AcasăŞtiri20139 Martie: Corul „Te Deum Laudamus” din Şimleu Silvaniei la ceas aniversar

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Corul „Te Deum Laudamus” din Şimleu Silvaniei la ceas aniversar

Corul „Te Deum Laudamus” din Şimleu Silvaniei la ceas aniversar

Anul acesta, la 25 martie, se vor aniversa 70 de ani de la înfiinţarea corului românesc al Bisericii Greco-Catolice Unite cu Roma de la Şimleul Silvaniei. Obişnuiţi cu fel de fel de aniversări şi de comemorări, am putea foarte uşor trece peste un eveniment care în trecut se aniversa cu sfinţenie în Sălajul ce fusese lovit cu cruzime în anul 1940 prin masacrele de la Ip, Trăsnea şi alte localităţi sălăjene. O atmosferă apăsătoare se aşezase în sufletele românilor din aceste locuri.
Şi, cînd eram mai necăjiţi, o rază de lumină, de speranţă pătrunse în sufletele noastre. De la Cluj, fruntaşul nostru, Dr. Emil Haţieganu, ne vestea că ne-a aflat necazul şi că ne va trimite un organizator excepţional pentru corul bisericesc, singurul loc unde puteam asculta vorbă şi cîntare românească.
Acest organizator era tînărul profesor de muzică Marius Cuteanu, fiu al preotului Virgil Cuteanu, care, ca dascăl desăvîrşit, s-a priceput cu multă măiestrie să sădească în sufletele tuturor dragostea pentru cîntarea corală bisericească şi, în general, pentru cîntarea corală românească, de care coriştii din Şimleu erau aşa de mîndri. Cei vreo 40 de cîntăreţi care s-au adunat din prima clipă în jurul inimosului profesor au găsit timp liber aproape în fiecare zi pentru repetiţiile corului, care uneori ţineau pînă noaptea tîrziu. Era în toamna tîrzie a anului 1942 şi ambiţia de a pregăti Sf. Liturghie pînă-n primăvara anului 1943 stăpînea sufletele tuturor. A fost foarte greu, căci de Crăciun s-a colindat după cum era tradiţia, dar din repetiţiile cu Sf. Liturghie nu am pierdut nici o clipă şi astfel am reuşit ca de 25 martie – Bunavestire 1943 – să trăim cea mai minunată zi prin cîntarea foarte frumoasă, nuanţată, artistică a Sf. Liturghii la 4 voci. Acea sfîntă zi a rămas în gîndul şi în sufletele coriştilor pentru totdeauna. Motiv în plus pentru a o aniversa cu bucurie peste cîteva zile, căci de atunci au trecut 70 de ani cu zbuciumate întîmplări.
Un nou dirijor harnic şi talentat, ing. Ioan Chioran, duce munca mai departe, căci numai peste 30 de ani, corul Bisericii Greco-Catolice din Şimleu, la a cărei numire s-a adăugat şi titulatura de „Te Deum Laudamus”, va trebui să sărbătorească 100 de ani, centenarul în slujba cîntării corale bisericeşti.
Nu ne îndoim că descendenţii noştri vor şti să dea cuvenita importanţă atît acestui eveniment, cît şi celor viitoare, în aşa fel încît să depăşească toate aniversările din trecut şi să facă din acesta o sărbătoare aşa cum se cuvine pentru cîntarea şi cultura românească în inima Transilvaniei, la Şimleu Silvaniei.
sursa: http://www.ziarulfaclia.ro
Marius Cuteanu

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, la Oradea - Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii” » Titlu: 27282.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, la Oradea - Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii”
Titlu: 27282.jpg