AcasăŞtiri20139 Ianuarie: Proiectul Suflet lângă suflet, inimă lângă inimă

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Proiectul Suflet lângă suflet, inimă lângă inimă

Proiectul  Suflet lângă suflet, inimă lângă inimă

Îi învăţăm pe copiii noştri să fie curaţi, respectuoşi, politicoşi, să-şi asculte dascălul şi părinţii, să fie atenţi cînd traversează strada, să nu mintă etc. Cu adevărat, însă, foarte rar ne gîndim cum să-i învăţăm să fie generoşi. Să dăruiască. Ştim că de sărbători, spiritul caritabil se manifestă mai puternic, dar lectia de generozitate este mai complicată şi adună în ea o seamă de exigenţe mult mai diverse şi mai profunde decât pare la prima vedere. Ea înseamnă darul făcut fără ostentaţie din puţinul pe care îl avem, timpul petrecut cu cei care au nevoie de timpul nostru, cuvinte de încurajare pentru cei împovăraţi.
Lecţia de generozitate înseamnă să fim atenţi la cei din jur, să-i ascultăm, să le respectăm nevoile, dorinţele, visurile. Ea trebuie să-l înveţe pe copil ca atunci când dăruieşte să nu judece, să nu pună etichete, să nu acuze. Să nu promită, dacă nu se poate ţine de cuvânt, să nu nască iluzii, atunci când nu poate oferi nimic.
Să înţeleagă că generozitatea nu se reduce doar la o vizită la un centru pentru copii sau bătrâni. Ea trebuie să devină o permanenţă a vieţii noastre. Dar pentru a se realiza acest lucru este nevoie de lecţii de generozitate. Şi aici intervine, alături de familie, şcoala, a cărei menire este nu doar de a instrui, ci şi de a forma caractere. Colegiul Tehnic “I. Ciordaş Beiuş” are o bogată tradiţie în acest domeniu prin derularea de proiecte sociale. Un motiv în plus de a pune în mişcare aceste proiecte a fost şi faptul că anul 2011 a fost declarat Anul European al Voluntariatului şi Anul Internaţional al Tinerilor, iar anul 2012 Anul European al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii.
Proiectul Suflet lângă suflet, inimă lângă inimă derulat de şcoala noastră începând cu anul şcolar 2011-2012 ca proiect judeţean şi devenit în anul 2012-2013 proiect regional, a avut ca punct de pornire o situaţie concretă şi extrem de dureroasă generată de existenţa unui număr mare de tineri proveniţi din casele de tip familial. În acelaşi timp, în comunitatea noastră există un număr însemnat de familie rromă, a căror integrare dorim să o realizăm. În acest sens, un număr mare de elevi din şcoala nostră, coordonaţi de profesorii din echipa de proiect, au donat haine, alimente şi jucării pentru copiii din Centrul de zi Fundaţia “Căminul Francesco”. Răsplata lor au fost bucuria, zîmbetul şi fericirea copiilor care i-au primit cu emoţie. Aceşti copii au înţeles că societatea nu i-a uitat şi nu se mai simt marginalizaţi, mai ales că au petrecut clipe frumoase împreună. Mai mult decât atât, elevii şcolii noastre doresc să se implice şi mai mult prin organizarea unor echipe care să-i ajute la pregătirea lecţiilor.
Prin acest proiect s-a urmărit promovarea unei cetăţenii active, valorificarea spiritului caritabil al elevilor şi al cadrelor didactice, stimularea elevilor pentru voluntariat, formarea de tineri pentru voluntariat, oferirea unui ajutor material şi sprijin moral celor cu probleme, crearea de legături între copii, elevii din echipă, adulţii şi membrii comunităţii locale, socializarea copiilor care trăiesc mai mult izolaţi, sensibilizarea opiniei publice faţă de acţiunile de solidarizare.
Elevii şcolii noastre au răspuns invitaţiei adresate de Parlamentul European din România care, în contextul Anului european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii, a lansat a V-a ediţie a concursului naţional pentru licee Euroscola 2012. Constituiţi în clubul de voluntariat „Impact”, ei derulează proiectul de voluntariat „Punţi între generaţii” – legături între oameni, care are drept scop promovarea acţiunilor de voluntariat în rândul tinerilor, creşterea gradului de sensibilizare a comunităţii locale cu privire la valorile şi importanţa voluntariatului.
Coordonatorii proiectului: dir. ing. Monenciu Rodica, dir. adj. dr. ing. Mada Maria, dir. educativ Bercovici Crina, prof. Grigoras Eleonora.

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Ladislau Gyémant, onorat la Universitatea din Oradea - Doctor Honoris Causa » Titlu: 27285.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Ladislau Gyémant, onorat la Universitatea din Oradea - Doctor Honoris Causa
Titlu: 27285.jpg