AcasăŞtiri201312 Ianuarie: Marinul - vatră românească a Sălajului

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Marinul - vatră românească a Sălajului

Marinul - vatră românească a Sălajului

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul din 7 ianuarie 2013, Biserica Greco-Catolică, cu hramul ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din localitatea Marin, judeţul Sălaj a fost gazda unui eveniment cultural deosebit.
După terminare Sfintei Liturghii a fost lansată Monografia satului Marin cu titlul ,,Marinul- vatră românească a Sălajului”, o lucrare scrisă de trei fii ai satului, dintre care doi fiind credincioşi fideli ai Bisericii Greco-Catolice din sat: conf. univ. dr. Aurel Maxim (coordonator, editor şi autor principal), prof. Petru Maxim (prim curator la Biserica Greco-Catolică din Marin) şi prof. Teodor Şandor (cântăreţ bisericesc la Parohia Ortodoxă Floreşti, Cluj).
Cartea a fost prezentată pe scurt de către autorul principal, care a menţionat faptul că ,,istoria monografiei Marinului a început în anii '80 când se pregătea sărbătoarea ,,Fii satului”, ideea aparţinând profesorului Petru Maxim, fiu al satului, dascăl şi director la şcoala din Marin multă vreme”. Lucrarea a prins viaţă după anul 2000 când autorul principal, prof. Maxim Aurel a început munca de documentare la diferitele instituţii istorice, sociale, culturale, religioase şi educaţionale ale statului, urmând ca în anul 2008 să se alăture colectivului şi prof. Teodor Şandor. Cartea conţine un număr de 643 de pagini, împărţite în 13 capitole, unde sunt descrise amănunţit diverse domenii: de la istorie antică şi medievală la fotbal, de la date statistice la strigături de nuntă, de la preoţi, biserică şi liturghie la descântece de scrântit, de la educaţie şi şcoală la graiul de odinioară al mărinanilor.
În final autorii lucrării au mulţumit sponsorilor şi colaboratorilor care au găsit, în vremuri de criză, resurse financiare pentru a investii în cultură. În timp ce autorii ofereau autografe, credincioşii prezenţi i-au răsplătit cu flori şi cu un călduros ,,La Mulţi Ani!”
Pr. Mihai Şofineţi

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Corul de copii Radio în concert la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 26363.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Corul de copii Radio în concert la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 26363.jpg