AcasăŞtiri20133 Martie: Apariţia în limba italiană a cărţii “Lanţuri şi teroare” de IPS Ioan Ploscaru

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Apariţia în limba italiană a cărţii “Lanţuri şi teroare” de IPS Ioan Ploscaru

Apariţia în limba italiană a cărţii “Lanţuri şi teroare” de IPS Ioan Ploscaru

După 21 de ani de la apariţia cărţii Lanţuri şi teroare a arhiepiscopului de pie memorie Ioan Ploscaru, prestigioasa casă de editură Dehoniane Bologna a publicat, la începutul acestui an, o ediţie italiană care, spre deosebire de ediţiile în limba română din 1992 şi 1994 apărute la editura Signata din Timişoara, conţine mai multe note explicative precum şi o scurtă istorie a Bisericii Române Unite. Ediţia este îngrijită de Marco Dalla Torre, traducerea din originalul român aparţinând doamnei Mariana Ghergu şi profesorului Giuseppe Munarini, acesta din urmă semnând şi notele la ediţia din limba italiană.
Prefaţa acestei ediţii este semnată de PS Dr. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, şi prezintă o privire generală asupra martiriului, o descriere a contextului politic şi istoric a persecuţiei Bisericii Greco-Catolice din România, precum şi figura şi opera arhiepiscopului mărturisitor al credinţei Ioan Ploscaru.
Ioan Ploscaru s-a născut în 19 noiembrie 1911 în parohia Frata, jud. Cluj, urmând studiile primare în satul natal şi apoi continuându-le la Liceul Sf. Vasile cel Mare din Blaj. A urmat cursurile Academiei Teologice din Blaj, fiind hirotonit preot celibatar pe 17 septembrie 1933 prin punerea mâinilor episcopului Valeriu Traian Frenţiu. După hirotonire a funcţionat ca preot şi profesor de religie la Braşov. În anul 1936, a fost trimis de către Mitropolitul Alexandru Nicolescu în Franţa, la Strasbourg pentru perfecţionarea studiilor teologice. S-a reîntors în România datorită faptului că izbucnise primul război mondial şi Franţa fusese cucerită de trupele germane. Întors în ţară în anul 1940 şi-a desfăşurat activitatea la Lugoj, ca şi secretar episcopal, canonic şi vicar general din 1945. A fost hirotonit episcop auxiliar de Lugoj pe data de 30 noiembrie 1948 la Bucureşti, de către Arhiepiscopul Gerard Patrick O’Hara, Regent al Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti, asistat de către Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Alexandru Cisar. Va experimenta închisoarea comunistă, fiind urmărit de organele de represiune comunistă până în 1989. În 1990 Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Ioan Ploscaru episcop eparhial de Lugoj, funcţie din care s-a retras după cinci ani din motive de vârstă şi sănătate.
Cotidianul catolic italian Avvenire a dedicat un articol extrem de interesant apariţiei în limba italiană a cărţii Lanţuri şi teroare (Catene e terrore. Un vescovo clandestino greco-cattolico nella persecuzione comunista in Romania), autorul acestuia, Lorenzo Fazzini, concluzionând: “este mai ales darul unei mărturii de credinţă neînfricată, de admirat şi eliberatoare care dă de gândit “cristianofobiei” din occident”.
Noua apariţie editorială va fi prezentată de către succesorul IPS Ioan Ploscaru, PS Alexandru Mesian în mai multe parohii greco-catolice româneşti din nordul Italiei în perioada Postului Mare.
Articol Avvenire:
http://www.avvenire.it/Cultura/Pagine/Catacombe%20romene%20%20Io%20vescovo%20in%20catene.aspx
Programul prezentării cărţii în parohiile din nordul Italiei:
http://www.bru-italia.eu/news_348_ro.php
Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Comemorarea lui Samuil Vulcan » Titlu: 27263.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Comemorarea lui Samuil Vulcan
Titlu: 27263.jpg