere între ce este legal si justificat pe de o parte, si just, pe de alta parte. Doar prin acest echilibru fundamental criza prezenta se va putea transforma într-o „schimbare folositoare“.
În acest sens, precum si asupra altor probleme, propunerile elaborate de catre Biserica vor fi mai bine legate de cererile facute de catre factorii de decizie ai UE în cadrul dialogului „deschis, transparent si constant“ între UE si Biserici, care a intrat recent în vigoare cu Articolul 17 al Tratatului. În timpul Adunarii Plenare, episcopii au reflectat asupra implementarii practice a acestui dialog.
Libertatea religioasa în lume este printre subiectele concrete pe care Episcopii COMECE ar vrea sa le adreseze în cadrul acestui dialog. Episcopii au primit un raport al Secretariatului COMECE intitulat „Libertatea religioasa, Pilon al Politicii Drepturilor Omului în relatiile exterioare ale Uniunii Europene“. Acest raport ne reaminteste de originile dreptului la libertatea religioasa, mentioneaza încalcari ale acestui drept în întreaga lume si, propune o serie de recomandari pentru factorii de decizie ai Europei în scopul de a promova acest drept de baza. Raportul va fi transmis membrilor Parlamentului European si Baronesei Ashton, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE.
Pe de alta parte, episcopii au primit raportul grupului de experti instituit de COMECE în vederea Conferintei de revizuire a Tratatului privind neproliferarea nucleara, care se va tine în luna mai. Acest document face o serie de propuneri negociatorilor UE, în special pentru promovarea dezarmarii nucleare, la principiile de transparenta, verificare si a ireversibilitate precum si pentru includerea mai multor societati civile în aceasta dezbatere fundamentala pentru viitorul omenirii. Raportul va fi trimis Institutiilor UE si, în mod special Baronesei Ashton.
Episcopii au comemorat catastrofa care a lovit Polonia si au celebrat o Liturghie în memoria victimelor. De asemenea, au celebrat o Liturghie si în memoria fostului Presedinte al COMECE, Mgr. Homeyer, Episcopul emerit al Hildesheim, care a trecut la cele vesnice în 30 Martie 2010. În cele din urma, l-au salutat ca nou membru pentru Cipru pe Mgr. Youssef Soueif, Arhiepiscop al Maronitilor din Cipru.
Traducere de Pr. Cristian Laslo