„În cadrul „Anului Jubiliar” (2008-2009) închinat Sf. Pavel, cu ocazia împlinirii a doua mii de ani de la nasterea Sfântului Apostol, Biroul Pastoral Eparhial, la îndrumarea PS Virgil Bercea, au organizat între 16-24 mai a.c. un pelerinaj la Roma, orasul simbol al crestinatatii, orasul în care cei care si-au asumat în mod constient conditia de crestini au devenit primii martiri. Acolo si-au dat viata ca martiri pentru credinta în Hristos Sfintii Apostoli Petru si Pavel, acolo sunt si mormintele lor…
S-a plecat spre LUMINA Romei, lumina credintei noastre catolice, cu dorinta ca aceasta lumina sa cuprinda sufletele si sa le elibereze de orice povara. Îndemnurile Sf. Pavel si rugaciunile au creat apropieri sufletesti între pelerini, de altfel foarte diferiti, studenti de la Facultatea de Teologie din Oradea, grupul „Fiat Lux” de la Liceul Greco-Catolic din Oradea si pelerinii din Oradea, Zalau, Simleu si Carei, etc. Prezenta permanenta a PS Virgil Bercea, pelerin si el, asumându-si toate conditiile de pelerin, rugaciunea si cuvântul Preasfintiei Sale, grija pentru toti si pentru fiecare au dat pelerinajului o nota particulara, ceva ce-l deosebeste de toate pelerinajele de pâna acum. Pr. Paul Popa a fost nu numai spiritualul, dar si ghidul permanent, care, cu calm si seninatate, a facut ca totul sa decurga bine.
Astfel, cu sufletul pregatit, îndeplinind conditiile pentru obtinerea Indulgentei Plenare, la Sf. Liturghie de la Bazilica „San Paulo Fuori le Mura” , primul obiectiv, pelerinii au primit Indulgenta.
Miercuri, 20 mai, a avut loc audienta la Sfântul Parinte Benedict al XVI-lea. O întâlnire cu Papa este un lucru particular pentru fiecare, ceva ce-l marcheaza pentru toata viata. Pe cei vârstnici, tainic, Roma papala i-a însotit de-a lungul vietii. Atunci când Biserica Greco-Catolica din România era interzisa, lumina Romei catolice traia în suflete, iar acum, pentru toti acestia, prezenta la San Pietro si întâlnirea cu Papa a fost un miracol. Bucuria de a fi acolo, de a-l avea aproape pe Sfântul Parinte, de a trai credinta cu toata intensitatea, urma sa ramâna în suflete pentru totdeauna si sa fie împartasita.
Italia a oferit pelerinilor si vizitarea altor locuri sfinte: Assisi Sfântului Francisc, acel „om rar din istoria noastra care ne împiedica sa fim sceptici în privinta omului” , Padova Sfântului Anton, atât de darnic celor i se încredinteaza, Loreto, a Sf. Fecioare careia, ca unei Mame, i se pun la picioare gândurile si dorintele cele mai arzatoare.
Si peste tot, pelerinii s-au întâlnit cu istoria, cu monumentele cele mai valoroase, cu arta Renasterii, arta nascuta din credinta adevarata, prezenta peste tot, dar mai ales în Muzeul Vatican, Capela Sixtina si Bazilica San Pietro.
Si mai este ceva de spus: a fost si o întâlnire cu lumea care are aceeasi credinta cu noi, cu oameni care surâd mereu si transmit seninatate si încredere. Acestia erau mereu aproape, au fost întâlniti la Parohiile Greco-Catolice din Viena si Venetia, la Colegiul „Pio Romeno” din Roma, în fiecare sanctuar, la fiecare pas pe urmele sfintite ale înaintasilor.
Nimic nu a fost doar o impresie de moment. Lumina cautata este azi, toata, si va fi mereu în sufletele pelerinilor, viitori apostoli dupa modelul Sf. Pavel.
Pelerinajul eparhial la Roma „Pe urmele Sfântului Apostol Pavel”,
