AcasăŞtiri20132 Februarie: Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate celebrată la Oradea

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate celebrată la Oradea

Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate celebrată la Oradea

2 februarie, Praznicul Întîmpinării Domnului, a fost o zi specială pentru Biserică întrucît şi-a sărbătorit persoanele consacrate. În eparhia noastră, ceremoniile solemne au avut loc la Catedrala greco-catolică "Sfântul Nicolae" şi au fost celebrate de PS Părinte Virgil Bercea, ierarhul locului, care l-a avut invitat pe PS Părinte László Böcskei, episcopul diecezei romano-catolice de Oradea. Sărbătoarea a fost împodobită de răcoarea şi limpezimea ploii; un peisaj marcat de griul norilor, dar un decor prielnic pentru meditaţie şi introspecţie.
Sfânta Liturghie a început la ora 10 cu o lungă procesiune ce a pornit de pe holurile Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu", a continuat prin curtea Episcopiei şi a culminat pe culoarul din Catedrala orădeană. Cu lumînări aprinse în mîini, persoanele consacrate, călugări, călugăriţe din congregaţii, ordine şi limbi diferite au deschis procesiunea, fiind urmate de preoţi şi de cei doi ierarhi, fiind vizibilă încă o dată universalitatea Bisericii. Imnurile şi răspunsurile liturgice au fost intonate cu o eleganţă cerească de către corul "Bunavestire" dirijat de maestrul Radu Mureşan. În interiorul lăcaşului de cult, procesiunea a fost întîmpinată de numeroşi credincioşi veniţi să susţină persoanele consacrate şi să le mulţumească pentru rugăciunile lor neîncetate care reprezintă tăria Bisericii, totodată să sărbătorească împreună cu ele praznicul Prezentării la Templu şi ziua persoanelor consacrate.
Evanghelia proclamată a amintit de momentul în care Maria şi Iosif l-au prezentat pe Isus la templu, prilej cu care Simeon l-a luat în braţe pe prunc şi ochii lui "văzură mîntuirea" Domnului. De faţă fusese şi profetesa Ana "care nu se depărta de Templu". Şi ea avusese şansa de a-l vedea pe Mîntuitor. Predicînd evanghelia, PS Virgil s-a adresat persoanelor consacrate şi tuturor credincioşilor prezenţi propunîndu-le să mediteze la sensul profund al chemării lor şi i-a încurajat pe toţi cei de faţă să rămînă fideli "pe drumul pe care l-au ales împreună cu Domnul". "Cînd l-am întîlnit pe Domnul?" a întrebat retoric PSS. Răspunsul: "odată pentru todeauna!", PSS accentuînd că şi persoanele consacrate, ca şi dreptul Simeon, au primit bucuria de a-l vedea pe Mîntuitorul oamenilor. PS Virgil a invocat-o şi pe Preasfînta Fecioară Maria, rugîndu-o să mijlocească de la Fiul ei harurile de trebuinţă pentru fiecare călugăr, călugăriţă în parte pentru a-l putea urma pe Domnul cu bucurie. La rîndul său, PS László a reiterat importanţa de a-l urma cu fidelitate pe Dumnezeu amintind că sărbătoarea persoanelor consacrate a fost dorită şi iniţiată de Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea cu intenţia de a reuni persoanele consacrate şi a le face să reconştientizeze dimensiunea misionară a vocaţiei lor.
La încheierea celebrării euharistice, catedrala a fost animată de un moment de rugăciune şi adoraţie care a cufundat sufletele celor prezenţi în meditaţie. Cîte un reprezentant al fiecărei comunităţi din cele prezente pe teritoriul eparhiei şi al diecezei a citit cîte o rugăciune intercalat cu muzică. A urmat procesiunea finală, de ieşire, spre Liceul "Iuliu Maniu" unde, în sala festivă, persoanele consacrate s-au bucurat de o mică agapă şi un spectacol.
Să nu încetăm nici o clipă să ne rugăm pentru persoanele consacrate. Ele sînt "cinstea Bisericii şi izvor de haruri cereşti" (CV2, PC 7). Ele sînt chemate de Domnul să lase toată vremelnicia acestei lumi în urmă şi să "nu se depărteze de Templu, slujind ziua şi noaptea în post şi rugăciuni" (Lc 2,37). Persoanele consacrate sînt armata de rugăciune a Bisericii şi, la rîndul lor, au nevoie de rugăciunile întregii Biserici pentru a-şi întări fidelitatea şi curajul misionar.
Claudiu ARDELEAN, CSE

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Corul de copii Radio în concert la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 26381.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Corul de copii Radio în concert la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 26381.jpg