„În perioada 12-14 octombrie 2009, a avut loc la Bologna întâlnirea preotilor români uniti din diaspora, cu tema "Misiunea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, în Europa". La aceasta întâlnire au participat 27 de preoti care pastoresc comunitatile greco-catolice din Italia, Austria, Germania, Franta, Belgia si Grecia, împreuna cu PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea, responsabil cu preotii din diaspora, din partea Sinodului Episcopilor greco-catolici.
La aceasta întâlnire au fost abordate oportunitati si provocari ale misiunii Bisericii Române Unite cu Roma în contextul diasporei europene, ce au fost tratate în cadrul a 5 conferinte: 1. Observatii si perspective asupra parohiilor greco-catolice române în Europa – conferinta a PS Virgil Bercea; 2. Preotul greco-catolic în diaspora europeana – conferinta a pr. Claudiu Pop, rectorul Colegiului Pio Romeno din Roma, Italia; 3. Raporturile parohiilor greco-catolice cu Biserica Catolica si cu Biserica Ortodoxa Româna – conferinta a pr. Marinel Muresan, protopop de Emilia-Romana si paroh la Bologna, Italia; 4. Diaspora greco-catolica în raport cu statul – conferinta a pr. Gabriel Buboi, rectorul Misiunii greco-catolice din Paris, Franta; 5. Organizarea interna a comunitatilor greco-catolice – conferinta a pr. Irineu Farcas, rectorul Misiunii greco-catolice din Munchen, Germania.
Expunerile au scos în evidenta problematicile si reflectiile participantilor, în lumina experientei acumulate în diferitele realitati ecleziale si sociale din care provin. Au fost prezenti alaturi de noi câtiva invitati de seama din Biserica Catolica Italiana precum: pr. Gianromano Gnesotto, directorul national al Fundatiei Migrantes din cadrul Conferintei Episcopale Italiene (ce se ocupa cu complexa problematica a emigrarii), pr. Maurizio Ardini, directorul diecezan al Fundatiei Migrantes din Dieceza de Imola, si pr. Andrea Cagnato, directorul departamentului media al Arhidiecezei de Bologna.
Prezenta românilor în diaspora europeana este considerabila, iar o asemenea prezenta nu este perceputa doar ca o problema din partea comunitatilor locale, ci si ca o sansa de îmbogatire reciproca – dupa cuvintele directorului national Migrantes – si nu în ultimul rând pentru însusi specificul catolic: unitatea în diversitate. Preotii au considerat întâlnirea ca fiind benefica pentru consolidarea si stimularea relatiilor dintre ei, si se doreste ca acest fel de întâlnire sa devina un eveniment cu frecventa anuala. S-a stabilit astfel ca anul urmator întâlnirea sa aiba loc la Paris, tot în luna octombrie. Momentele de rugaciune, de reflectie si de împartasire reciproca sunt un prilej de bucurie si de multumire adusa Domnului de catre întreaga Biserica Româna Unita cu Roma.
Întâlnirea preotilor români greco-catolici din diaspora (comunicat),
