AcasăŞtiri20139 Ianuarie: Pelerinajul tinerilor orădeni la Roma cu ocazia întâlnirii europene Taizé

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Pelerinajul tinerilor orădeni la Roma cu ocazia întâlnirii europene Taizé

Pelerinajul tinerilor orădeni la Roma cu ocazia întâlnirii europene Taizé

Unii mai încrezători, alţii mai nesiguri… aşa a pornit grupul de pelerini din Oradea spre Roma.
Biroul Pastoral Oradea a organizat pentru tinerii Eparhiei de Oradea, şi nu numai, plecarea spre cea de-a 35-a întâlnire europeană – Taizé. Aceasta a fost pregătită de către însăşi comunitatea din Taizé (Franţa) împreună cu dieceza Romei, unde au participat peste patruzeci de mii de tineri de toate confesiunile.
Comunităţile religioase şi familiile din Roma au primit cu căldură pelerinii veniţi din toate părţile Europei. În fiecare dimineaţă credincioşii din parohiile gazdă se rugau şi cântau împreună cu tinerii veniţi la întâlnire.
Una dintre cele mai importante şi mai frumoase momente ale acestei întâlniri a fost rugăciunea comună în Piaţa Sfântul Petru din data de 29 decembrie 2012, rugăciune condusă de către Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea. Zecile de mii de lumânări, momentele de linişte profundă, cântările specifice Taizé-ului, piaţa în sine, imensa Bazilică a Sfântului Petru, prezenţa atâtor preoţi şi călugări au reuşit să creeze, cu ajutorul lui Dumnezeu, o stare de mediaţie, de rugăciune, de pace, o stare în care pelerinii şi-au putut deschide inimile pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu şi cuvântul Său. Papa i-a îndemnat pe tineri la pace, le-a propus să se gândească la modul în care Isus a ales să-Şi dea viaţa, din iubire, pentru noi; pentru ca şi noi să ne dăm viaţa pentru fraţii noştri. ”Dacă cineva este stăpânit de bogăţiile acestei lumi şi văzând pe fratele său în nevoie refuză să-l ajute, cum rămâne în el dragostea lui Dumnezeu?” – întrebare lansată de Papa Benedict în timpul meditaţiilor, întrebare la care putem răspunde zi de zi.
Papa i-a îndemnat pe tineri la rugăciune, iar frumuseţea Romei i-a invitat să o colinde, să o viziteze. Astfel, organizatorii au propus diferite workshopuri prin care pelerinii veniţi la întâlnirea Taizé să poată vizita gratuit bisericile istorice din Roma, catacombele, Muzeul Vaticanului, Capela Sixtină.
Pe lângă toată splendoarea Romei în sine, credincioşii din parohiile gazdă au pregătit pentru toţi pelerinii un ”revelion” care a început cu rugăciune şi care a continuat cu muzică, dans, artificii, panettone… şi voie bună! Tot în acea noapte ”dintre ani”, fiecare grup din fiecare ţară a prezentat un moment artistic, în semn de cadou pentru celelalte ţări şi pentru parohia gazdă. La Roma, intrarea în anul 2013 a fost, aşadar, una originală, plină de tinereţe, energie şi entuziasm!
Întâlnirea Taizé s-a dovedit a fi una rodnică, una care ne-a sugerat, după cum spunea şi Fr. Alois, superiorul comunităţii din Taizé, să descoperim izvoarele de încredere în Dumnezeu, pacea şi iubirea care vin de la El!
În concluzie, cei care şi-au deschis inimile şi minţile au putut gusta din frumuseţea Romei şi din bucuria rugăciunii, indiferent de confesiune, indiferent de culoare, de naţie, de obiceiuri. Acesta a fost de fapt farmecul întâlnirii: să ştii să te bucuri şi cu ceilalţi, diferiţi poate de tine prin naţionalitate sau confesiune, dar egali în faţa lui Dumnezeu!
Toţi, mai bogaţi spiritual, mult mai încrezători, mult mai veseli, cu o experienţă frumoasă în bagaje… aşa a ajuns acasă grupul de pelerini ai Eparhiei de Oradea. Mulţumim Mântuitorului Isus şi Sfintei Fecioare Maria!
Ana-Maria Oros

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Corul de copii Radio în concert la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 26372.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Corul de copii Radio în concert la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 26372.jpg