AcasăŞtiri200921 Septembrie: Sfântul Părinte s-a întâlnit cu reprezentanţii Bisericilor Catolice Răsăritene

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sfântul Părinte s-a întâlnit cu reprezentanţii Bisericilor Catolice Răsăritene

Sfântul Părinte s-a întâlnit cu reprezentanţii Bisericilor Catolice Răsăritene

În dimineaţa zilei de 19 Septembrie, Benedict al XVI-lea i-a primit pe Patriarhii şi Arhiepiscopii Majori Catolici ai Bisericilor Răsăritene, răspunzând astfel unor cereri mai vechi făcute în diferite ocazii.
La întâlnire au participat Cardinalul Tarcisio Bertone, Secretarul de Stat al Vaticanului, şi Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, alături de Părinţi ai Bisericilor Catolice Răsăritene aflate în comuniune cu Episcopul Romei. Aceştia sunt: Preafericitul Cardinal Nasrallah Pierre Sfeir, Patriarh Maronit al Antiohiei, Liban; Cardinalul Emmanuel III Delly, Patriarhul Caldean al Babilonului, Irak; Cardinalul Lubomyr Husar, Arhiepiscopul Major al Kievului, Ucraina; Cardinalul Varkey Vithayathil C.SS.R., Arhiepiscop Major Siro-Malabarez de Ernakulam-Angamaly, India; Preafericitul Antonios Naguib, Patriarhul Copt al Alexandriei, Egipt; Preafericitul Gregorios III Laham, Patriarhul Sirian al Antiohiei, Liban; Arhiepiscopul Major Lucian Mureşan al Bisericii Române Unite, Greco-Catolice; Preafericitul Baselios Moran Mor Cleemis Thottunkal, Arhiepiscopul Major al Siro-Malankarezilor din Trivandrum, India; Preafericitul Fouad Twal, Patriarhul Latin al Ierusalimului.
Reprezentanţii Bisericilor Răsăritene au mulţumit Sfântului Părinte pentru această iniţiativă, şi au subliniat două faţete caracteristice: “Legătura cu creştinismul răsăritean şi legătura cu succesorul lui Petru, Păstorul Universal, cu carisma lui de unitate în adevăr şi dragoste“. Ei s-au concentrat de asemenea, pe mai multe teme generale precum fenomenul migraţiei şi contextul ecumenic şi inter-religios în care Bisericile Catolice Răsăritene trăiesc.
În cuvântul adresat invitaţilor, Sfântul Părinte a reamintit începutul Pontificatului său: “Întâlnirea de astăzi îmi reaminteşte de cea din data de 24 Aprilie 2005, de la mormântul Sfântului Petru. Atunci, la începutul pontificatului meu am vrut să întreprind un pelerinaj în inima Răsăritului Creştin, un pelerinaj care astăzi cunoaşte un alt stadiu semnificativ şi pe care intenţionez să-l urmez.“
A făcut apoi referire la cererea făcută de reprezentanţii Bisericilor Răsăritene pentru a avea un contact mai frecvent cu Episcopul Romei pentru a întări cumuniunea Bisericilor cu succesorul lui Petru, şi să examineze împreună teme de importanţă particulară.
“Din partea mea, simt că am o răspundere importantă în promovarea sinodalităţii atât de îndrăgită eclesiologiei răsăritene şi remarcată cu apreciere de Conciliul Vatican II. Împărtăşesc pe deplin stima pe care adunarea conciliară a rezervat-o pentru dumneavoastră în decretul Orientalium Ecclesiarum, şi că venerabilul meu predecesor Ioan Paul al II-lea a reaccentuat-o mai presus de toate în Exhortaţia Apostolică Orientale Lumen şi dorea să vadă Bisericile Catolice Răsăritene înfloritoare pentru a realiza cu vigoare apostolică nouă… sarcina încredinţată lor… de a promova unitatea tuturor creştinilor, mai ales a celor răsăriteni, în conformitate cu principiile pe ecumenism ale Decretului. Orizontul ecumenic este deseori conectat cu cel interreligios. În aceste două sfere întreaga Biserică are nevoie de o experienţă de coexistenţă care s-a maturizat în Bisericile dumneavoastră încă din primul mileniu creştin.”
“Venerabili fraţi, în această întâlnire fraternă, aceste probleme care vă preocupă şi care pot primi orientări adecvate din partea celor cu competenţă corespunzătoare vor fi puse în lumină în intervenţiile dumneavoastră. Vreau să vă asigur că sunteţi constant în gândurile şi rugăciunile mele. În special, nu uit apelul la pace pe care l-aţi lăsat în mâinile mele la ultima adunare a Sinodului Episcopilor, anul trecut în Octombrie. Şi, vorbind de pace, gândul nostru se întoarce, în primul rând, la regiunile Orientului Mijlociu. Din acest motiv profit de acestă ocazie pentru a anunţa o Adunare Specială a Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu, pe care am convocat-o şi care se va ţine în 10-24 Octombrie 2010.”
La finele întâlnirii, Sfântul Părinte a afirmat: “Dorind ca întâlnirea de astăzi să adune roadele sperate, invocând mijlocirea maternă a Preasfintei Fecioare Maria, vă binecuvântez din inimă pe voi şi toate Bisericile Catolice Răsăritene.”
Pr. Cristian Laslo

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open » Titlu: 26349.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open
Titlu: 26349.jpg